Naslovna / Deca

Zapušen nos kod dece može da izazove ozbiljne posledice: Pomoć iz prirode za njegovu prohodnost

8:00 - 23. 04. 2021.

Zapušenost nosa povećava rizik od razvoja bakterijskih infekcija

Zapušen nos kod dece Nos je prečišćivač svih nečistoća koje unosimo iz spoljašnje sredine Foto: Canva

Nos je početni deo disajnog puta i omogućava normalno disanje i transport kiseonika u sve naše ćelije. Njegova prohodnost je jedan od najbitnijih faktora za funkcionisanje disajnih puteva, međutim, zapušen nos je vrlo česta pojava kod dece i beba, kaže za eKliniku spec. dr med. Aleksandra Divac-Opančina, specijalista otorinolaringologije.

– Nos je prečišćivač svih nečistoća koje unosimo iz spoljašnje sredine. Zapušen nos može biti veliki problem naročito kod beba jer do 6 meseci života ne znaju da dišu na usta, a deca od 3. do 4. godine ne znaju da izduvaju nos. Zbog toga se kvalitet života pogoršava, deca prestaju da jedu, razdražljiva su i plačljiva, javlja se hrkanje, a samim tim i loš kvalitet sna – objašnjava naša sagovornica.

Komplikacije – upala srednjeg uha ili sekretorni otititis

Uzrok zapušenosti nosa mogu biti bakterije, virusi, alergeni, suv vazduh i zagađenje vazduha.

– Usled delovanja mikroorganizama iz spoljne sredine dolazi do narušavanja funkcije nosa, nakupljanja tečnosti i upale, proširivanja kapilara u sluznici nosa i stvaranja velike količine sekreta zbog koje vazduh ne može normalno da struji. Zapušenost nosa povećava rizik od razvoja bakterijskih infekcija. Zato se može dalje komplikovati nastankom upale srednjeg uva ili sekretornog otititisa – kaže dr Divac-Opančina i nastavlja:

Dr Aleksandra Opančina Bajec

Dr Aleksandra Bajec – Opančina, specijalista otorinolaringologije i dečije otorinolaringologije Foto: Promo

Upala srednjeg uva kod dece je jedan od najčešćih razloga posete specijalisti otorinolaringologije. Reč je o akutnom upalnom procesu koji se manifestuje različitim simptomima, zavisno od uzrasta deteta, patogena koji izazava upalu, kao i samog imuniteta deteta. Prvi i najčešći simptom jeste bol u predelu uha. U smanjenju tegoba kod upale srednjeg uva može pomoći propolis, jer pokazuje prirodnu antimikrobnu i protivupalnu aktivnost.

Zapušen nos može da izazove ozbiljne posledice

Prema rečima naše sagovornice, sekretorni otitis je najčešći uzrok slabijeg sluha kod dece.

– Prisutno je i produženo zadržavanje sekreta u srednjem uhu. U zavisnosti od gustine sekreta, nivo slabljenja sluha je različit, u većini slučajeva je diskretan. Kod sekretornog otitisa preporučuje se primena N-acetil cisteina koji smanjuje gustinu mukoznog sekreta i pomaže zarobljenom sekretu da se izbaci – objašnjava spec. dr Divac-Opančina.

Zbog svih navedenih razloga, kako ističe, važno je sprečiti i ublažiti zapušenost nosa kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica.

– Da bi se zaštitila nosna sluznica, i sprečilia njena iritacija sa nadražujućim materijama iz spoljašnje sredine, kao i njeno isušivanje, pomažu nam etarska ulja eukaliptusa i nane u kombinaciji sa propolisom i N-acetilcisteinom. Etarska ulja eukaliptusa i nane pomažu lakše disanje i smanjuju otečenost nosa. Ona pomažu u sprečavanju prodora bakterija, virusa i alergena. Takođe, pomažu u regeneraciji sluznice nakon prehlada, infekcija i svih oštećenja. Vlaženjem sluznice nosa poboljšava se prohodnost disanja, a samim tim i kvalitet života dece – ističe dr Bajec-Opančina i dodaje:

– U želji da kod dece smanjimo mogućnost pojave zapušenog nosa i daljih upalnih procesa savetujem primenu PropoMucil® PHYSIO rastvora. Jedinstven sastav izotoničnog i hipertoničnog PropoMucil® PHYSIO rastvora omogućava njihovu primenu u svim navedenim stanjima kod dece. Kombinacija prirodnog  N-acetilcisteina i prečišćenog, nealergenog propolisa, dodatno obogaćena etarskim uljima eukaliptusa i nane pravi je izbor za olakšanje simptoma zapušenog nosa kod dece.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo