Naslovna / Deca

Multisistemski inflamatorni sindrom je najteža posledica covid 19 kod dece, ističe dr Andreja Prijić

Priredio/la: J. M.|8:49 - 24. 11. 2021.

MIS-C je nova bolest koja je stigla s pandemijom,  zahvata skoro sve organe, a nastaje kao posledica preterane reakcije imunog sistema

deca i covid 19 Posledice covid 19 kod dece mogu biti i ozbiljne, kaže pulmolog dr Andreja Prijić Foto: Shutterstock/privatna arhiva

Značajan broj dece oboleo je u četvrtom talasu pandemije covid 19, a neka od njih bila su čak i u kritičnom stanju, sa težom ili teškom kliničkom slikom. Nažalost, od ove infekcije život je izgubilo i nekoliko beba, kao i 16-godišnji dečak iz Vranja. Osim teške kliničke slike, covid 19 kod dece je razvio dodatne komplikacije i tegobe koje prete da postanu trajna posledica obolevanja. Evo šta sve treba da znamo o covid 19 i deci.

Simptomi covid 19 infekcije kod dece

Poslednji, četvrti talas zabeležio je značajan porast broja obolelih u pedijatrijskoj populaciji i pokazalo se da bolest zahvata sve uzrasne grupe, počevši od novorođene dece pa do adolescenata. 

− Covid 19 je bolest izazvana korona virusom (SARS CoV-2) i kod dece je ispoljena uglavnom blagom kliničkom slikom.  Covid 19 je virusna respiratorna infekcija sa brojnim siptomima. Na prvom mestu, prisutna je povišena telesna temperatura, koja varira od 37,5 °C do 39 °C. Deca imaju kašalj, koji je suv i nadražajan, grebanje i peckanje u grlu, te gubitak čula mirisa i ukusa. Takođe, javljaju se i gastrointestinalne tegobe sa povraćanjem i prolivom. U četvrtom talasu uočene su i neurološke tegobe, pre svega nesvestice i gubitak svesti – kaže za  eKlinika portal spec. dr. med Andreja Prijić, specijalista pedijatrije, subspec. pulmologije i načelnica odeljenja u Dečjoj bolnici za plućne bolesti, KBC “Dr Dragiša Mišović-Dedinje“.

Kada je potrebno javiti se lekaru

− Ako dete dobije povišenu telesnu temperaturu i ako je bilo u kontaktu covid pozitivnom osobom, roditeljima se savetuje da se jave u nadležnu ambulantu. Nakon pregleda u covid ambulanti, lekar procenjuje da li je potrebno uraditi dodatne analize: krvnu sliku, CRP i radiografiju pluća. Savetuje se odmaranje i izolacija, a u kućnim uslovima se primenjuju lekovi za snižavanje povišene telesne temperature (paracetamol, ibuprofen) i povećan unos tečnosti. Ako je potrebno uzimaju se  antibiotici i vitaminska terapija. Deca uglavnom imaju blag oblik bolesti sa spontanim oporavkom tokom nekoliko dana. Međutim, ako povišena telesna temperatura traje tokom 2-3 dana, detetu nije bolje,  kašlje, otežano diše, malaksalo je, ima slab apetit i slab unos tečnosti, potreban je kontrolni pregled pedijatra u covid ambulanti i procena potrebe za hospitalizacijom – naglašava dr Prijić.

Koji su razlozi hospitalizacije

Hospitalizacija je neophodna kod novorođenčadi sa povišenom telesnom temperaturom, starije dece kod koje febrilnost perzistira bez obzira na primenu antibiotika, kao i kod dece koja imaju loše opšte stanje ili zapaljenje pluća, navodi dr Prijić.

Novorođenčad i mala deca uglavnom imaju blagu kliničku sliku, čak i kada imaju upalu puća dobro reaguju na primenjenu terapiju. Težu kliničku sliku imaju pre svega adolescenti. Kod njih zapaljenje pluća zahteva duže lečenje, uz primenu antibiotika, kiseoničnu i simptomatsku terapiju. Gojaznost predstavlja značajan faktor rizika kod adolescenata obolelih od korona virusa – objašnjava za čitaoce eKlinika portala dr Andreja Prijić. 

Posledice covid 19 kod dece i njihov organizam

Najteža posledica koja se javlja posle preležane infekcije covid 19 kod dece je MIS-C (multisistemski inflamatorni sindrom). Najjednostavnije rečeno MIS-C je bolest koja zahvata skoro sve organe, a nastaje kao posledica preterane reakcije imunog sistema. Ovo je potpuno nova bolest, koja nije bila prisutna pre pojave pandemije. Javlja se od 2 do 6 nedelja nakon preležane infekcije koronavirusom. Učestalost MIS-C je relativno mala (10-15 : 100.000 u populaciji osoba do 21 godine na godišnjem nivou, odnosno 1 : 170 dece obolele od covid 19) – objašnjava dr Prijić.  

Kako se manifestuje MIS-C?

Deca sa MIS-C imaju karakterističnu simtomatologiju, koja se ogleda u zahvatanju velikog broja organskih sistema. Najznačajnije manifestacije ovog oboljenja su povišena telesna temperatura (uglavnom preko 38 °C), loše opšte stanje, malaksalost, zamaranje, gubitak apetita, bolovi u mišićima, osip, povećana prokrvljenost konjunktiva, bolovi u trbuhu, povraćanje, proliv, kašalj, otežano i ubrzano disanje, bol u grudima i tegobe pri mokrenju. Zahvatanje srca i vaskularnog sistema, u okviru MIS-C, je relativno često i u tom slučaju deca ispoljavaju kliničko stanje šoka sa ubrzanim srčanim radom i sniženim krvnim pritiskom. U laboratorijskim analizama, karakteristično je prisustvo značajno povišenih koncentracija parametara inflamacije (CRP, prokalcitonin, ilnterleukin-6, feritin, D-dimeri), uz povišenu vrednost neutrofila i sniženu vrednost limfocita u krvnoj slici – navodi u razgovoru za eKlinika portal dr Andreja Prijić i dodaje:

− MIS-C predstavlja teško oboljenje. Međutim, ako se na vreme prepozna i pravovremeno leči u većini slučajeva možemo očekivati kompletan oporavak. U retkim slučajevima, bez obzira na primenjene medicinske mere, mogu nastati dugotrajnije posledice. 

Da li decu koja su hospitalizovana treba češće dovoditi na kontrole?

Kod dece koja su imala težu upalu pluća savetuju se kontrolni pregledi dečjeg pulmologa sa ciljem kliničke procene, analize funkcije pluća (spirometrije) i eventualne terapije. Takođe, u slučaju ispoljavanja kardiovaskularnih manifestacija nakon covid 19, savetuje se pregled dečjeg kardiologa. Savet za roditelje je da se održi pre svega pozitivan stav. U svakom slučaju, zdrava ishrana, dovoljan unos tečnosti,  mirovanje i dovoljno sna, predstavljaju navike koje svi mogu da primene, a koje značajno utiču na poboljšanje imuniteta kod dece – savetuje dr Prijić.

Covid 19 kod dece navodi na pitanje „vakcina – da ili ne“?

− Udruženje pedijatara Srbije, u skladu sa preporukama i savetima SZO, izdalo je preporuku da se vakcinišu deca starija od 12 godina, prvenstveno deca sa komorbiditetima. Vakcinacija se primenjuje kod dece koja nisu imala oboljenje i kod dece nakon tri meseca od preležane infekcije – kaže spec. dr. med Andreja Prijić, specijalista pedijatrije, subspec. pulmologije i načelnica odeljenja u Dečjoj bolnici za plućne bolesti, KBC “Dr Dragiša Mišović – Dedinje“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo