Naslovna / Deca

Stres u trudnoći i povišen kortizol može da utiče na razvoj mozga fetusa

Priredio/la: D. T.|14:30 - 04. 05. 2022.

Deca sa većim levim hipokampusom, ili drugim razvojnim promenama usled natalnog stresa, mogu imati socijalne i emocionalne probleme

Bebe često odgovaraju na zvuk pokretom ruku, nožica ili glave Foto: Shutterstock

Stres je snažan remetilački faktor u trudnoći koji može da deluje na kognitivni razvoj novorođenčeta. Depresija i anksioznost majke utiču na razvoj mozga bebe, tvrdi studija objavljena sredinom aprila, ove godine. Stručnjaci navode da u stresnim situacijama hipofiza i nadbubrežna žlezde luče velike količine hormona, od kojih na primer kortizol, može da probije barijeru posteljice.

Veći volumen levog hipokampusa

Promene u kognitivnom razvoju uočavaju se od 18 meseca deteta. Studija je objavljena u časopisu JAMA Netvork Open. Praćenjem snimaka mozga beba sa magnetne rezonance, uočeno je da su deca čije su majke bile izložene višem nivou stresa imala veći volumen levog hipokampusa. U istraživanju su učestvovale zdrave trudnice, većina budućih majki je bila u radnom odnosu i imala određeni nivo obrazovanja.

Mogući socijalni i emocionalni problemi

Povišen nivo stresa mogao bi biti i posledica pandemije covid 19, navode istraživači i tvrde da je ova pretpostavka u skladu sa nalazima studije iz decembra 2021. u kojoj se navodi da su bebe rođene tokom prve godine pandemije sporije napredovale. Stručnjaci objašnjavaju da deca sa većim levim hipokampusom, ili drugim razvojnim promenama usled natalnog stresa, mogu imati socijalne i emocionalne probleme i imati poteškoća kada je reč o uspostavljanju odnosa sa vršnjacima i članovima porodice.

-Deca čije su majke u trudnoći bile izložene pojačanom stresu trebalo bi da imaju podršku u vidu pravovremene pedagoške pomoći -kaže dr Catherine Limperopoulos direktorka Instituta za razvoj mozga u Dečjoj nacionalnoj bolnici u Vašingtonu (Developing Brain Institute at Children’s National Hospital).

Kako visok nivo anksioznosti utiče na fetus?

Stručnjaci objašnjavaju da visok nivo anksioznosti utiče na oblikovanje fetusa. Sve strahove, nadanja i želje koje oseća majka, oseća i beba. I neka ranija istraživanja došla su do sličnih zaključaka. Rizik od pobačaja i prevremenog porođaja veći je kod žena koje su bile izložene velikom stresu u prvom trimestru trudnoće.

Naučnici visok nivo anksioznosti određuju kao stres koji ometa sposobnost žene da uspešno savladava svakodnevne aktivnosti. Anksioznost je povećana ali ne toliko jaka kako bi be se mogla dijagnostikovati kao psihička bolest ili poremećaj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo