Naslovna / Deca

Dečji sluh mogu da oštete glasne igračke koje se obično daruju tokom praznika

Priredio/la: I. V. |19:00 - 29. 12. 2022.

Mnoge igračke sa kojima se mala deca igraju mogu da proizvedu nivo buke od 90 decibela, što je glasno ili – glasnije od kosilice za travu

dečji sluh Kod mlađe dece, gubitak sluha može da bude uzrokovan igranjem bučnim igračkama. Foto: Shutterstock

Dečji sluh mogu da oštete bučne igračke, sa zvučnim efektima, koje se najčešće daruju tokom novogodišnjih praznika. Zbog toga pedijatri apeluju na roditelje da takve igračke ne kupuju deci ili ako su već dobila od nekoga, da prate kako će ih deca koristiti i koliko je glasan zvuk koji ispuštaju.

Igračke mogu da oštete dečji sluh, posebno one koje prinose blizu lica

Gubitak sluha često se smatra nečim što se dešava samo starijim osobama. Ali živimo, radimo i a igramo se u veoma bučnom okruženju, a gubitak sluha utiče na živote ljudi svih uzrasta. Kod mlađe dece, gubitak sluha može da bude uzrokovan igranjem bučnim igračkama. A da li su igračke zaista tako glasne? Mnoge igračke sa kojima se mala deca igraju mogu da proizvedu nivo buke od 90 decibela, što je glasno ili glasnije od kosilice za travu. A poznato je da ovakvi nivoi buke obično zahtevaju zaštitu sluha. Jačina zvuka može da poraste i do 120 decibela, što je glasno kao avion koji poleće jer se deca često igraju igračkama blizu lica, ušiju i usta.

Testirajte zvuk pre kupovine kako bi zaštitili dečji sluh

Uši deteta su nežne, a u svakom domu gde ima dece ima i bučnih igračaka. Stručnjaci savetuju roditeljima da bi pre kupovine trebalo da obave zvučni test – da vide koliko je glasna neka igračka.  Jačina zvuka testira se kada se igračka približi licu. Sa novom igračkom roditelji bi trebalo da se igraju kao da su deca – da drže igračku uz uho ili bi mogli da čučnu do visine deteta i igrajte se s njom na podu. Ako roditeljima igračka zvuči preglasno, preglasna je i za dete.

Kako smanjiti jačinu zvuka koji bi mogao da ošteti dečji sluh?

Na igračkama pokušajte da stavite providnu traku preko zvučnika. Neki testovi su pokazali da ovo smanjuje jačinu zvuka i može da bude bezbednije za uši dece. S vremena na vreme isključite ili utišajte zvuk na zvučnim igračkama.

Kada starija deca i tinejdžeri slušaju muziku sa slušalicama, roditelji bi trebalo da stanu pored deteta i ako čuju muziku i preko slušalica koje su ušima deteta, to znači da je preglasna. Stručnjaci savetuju roditeljima da nabave slušalice koje ograničavaju jačinu zvuka, u većini slučajeva automatski ograničavaju izlazni nivo na oko 85 decibela, što je sigurna jačina zvuka do 8 sati. Uređaji, kao što su mobilni telefoni i tableti, imaju podešavanja za ograničavanje jačibe zvuka koja se mogu aktivirati.

Šta kad neko dobije instrument za praznike?

Muzički instrumenti su zabavni, kreativni pokloni, ali uzmite u obzir ove savete kako sluh ne bi bio žrtvovan. Za sve muzičare, a posebno bubnjare, zaštita sluha je neophodna. Starijim muzičarima dobro će poslužiti muzičarski čepovi za uši, koji ograničavaju zvuk bez ugrožavanja muzičkog integriteta. Bubnjarima se, na primer, preporučuje da vežbaju u intervalima, sa zaštitom za uši. Vežba bi trebalo da traje 30 do 60 minuta, a zatim je potrebno napraviti pauzu isto toliko vremena kako bi se uži odmorile.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo