Medicinski informativni portal
Naslovna / Deca

Kako se izboriti sa detetom kad vika i molbe ne pomažu: Uz malo truda „ne“ može da pređe u „da“

Priredio/la: P. Živković
9:00 - 08. 11. 2020.

Ako dete ne želi da pospremi igračke niti da obuče ono što ste pripremili – situacija je jasna – u kući imamo malog tvrdoglavca. Kod dece koja imaju jaku volju ni vika ni molbe nisu delotvorne jer ona ne žele da slede uputstva nego sami odlučuju. U tom slučaju pomaže samo obrnuta psihologija

deca skaču na krevetu

Kako protiv dečije tvrdoglavosti Foto: Pexel

Umesto da detetu naređujete dajući mu detaljna uputstva, zapitajte ga za njegovo mišljenje i dajte mu da izabere između dve opcije. Ono će onda da uradi upravo ono što želimo , a pritom će misliti i da je krajnja odluka bila njegova.

Na primer, ako uporno odbija da jede povrće ili tvrdi da nije gladno, na tanjir mu stavite po malo od svega što ste pripremili i pustite ga da samo odabere šta će jesti. Ne nagovarajte ga da proba zalogaj graška, upravo suprotno – osim graška poslužite i spanać i recite mu da odabere koji će zdravi prilog pojesti i postati jako poput superjunaka.

Ako bojkotuje glavno jelo u nadi da će se zasladiti desertom, odsecite mali komad kolača i stavite ga na sto tako da dete unapred vidi da je to sve što ga čeka nakon glavnog jela.

Suzdržite se ispada

Ma koliko dete reagovalo tvrdoglavo, suzdržite se od emocionalnih ispada i ostanite smireni i podstičite ga. Umesto da zabranite odlazak kod prijatelja, recite da uradi ono što želite i da onda može ići. Uspostavite li dobar kontakt s detetom, učinićete ono što od njega tražite.

Muzikom smirite dete pre spavanja

Ukoliko, recimo, dete ne želi da izađe iz penušave kupke jer zna da se bliži vreme spavanja, pomoći će muzika. Bitka se često vodi i kada treba da obuče pidžamu. Ukradite metodu kojom se koriste trgovački lanci i filmski producenti i pomoću muzike utičite na raspoloženje deteta. Lagane melodije će umiriti i uspavati mališana, čak i ako se teško opušta.

Mama, rado ću ti pomoći da obrišeš prašinu

„Sjajno serviraš sto i brišeš prašinu. Hoćeš li danas biti moj glavni pomoćnik?“ Unapredite li dete u ličnog pomoćnika, ono će misliti da je učešće u kućnim poslovima privilegija pa će ih rado obavljati.

U igri izazova igračke će u pet minuta biti pospremljene

Ako ne želi da pospremi igračke, umesto naređenja dajte detetu izazov. Uzmite sat i recite da vas jako zanima koliko igračaka može da pospremi u roku od pet minuta. Podstaknite ga da u drugom petominutnom krugu pokuša da obori svoj rekord. Kad pospremi sve, nagradite ga.

„Da“ pitalica sprečava svaki detetov otpor

Ako dete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte s njim stratešku “da” igru. Postavljajte pitanja na koja mora da odgovori sa “da”, i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbiće detetov otpor, a ono će istovremeno osetiti da ga čujete i razumete.

(24sata.hr)

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend