Naslovna / Deca

Anđelka Kotević: Jedan pogrešan pokret može da izazove urinarnu infekciju kod devojčica

Piše: V. Marić Brajković|9:00 - 20. 10. 2020.

Kada menjate pelenu svojoj devojčici, posebno obratite pažnju na higijenu genitalija jer su ženska deca osetljivija od dečaka

beba devojčica pelene Veoma je važno kako žensku bebu pravilno da operete Foto: Unsplash

Bebina koža je nežna, osetljiva na agresivna sredstva za higijenu, a to posebno važi za genitalnu regiju. Pri tome, mokraćna cev kod devojčica je kraća i bliža anusu nego kod dečaka, pa su one podložnije urinarnim infekcijama. Zato je veoma važno kako žensku bebu pravilno da operete kada joj skinete pelenu. Evo šta za portal e-klinika savetuje Anđelka Kotević, stručni saradnik u telefonskom savetovalištu „Halo beba“.  

Jedan potez – jedan tupfer

Za pranje genitalija nikada ne treba da koristite penu za kupanje, sapun ili kupku, jer može da se iziritira sluzokoža. Pri brisanju genitalne regije vodite računa da se bebu brišete nežno tupferom od vate obilno natopljenog toplom vodom, spreda ka pozadi. I najvažnije, jedan potez- jedan tupfer! Nikada ne trljajte gore-dole jer time bi se bakterije sa analnog otvora prenele do mokraćovoda i vagine i možda izazvale bakterijsku infekciju – kaže Anđelka Kotević.

Infekcije zbog pogrešnog održavanja higijene

Urinarne infekcije mnogo su češće kod devojčica jer je, kao što smo rekli, njihova mokraćna cev je kraća i bliža anusu nego kod dečaka. Infekciju uglavnom izaziva ešerihija koli, koja može da zaluta iz anusa u uretru. Ako beba ima temperaturu, plačljiva je, povraća ili  urin ima neprijatan miris, to je znak za posetu pedijatru i analizu urina.
Infekciju može da izazove i kakndida, upopna gljivica kojoj pogoduje vlažna i topla sredina, odnosno mokra pelena koja se skoro hermtički obavija oko bebine guze i genitalija. 

Ne paničite kada primetite sekret

Kod devojčica se dešava da se iz vagine pojavi oskudan beli sekret. Ne brinite,  i ovo je normalna pojava koja vremenom nestaje. Važno je samo da ga nežno uklonite vatom i da pazite da niti pamuka ne zaostanu posle čišćenja.   – Na isti način obrišite i nabore vulve u kojima može da zaostane sirasti maz. Te bele naslage se nekada teško skidaju i mogu biti dobra podloga za razvoj mokraćne infekcije. Važno je da to radite nežno. Potrebno je da raširite velike usne i obrišete veoma nežno tupferom sa toplom vodom, koliko se može. Tako radite redovno posle kupanja, dok potpuno ne očistite regiju – savetuje Kotević.

Kada je krv na genitalijama znak za uzbunu

Prvih dana po rođenju genitalno područje bebe može da bude crveno, nekad otečeno, a može da se pojavi i krv. Ovo nije razlog za paniku, jer je beba bila izložena delovanju maminih hormona u trudnoći. Lekaru treba da se javite ako ova pojava potraje duže od mesec dana. 

Presvlačite bebu na tri sata

Ako bebi ne menjate redovno pelene, može doći do pojave osipa, ojeda, ali i bakterijskih i gljivičnih infekcija. Isto tako, prečesto pranje i brisanje vulve može da izazove iritaciju i takođe stvori pogodno tlo za infekciju. Zato je važno da vodite računa da bebi menjate pelenu čim osetite da je puna. Ili ako niste sigurni, češće proveravajte stanje u peleni.
Ako je koža u pelenskoj regiji normalna, dovoljno je da na tri sata presvlačite bebu. Ako je crvena, upaljena, onda se pere i neguje svaki put kada se uprlja do izlečenja – navodi Kotević.

Posle velike nužde obavezno pranje

Posle svake velike nužde bebu je potrebno oprati mlazom tople vode i neutralnim dečjim sapunom da se skine nečistoća. I ovom prilikom pazite da ne dođe do prodora prljavštine u genitalnu regiju. Vlažne maramice treba da koristite samo ukoliko niste u mogućnosti da operete bebu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo