Naslovna / Deca

Druženje kroz igru: Zašto su važne radionice za pravilan psihomotorni razvoj beba

Piše: Ljubica Petrović|7:00 - 20. 09. 2024.

Edukatori u Školi psihomotornog razvoja beba pozivaju roditelje da se pridruže radionicama gde će kroz igru i korisno druženje dobiti važne informacije o pravilnom postupanju sa bebama kako bi se stimulisao njihov psihomotorni razvoj od rođenja do prve godine

razvoj bebe Ivana Ristivojević: Roditelji mogu da dođu koliko god puta žele, kada je po rasporedu uzrast njihove bebe. Imaćemo ukupno 16 radionica, a maksimalno šest beba može da bude prisutno u istom tretnutku Foto: Shutterstock/ Privatna arhiva

Dom zdravlja „Novi Sad“ u okviru Škole za roditelje organizuje do kraja godine Školu psihomotornog razvoja beba od rođenja do prve godine. Edukatori u Školi psihomotornog razvoja beba od rođenja do prve godine su strukovni fizioterapeuti Milica Ivetić i Ivana Ristivojević, pozivaju sve roditelje da dođu na korisno druženje kroz igru.

Sagovornica eKlinika portala Ivana Ristivojević, fizioterapeut kaže da će roditelji koji dođu sa bebama dobiti informacije kako da postupaju pravilno sa bebom i time stimulišu pravilan psihomotorni razvoj.

Razvoj bebe u prva tri meseca

U prvom trimestru, odnosno trimenonu, bebini pokreti su refleksni u prvom mesecu, a u drugom mesecu već kreće blago odupiranje na podlaktice u potrbušnom položaju. Beba potom može da podigne glavu do 30 stepeni i nekoliko sekundi zadrži i da okrene glavu na drugu stranu. Na kraju trećeg meseca oslanja se na podlaktice, sa laktovima ispred linije ramena. Odiže ruke i noge u ležećem položaju i pokušava da dohvati igračku i da je približi ka ustima.

Očekivan razvoj bebe od trećeg do šestog meseca

Drugi trimestar traje od trećeg do šestog meseca. U tom periodu beba uspostavlja centralni hvat, a igračku uhvati jednom, pa drugom rukom i stavlja je u usta. Prati pogledom igračku za 180 stepeni u leđnom položaju. U potrbušnom položaju pomera ruke prema napred. U petom mesecu dohvata igračku oslobađajući jednu ruku, prebacujući bočno težište. Sa šest meseci se odupire na šake, odižući telo do nivoa pupka. Okreće se do boka i igra se stopalima u leđnom položaju.

Šta mogu roditelji očekivati od šestog do devetog meseca

U trećem trimestru, od šestog do devetog meseca, beba hvata igračku preko sredine tela i okreće se sa leđa na trbuh. Odupiranje na šake i pomeranje ka karlici je sve više. Beba podvlači koleno, prebacuje bočno težište i prelazi u bočni sedeći položaj. Oslobađa jednu ruku da dohvati igračku u nivou glave oslanjajući se na tri tačke – jednu šaku, bedro i suprotno koleno.

Od devetog meseca do napunjene prve godine

U četvrtom trimestu, od devetog do 12-og meseca, sve više povlači kolena ispod tela, formirajući četvoronožni položaj. Iz četvoronožnog položaja, kroz kosi sedeći, prelazi u pravi sedeći položaj. Sedi sa pravim leđima uz bočnu odbranu od pada. Puzi. Iz četvoronožnog položaja odiže ruke pridržavajući se za nameštaj, klečeći. Pomeranjem noge napred iz visokog klečećeg položaja postavlja stopalo u iskorak i prvi put se oslanja na stopalo. Povlačenjem i druge noge uspravlja se u stojeći položaj. Kreće se bočno uz nameštaj i pridržava se jednom rukom dok stoji i pušta se formirajući prve korake.

Rad u malim grupama

–  U svakom periodu beba treba da ima određena postignuća, a koja su to postignuća, roditelji će naučiti na radionicama. Grupe će se praviti po uzrastu, na osnovu prijave preko sajta Doma zdravlja „Novi Sad“. Roditelji će naučiti zauzimanje položaja u pravilnim obrascima, gde se gleda položaj bebe na stomaku, boku i leđima, odnosno kakav je pravilan položaj bebe. Bitna je i socijalna interakcija, odnosno reagovanje na roditelje. Roditelji mogu da dođu koliko god puta žele, kada je po rasporedu uzrast njihove bebe. Imaćemo ukupno 16 radionica, a maksimalno šest beba može da bude prisutno u istom tretnutku– ispričala je Ivana Ristivojević.

Cilj radionica je praćenje pravilnog razvoja bebe i uočavanje problema na vreme

Kako napominje sagovornica eKlinika portala, ukoliko se desi izostanak ili usporenje neke faze, roditelji će znati kako da po prvi put uspostave ili stimulišu postignuće.

– Od velikog je značaja da beba ostvari sva postignuća koja se očekuju u njenom uzrastu. Bitno je da ne izostane ništa od onog što je predviđeno za tu fazu – napominje Ristivojević.

Jednom nedeljno, sredom, u DZ Novi Sad održavaće se radionice koje traju po sat i po. Jedne sedmice radionice će biti u 12 sati, a druge srede u 18.30 časova. Ivana Ristivojević kaže kako će sigurno svako imati da postavi po neko pitanje, te da će svi zajedno naučiti nešto novo.

– Radionice će se održavati u Pronatalitetnom centru Doma zdravlja „Novi Sad“ u Almaškoj 4 i svi roditelji sa bebama su dobrodošli – poručila je na kraju razgovora Ivana Ristivojević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo