Naslovna / Deca

Kućni poslovi poboljšavaju funkciju mozga deteta, tvrde naučnici

Priredio/la: I. V. |19:00 - 18. 06. 2022.

Redovni kućni poslovi povezani su sa boljim izvršnim funkcijama deteta kao što su planiranje, samoorganizovanje, prebacivanje sa zadatka na zadatak, pamćenje određenih uputstava… zato im treba dati i da prostru veš, i napune veš mašinu, i peru prozore…

kućni poslovi Redovni kućni poslovi povezani su sa boljim izvršnim funkcijama deteta Foto: Shutterstock

Kućni poslovi ili zadaci koji se deci redovno postavljaju, poboljšavaju funkciju mozga, odnosno povezani su sa sa boljim akademskim učinkom i veštinama rešavanja problema, tvrde naučnici sa Studija, koju je vodila dr Deanna Tepper i koja je objavljena u  Australian Occupational Therapy, otkrila je da su redovni kućni poslovi povezani sa boljim izvršnim funkcijama kao što su planiranje, samoorganizovanje, prebacivanje sa zadatka na zadatak i pamćenje određenih uputstava.

Kućni poslovi su korisni zbog drugih aspekata života

Dr Tepper navodi da rezultati studije pokazuju da poslovi koji uključuju aktivnosti slične kućnim poslovima kao što su kuvanje ili baštovanstvo mogu da budu posebno korisne za decu.

– Roditelji treba da im zadaju poslove koji odgovaraju uzrastu i sposobnostima deteta kako bi im olakšali razvoj izvršnih funkcija. Deca koja redovno kuvaju, pripremaju porodični obrok ili čupkaju korov u bašti imaju veće šanse da se istaknu u drugim aspektima života, kao što su školske obaveze i zadaci ili rešavanje nekih problema – istakla je dr Tepper.

Radna memorija i sposobnost razmišljanja zavise od aktivnosti deteta

Studija je obuhvatila roditelje i staratelje 207 dece, uzrasta od 5 do 13 godina. Sredinom 2020. godine od roditelja/staratelja je zatraženo da popune upitnike o broju poslova koje njihova deca svakodnevno obavljaju i izvršnoj funkciji njihovog deteta. Istraživači su otkrili da angažovanje u poslovima brige o sebi, kao što je pripremanje obroka, i poslovi za brigu o porodici, na primer, pripremanje obroka za nekog drugog, značajno predviđa radnu memoriju i inhibiciju (sposobnost razmišljanja pre nego što deluje). 

Dok su prethodna istraživanja pokazala da angažovanje dece u poslovima prilagođenim uzrastu može da poveća osećaj autonomije i da je povezano sa poboljšanim prosocijalnim ponašanjem i većim zadovoljstvom životom, ovo je prva studija koja se bavi povezanošću redovnih obaveza i kognitivnog razvoja deteta, posebno izvršnog. 

Kućni poslovi omogućavaju detetu da se fokusira, razdvaja bitno od nebitnog…

Izvršne funkcije se obično definišu kao radna memorija, sposobnost praćenja i manipulacije privremenim informacijama, inhibicija, sposobnost inhibicije automatskih odgovora ili potiskivanja nebitnih informacija kako bi se fokusirali na zadatak, sposobnost pomeranja fokusa između zadataka.

– Tipično, ove veštine počinju da se razvijaju u ranom detinjstvu i nastavljaju da se razvijaju tokom kasne adolescencije i ranom odraslom dobu. Kašnjenja u razvoju izvršnog funkcionisanja deteta mogu da dovedu do poteškoća u sposobnosti samoorganizovanja, planiranja i rešavanja problema kao odrasli, što ima implikacije kasnije u životu na performanse čitanja i matematičke sposobnosti, kao i predviđanje ukupnog akademskog postignuća u kasnijem detinjstvu – naglašava dr Deanna Tepper.

Rani razvoj izvršnog funkcionisanja je takođe povezan sa angažovanjem u tercijarnom/visokom  obrazovanju i poboljšanim fizičkim zdravljem, kao i boljim finansijskim statusom u odraslom dobu.

– Istraživanje ukazuje da bi možda bilo moguće poboljšati izvršne funkcije razvojem individualizovanih aktivnosti učenja i kroz rutine. Pretpostavili smo da bi deca, koja su obavljala  više kućnih poslova, imala bolju moć rasuđivanja i radnu memoriju – navodi dr Tapper.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo