Naslovna / Deca

Saveti naših baka za lečenje bolesnog deteta

Piše: D. T.|17:00 - 31. 01. 2021.

Deca se prehlade dva puta češće nego odrasli, ipak, kako tvrde stručnjaci, ne postoji univerzalni lek koji može pomoći da nos ne curi i kijavica prestane

Baka zna šta je najbolje Foto: Shutterstock

Neminovno je da dete dobije neku respiratornu infekciju i povišenu temperaturu, u nekim situacijama to se smatra i poželjnim za razvoj imuniteta. Povišena temperatura, zapušen nosić, bolno grlo najčešće su dečje bolesti, koje nekada mogu uspešno da se leče i u kućnim uslovima. Budite, ipak, oprezni, pa ako primetite da se neka od ovih stanja pogoršavaju i duže traju, obavezno se konsultujte s doktorom.

Imajte na umu da neki doktori tvrde da za mališane mogu biti opasni i lekovi koje smatramo bezbednim, kao što su kapi za nos i sirup, ili neki lekovi za snižavanje temperature. Problem nastaje kada se koriste u neodgovarajućim količinama. Kako biste izbegli sve te zamke primenite recepte koje će vam dati svaka baka. Ponekada je dovoljno samo da se dete malo odmori i popije čašu vode, pa sve da bude „kao rukom odneseno“.

Odmor

Odmorno dete je uglavnom i zdravo dete. Deci je dobar odmor i san neophodan za rast i jačanje imuniteta. Ukoliko vidite da mališan nema energije kao inače, najbolje je da ostane kod kuće. Ukoliko ima temperaturu to je više nego neophodno, ne samo što će brže ozdraviti nego će i zaštiti svoje drugare u vrtiću ili školi, od virusa i bakterija.

Dovoljno tečnosti

Možda dete nije dobro jer je jednostavno ne unosi optimalne količine tečnosti u organizam. Čaša vode ili mleka može rešiti problem. I ne zaboravite da je i pileća supica nekada najbolji lek skoro za sve bezazlene dečje bolesti, piše WebMD.

Prehlada ili grip

Nekada može biti teško razlikovati grip od obične prehlade ili kijavice. Uopšteno, detetu će biti lošije ako ima grip, može osećati groznici i iscrpljenost, bol u mišićima, glavobolju i imati visoku temperaturu. Ukoliko posumnjate na grip odmah kontaktirajte doktora.

Visoka temperatura

Jedan od znakova da se telo bori sa infekcijom je visoka temperatura. Dete ima povišenu temperaturu kada ona prelazi 37 stepeni, kada je u rasponu od 37,5 do 38 doktori kažu da je dete subfebrilno.

Kada dete ima temperaturu od 38°C do 39°C ono je febrilno, ima povišenu temperaturu. Temperatura koja kod deteta prelazi 39 stepeni je visoka temperatura. Preporučuju se hladne obloge na čelu i vratu. Međutim, treba imati u vidu da i neki drugi razlozi mogu dovesti do porasta telesne temperature. Dete, naročito beba, može imati povišenu temperaturu usled pretopljavanja ili usled povišene temperature okoline. U nekim situacijama biće neophodan lek kako biste spustili temperaturu deteta. Ipak, posavetujte se sa doktorom pre nego što date bilo kakav lek detetu mlađem od dve godine.

Zapušen nosić

Ukoliko je detetu nosić zapušen, neka se oslobodi sluzi papirnom maramicom. Ukapajte nežno, par kapi mlake slane vode u svaku nosnicu, malo pričekajte i izduvajte detetu nos. Podignite malo glavu deteta kako biste mu olakšali disanje. Pomažu i prečišćivači i ovlaživači vazduha.

Bolno grlo

I previše topli i hladni napici mogu da nadraže grlo. Umereno topao čaj mogao bi da bude od koristi. Ukoliko dete ima više od osam godina, možete mu dati malo tople slane vode da ispira grlo dva puta dnevno. Pomaže i kašičica sode bikarbone, prokuvana u 200 mililitara vode. Sa njom se ispira grlo pred samo spavanje. Može i nekoliko puta u toku dana, ali posle toga ne trebe ništa jesti, ni piti najmanje sat vremena.

Umirite kašalj

Ukoliko dete muči uporan kašalj obratite pažnju na ovaj problem. Deci od šest meseci do jedne godine dajte toplu limunadu ili vodu. Ukoliko dete ima više od jedne godine kašičica meda bi mogla da olakša kašalj. Deca starija od šest godina mogu da uzimaju i bombone za grlo. U svakom uzrastu može se detetu dati šerbet čaj ili šerbet odnosno karamel mleko. Za šerbet čaj treba otopiti šećer, a zatim naliti vodom, a za šerbet mleko otopljen šećer treba naliti mlekom.

Meka hrana

Ne nastojte da dete koje se oseća loše po svaku cenu nutkate stalno hranom. Dete će sigurno jesti kada bude gladno. Meka hrana koja se lako guta bolja je za decu koja se ne osećaju dobro. Ponudite detetu jogurt, pire krompir, izgnječene jabuke, ovsenu kašu.

Problemi sa stomakom

Ponekada deca koja su prehlađena imaju problem i sa povraćanjem ili dijarejom. Kada se ovo dešava dete gubi dosta tečnosti. Ponudite mu da pijucka vodu. Imajte na umu da neki industrijski i gazirani sokovi mogu samo da pogoršaju, na primer, dijareju. Ukoliko je ovo stanje uporno odmah konsultujte doktora

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo