Naslovna / Deca

Gojazni dečaci često postaju neplodni muškarci, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V. |13:30 - 28. 05. 2023.

Kada se dečaci tokom detinjstva susreću sa problemom viška kilograma, na telu se dešavaju fiziološke promene koje im uskraćuju mogućnost da jednog dana postanu očevi

gojazni dečaci Paralelno sa padom broja spermatozoida, prevalencija gojaznosti kod dece povećala se širom sveta sa 32 na 42 miliona Foto: Shutterstock

Gojazni dečaci, koji imaju problem sa prekomernom težinom, često dalje u životu postaju muškraci koji teško mogu da dobiju potomstvo, otkriva nova studija objavljeni u European Journal of Endocrinology. Istraživački rad došao je do rezultata da dečaci sa prekomernom težinom imaju manji volumen testisa, što ih dovodi u opasnost od neplodnosti u odraslom dobu.

U većini slučajeva uzrok muške neplodnosti ostaje nejasan

Neplodnost utiče i na psihičko zdravlje i na ekonomski i društveni život ljudi u reproduktivnom dobu. Prema globalnoj statistici, neplodnost je uticala na 48 miliona parova u 2010. godini. Iako se često zanemaruje muška neplodnost, istraživači veruju da je to faktor koji doprinosi neplodnosti parova u otprilike polovini svih slučajeva. Ipak, u većini slučajeva, razlog muške neplodnosti ostaje nejasan.

Prema nemačkoj studiji, koja je procenila neplodnost kod više od 20.000 muškaraca upućenih u centar za plodnost, za oko 70 odsto njih nije bilo moguće postaviti dijagnozu. Značajan procenat muških pacijenata bez dece nema objašnjenje za svoju neplodnost. Istraživanja takođe ukazuju na trend smanjenja koncentracije spermatozoida i ukupnog broja spermatozoida u poslednjih 40 godina.

Procenjeno da će dečaci biti gojazni do 35. godine, i to 60 odsto njih

Paralelno sa padom broja spermatozoida, prevalencija gojaznosti kod dece povećala se širom sveta sa 32 na 42 miliona. S tim u vezi istraživači procenjuju da će oko 60 odsto dece danas biti gojazno do svoje 35. godine.

Italijanska istraživanja takođe su otkrila hipotrofiju testisa kod skoro četvrtine mladića od 18 do 19 godina, čija je buduća plodnost, stoga bila ugrožena. Različiti uslovi životne sredine (uključujući izloženost hemikalijama koje ometaju endokrini sistem) i lične navike (kao što su sedentarni način života ili poremećaji u ishrani) dramatično su se promenili u poslednjih nekoliko decenija.

Dečaci koji nisu gojazni imaju 1,5 veći volumen testisa

Uticaj gojaznosti i metaboličkih poremećaja koji utiču na rast testisa u detinjstvu nije poznat. Istraživači su ovde izvršili retrospektivnu studiju poprečnog preseka na deci i adolescentima uzrasta od 2 do 18 godina, koju su analizirali istraživači Jedinice za pedijatrijsku endokrinologiju na University of Catania na Siciliji, radi kontrole telesne težine.

Tim istraživača prikupio je podatke o zapremini testisa, starosti, indeksu telesne mase i insulinskoj rezistenciji kod 268 dece i adolescenata. Otkrili su da dečaci sa normalnom težinom imaju 1,5 puta veći volumen testisa u poređenju sa onima koji su bili gojazni ili gojazni u peripubertetskom dobu.

Gojazni dečaci obično imaju hiperinsulinemiju

Dečaci i adolescenti u studiji sa normalnim nivoom insulina imali su 1,5-2 puta veći volumen testisa u poređenju sa onima sa hiperinsulinemijom ili abnormalno visoka količina insulina u telu, stanjem koje se često dovozi u vezi sa dijabetesom tipa 2 a u kojem pacijenti imaju veoma visok nivo insulina u krvi. Tako su oni sa prekomernom težinom, gojazni dečaci, sa hiperinsulinemijom ili insulinskom rezistencijom pokazali manji volumen testisa od svojih zdravih vršnjaka.

Pažljivija kontrola telesne težine u detinjstvu mogla bi da predstavlja strategiju prevencije

S obzirom na to da manji volumen testisa predviđa lošiju proizvodnju sperme u odraslom dobu, istraživači veruju da gubitak težine može da pomogne pacijentima da izbegnu neplodnost kasnije u životu.

– Iako je prevalencija gojaznosti u detinjstvu sve veća širom sveta, uticaj gojaznosti i povezanih metaboličkih poremećaja na rast testisa nije dobro poznat – ocenila je dr Rossella Cannarella sa University of Catania, jedna od autora ovog istraživačkog rada.

– U ovoj studiji smo otkrili da je prekomerna težina ili gojaznost u vezi sa nižim peri-pubertalnim volumenom testisa. Pored toga, utvrđeno je da komorbiditeti koji imaju veze sa gojaznošću, kao što su hiperinsulinemija i insulinska rezistencija, utiču na zapreminu testisa pre i posle puberteta. Stoga verujemo kako bi pažljivija kontrola telesne težine u detinjstvu mogla da predstavlja strategiju prevencije za održavanje funkcije testisa kasnije u životu – istakla je dr Cannarella.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo