Naslovna / Deca

Pol deteta uskoro će moći da biraju parovi koji se bore sa neplodnošću

Priredio/la: I. V. |15:30 - 26. 03. 2023.

Javnost generalno odobrava pojam porodične ravnoteže – na primer, da se par odluči za dečaka ako već ima tri devojčice, ali, ta mogućnost mogla bi da izazove neravnotežu u društvu i promenu u broju stanovnika

pol deteta Javnost generalno odobrava pojam porodične ravnoteže – na primer, da se par odluči za dečaka ako porodica već ima tri devojčice Foto: Shutterstock

Pol deteta uskoro će moći da biraju roditelji, koji se podvrgavaju tretmanima neplodnosti, a nova  tehnika odabira bebinog pola efikasna je u 80 odsto slučajeva. Iako je reč o kontroverznoj ideji, tehnike sortiranja sperme isprobavane su i ranije, ali, prema studiji objavljenoj u PLOS ONE, nova procedura, koja razdvaja spermatozoide na osnovu težine, izgleda mnogo preciznija i bezbednija.

Pol deteta bira se na osnovu hromozoma koji sperma sadrži

U studiji je učestvovalo više od 1.300 parova, koji su prošli tehniku sortiranja sperme, koja koristi specifični višeslojni gradijent gustine kako bi se omogćilo česticama različitih veličina da se odvoje na osnovu težine.

Sperma koja sadrži X hromozom (ženski) je nešto teža od sperme koja sadrži Y hromozom (muški). Puštamo spermu da upliva u gustu sredinu. To je vrlo jednostavan koncept. Lakši spermatozoidi se podižu na vrh, dok teži idu prema dnu – objasnio je autor studije dr Gianpiero Palermo profesor embriologije u akušerstvu i ginekologiji na Weill Cornell Medicine u Njujorku.

Zatim, istraživači biraju spermu i ubrizgavaju je u centar jajne ćelije. Ovaj postupak poznat je kao intracitoplazmatska injekcija sperme. Embrion se podvrgava genetskom testiranju pre implantacije radi skrininga na hromozomske abnormalnosti ili pol.

– U studijskoj grupi, sperma se dobro kretala, a tehnika sortiranja nije narušila spermu u bilo kom obliku. Zdravlje dece je za sada dobro, što nas sve ohrabruje. Sa 3 godine starosti nije primećen  zastoj u razvoju – istakao je dr Palermo.

I parovi kojima nisu potrebni tretmani za plodnost uskoro bi mogli da biraju pol deteta

Uskoro bi ovaj postupak mogao da pomogne i parovima kojima nisu potrebni tretmani za plodnost, napominje dr Palermo, jer parovi, koji se podvrgavaju tretmanima za plodnost često unapred znaju pol embriona pre nego što se implantira.

Stručnjaci navode da postoji mnogo legitimnih i nekontroverznih razloga zbog kojih porodica može da razmotri izbor pola detata, kao što je porodična ravnoteža ili izbegavanje nasledne bolesti, koja se dovodi u vezu sa određenim polom. Na primer, hemofilija je nasledni poremećaj krvarenja koji se prvenstveno javlja kod muškaraca.

Devojčicu je malo teže dobiti

Većina parova u studiji nije imala prednost u pogledu pola svog deteta. Ali, među 105 parova, 59 je želelo devojčicu, a 46 dečaka. Od parova koji su želeli žensko potomstvo, 79 odsto testiranih embriona bili su „ženski“, a od parova koji su poželeli muško dete, skoro 80 procenata njihovih embriona bilo je „muško“.

– Sve u svemu, korišćenje nove tehnike za sortiranje sperme veoma je izvodljivo. Gradijenti gustine su standardna tehnika, koja se koristi za sortiranje pokretnih težih spermatozoida od nepokretnih spermatozoida – naglasio je dr Alex Robles, reproduktivni endokrinolog iz Columbia University Fertility Center, podsećajući da su prethodne tehnike odabira pola bile nedosledne i izazivale su dosta zabrinutosti u vezi bezbednosti.

– Ova studija ide korak dalje korišćenjem specifičnog višeslojnog gradijenta gustine za dalje stratifikovanje sperme na osnovu njihovog posedovanja X ili Y hromozoma – objasnio je dr Robles.

Osim pola, biće moguće birati i visinu, boju očiju, seksualnu orijntaciju deteta…

Postoje etička razmatranja kada je u pitanju izbor pola deteta. Stručnjaci navode da ankete i studije pokazuju da javnost generalno odobrava pojam porodične ravnoteže – na primer, da se par odluči za dečaka ako porodica već ima tri devojčice. Takođe, postoje i drugi legitimni razlozi za izbor pola, kao što je izbegavanje bolesti koje se dovode u vezu sa polom, ali – to je klizav teren, kažu genetičari.

A kako tehnologija postaje sve bolja i bolja, očekuje se da će i selekcija pola postati sve naprednija. Parovi će osim pola, kako misle stručnjaci, moći da biraju osobine svog deteta, uključujući  visinu, boju očiju, snagu ili seksualnu orijentaciju. Odabir pola takođe bi mogao da stvori i neravnotežu u društvu, a promena u broju stanovnika mogla bi da postane pravi problem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo