Naslovna / Zdravlje

Boravak na otvorenom povećava kreativne potencijale, a problemi se brže rešavaju

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 02. 01. 2022.

Čovek se uvek oseća bolje kada vreme provede napolju i kada mu kroz vene prostruji kiseonik

Boravak na otvorenom Izađite napolje, bićete zdraviji, srećniji i pojačaćete imunitet Foto: Shutterstock

Savremeni način života, pandemija, obaveze, ali i loše navike, drže nas prikovanim za stolicu, uz računar, u zatvorenom prostoru. Kakav god da vam je dan, pronađite makar pola sata za izlazak na otvoreno, jer ćete tako prevenirati brojne zdravstvene poteškoće i jednostavno – osećaćete se bolje i raspoloženije kada kroz vaše vene prostruji kiseonik.

Napolju se lakše vežba

Obična šetnja može da poveća šanse da napolju malo i provežbate, iako niste planirali. Neki sređeni lokalni parkovi u komšiluku imaju i odeljak sa spoljnim spravama za vežbanje (nagibi, šipke, vratila, sprave). Vazduh, u kombinaciji sa aktivnošću, nesvesno će pojačati intenzitet vežbanja, pa ćete tako sagoreti i više kalorija. U tom slučaju ne treba da plaćate ni članarinu u teretani, prevoz, ili neku posebnu opremu.

Bolja apsorpcija vitamina D

Vitamin D je važan za naše kosti, krv i imuni sistem, i omogućava telu da apsorbuje minerale poput kalcijuma i fosfora. Da bi se taj proces odvio potrebna je određena količina sunčeve svetlosti. Naučnici kažu da je leti za to dovoljno od 5 do 15 minuta, 2 ili 3 puta nedeljno. U periodima zime potrebno je više, ali je i sam boravak na otvorenom zimi, ako se dobro obučete, još korisniji za zdravlje.

Manje anksioznosti

Čak i neka jednostavna biljka u sobi ili slike prirode mogu učiniti da se osećate manje anksiozno, ljuto i da smanjite stres. Bilo koji izlazak na otvoreno, sama šetnja ili vežbanje, umanjiće vašu anksioznost. Sunčeva svetlost je važna za održavanje nivoa serotonina koji podiže energiju, raspoloženje, utiče na mirnoću, pozitivnost i fokus.

Jača socijalna aktivnost

Kada izađete iz kuće, pored prirode, čiju lepotu ćete svakako primetiti, veća je šansa da komunicirate sa ljudima „lice u lice“. U svetu tehnološke recolucije, to je izuzetno značajno za stabilnost mentalnog zdravlja. Ako šetate psa, sigurno ćete popričati sa nekim i razmeniti iskustva, srešćete komšiju, prijatelja, kolegu… Od strane nekoga ko već vežba u parkiću možete dobiti i dozu motivacije, a lokalni kafić je pravo mesto na kome možete popiti kafu, planiranu ili neplaniranu.

Spavaćete bolje

Boravak na otvorenom ima uticaj na naše cikluse spavanja. Ćelijama u očima je takođe potrebna sunčeva svetlost, a ta potreba se pojačava sa godinama. Zbog toga stariji ljudi manje spavaju ili teže zaspe. Tom problemu danas su sve više izloženi i mladi, zbog ogromnog uticaja zračenja iz tehnoloških pomagala.

Samopouzdanje se vraća i podiže, bolji fokus

Samo 5 minuta aktivnosti na otvorenom može da vam pomogne u jačanju samopouzdanja, a to se posebno odnosi na osobe koje žive u blizini vode ili većih zelenih površina. Nije neophodno da sebi „zadate tempo“ nekog intenzivnog vežbanja, i opuštenije, laganije aktivnosti poput šetnje, vožnje biciklom ili rada u bašti, „radiće“ za vaše samopouzdanje jer ćete se, najprostije rečeno, osećati dobro. U jednoj studiji, deca sa ADHD su se bolje koncentrisala na rešavanje zadataka posle šetnje parkom u odnosu na šetnju urbanim područjem, ili na boravak u zatvorenom prostoru.

Jačanje imuniteta

Viši nivo vitamina D zbog više sunčeve svetlosti, prvi je benefit značajan za imunološki sistem. Biljke u vazduh ispuštaju različite supstance, uključujući organska jedinjenja koja se zovu fitoncidi a koja razbijaju bakterije, gljivice i neke viruse. Takođe, sunce osnažuje T ćelije našeg imunološkog sistema.

Bićete kreativniji

Studije pokazuju da vreme provedeno u prirodi povećava kreativne potencijale, ali i sposobnost rešavanja problema. Naučnici kažu da je to posledica „premeštanja“ mozga u drugačiji mod, odnosno obrazac razmišljanja, koji ga „resetuje“ i nudi mu nove perspektive. I naše telo i naš um mogu se u zatvorenom prostoru osećati sputano i zarobljeno.

Više aktivnosti, manje kilograma

Vreme koje provedete na otvorenom će vam pomoći da budete aktivniji i bolje spavate, a obe ove stvari su važne za sagorevanje kalorija. Ako postoji mogućnost organizacije, najbolje je obaviti ranu jutarnju šetnju od tridesetak minuta. No, bilo koja varijanta koju za sebe uspete da napravite u toku dana a koja podrazumeva da izađete napolje, koristiće vam.

Pripazite na zaštitu u toku leta

Zaštitite se od sunca nošenjem garderobe sa dugim rukavima, šeširom ili kapom, a ako je jako, imajte i sunčane naočari. Koristite kreme za sunčanje širokog spektra, sa visokim zaštitnim faktorom čak i kada je oblačno. Obavestite ljude gde idete, posebno ako su u pitanju neka divlja područja, napravite plan kretanja i obeubedite mape sa uputstvima za kretanje, ponesite adekvatnu garderobu i imajte rezervnu bateriju za mobilni telefon.

Šumska terapija

Ako provodite vreme u šumi ili tamo gde ima dosta zelenila ili drveća, za svoje kompletno zdravlje ćete učiniti najviše. Šetnja ili neka aktivnost u šumi sigurno će vam povećati energiju, ojačati imuni sistem, bolje ćete spavati, a ako ste bolovali, oporavljaćete se brže.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo