Naslovna / Deca

Koja bakterija iz hrane za odojčad i čaja može da dovede do sepse

Priredio/la: D. T.|13:00 - 05. 07. 2023.

Do kontaminacije može doći prilikom procesa prerade ili u domaćinstvima. Bakterija Cronobacter dospeva na kuhinjske površine, u sudopere, vodu

bebi formula Pripremljenu formulu bitno je iskoristiti u roku od dva sata od početka pripreme Foto: Shutterstock

Bakterija iz hrane za odojčad, biljnih čajeva i mleka u prahu može da bude uzrok sepse i u najtežim slučajevima da dovede do smrtnog ishoda. Reč je o Cronobacter sakazakii patogenom mikroorganizmu iz hrane koji može da izazove smrtne posledice. Osnovni izvor infekcije su formule u prahu za bebe, u kojima ova bakterija ima mogućnost da opstane u dužem vremenskom periodu. Infekcije sa Cronobacter su retke, ali imaju veoma opasne posledice.

Bakterija opstaje u suvim namirnicama

Infekcije ovom bakterijom dece mlađe od 12 meseci dovode se u vezu sa upotrebom bebi formula u prahu. Cronobacter sakazakii je bakterija koja se nalazi u našem okruženju, može da opstane u suvim namirnicama kao što su bebi formule u prahu, biljni čajevi, skrob, mleko u prahu.
Do kontaminacije može doći prilikom procesa prerade ili u domaćinstvima. Bakterija Cronobacter dospeva na kuhinjske površine, u sudopere, vodu.

Bakterija posebno opasna za bebe mlađe od dva meseca

Bakterija može da prodre u bejbi formulu preko ambalažnog poklopca ili kašičice, koja može slučajno da se stavi na kuhinjsku površinu na koju je dospela i bakterija. Zaraza je moguća i ako se praškasta materija pomeša sa kontaminiranom vodom, ili dospe u flašu zaraženu sa Cronobacter.

Infekcije Cronobacter sakazakii bakterijom su retke, ali mogu biti opasne po život novorođenčadi. Obično se javljaju u prvim danima ili nedeljama života. Cronobacter može izazvati opasnu infekciju krvi (sepsu) i meningitis. Delovanje ove bakterije posebno je opasno za bebe mlađe od dva meseca i prevremeno rođenu decu.

Simptomi zaraze

Dete zaraženo bakterijom ima povišenu telesnu temperaturu, odbija hranu, plače. U slučaju da primetimo ove simptome potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć. Dojenje majčinim mlekom jedan je od načina na koji novorođenče možemo da zaštitimo od ove bakterije.

Detaljno čišćenje i dezinfekcija, kao i držanje na čistom mestu cucli i pribora za hranjenje bebe, takođe je dobra zaštitna mera. Bejbi formula u prahu mora da se drži na čistom i bezbednom mestu, a sve što će doći do detetovih usana mora dobro da se očisti. Preporuka je da se redovno čiste, ali i dezinfikuju sve kuhinjske površine, ne bi trebalo hranu stavljati direktno u sudoperu, jer bakterija može da opstane na slavinama i na sudoperi. Perite i detaljno dezinfikujte ruke i sve što može doći u dodir sa detetom.

Ruke se peru vodom i sapunom najmanje 20 sekundi

Veoma je bitno da se radne ploče, sudopere, slavine i ruke peru sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno pre nego što dodirnemo bebine usne, posle menjanja pelena i korišćenja toaleta. U slučaju da nam voda i sapun nisu dostupni, savet je da se dezinfikuju ruke rastvorom u kojem ima najmanje 60 odsto alkohola. Ukoliko su ruke vidljivo masne i prljave neophodna je i upotreba vode i sapuna.

Prednost tečnih formula

Preporuka je da dete hranimo tečnim formulama. Tečne formule za odojčad su sterilne, bez tragova bakterija i ne bi trebalo da dovedu do infekcija, ako pratimo uputstva za pripremu. Stručnjaci navode da nije potrebno da se se bejbi formula zagreva pre hranjenja deteta, ipak neke osobe vole da zagreju bebinu flašicu, savet je da onda flašicu ne zagrevamo u mikrotalasnoj rerni.

Mikrotalasi neravnomerno zagrevaju mleko i hranu, pa se formiraju izrazito „vruće tačke“ koje mogu da oštete dečja usta i grlo. Bitno je da se redovno proverava i vreme trajanja formula za hranjenje dece. Flašica može da se zagreje i pod mlazom tople vode, bitno je da pazimo da voda ne uđe u bocu i da ne dospe na dojku.

Vruća voda od najmanje 70 stepeni

U većini slučajeva, bezbedno je na osnovu uputstva sa pakovanja pripremiti formulu u prahu za hranjenje bebe. Ukoliko je beba izložena većem riziku, pripremajte formulu koristeći vruću vodu, od najmanje 70 stepeni.

Prokuvajte vodu i ostavite je na oko pet minuta da se ohladi. Bitno je formulu u prahu mešati sa toplom vodom, kako bi se uništile sve moguće bakterije. Ovako pripremljeno mleko potom se sipa u čistu flašicu za hranjenje bebe. Nije potrebno dodatno mešati kašičicama, kako ne bi došlo do kontaminacije.

Kada je bolje da bacimo bebi formulu?

Pripremljenu formulu bitno je iskoristiti u roku od dva sata od početka pripreme. Ostatke bejbi formule bacite, nemojte je hladiti i čuvati za kasnije, jer je moguće da dođe do razvoja bakterija.

U slučaju da smo pripremili bebi formulu i da ne planiramo odmah da je koristimo, potrebno je da je odložimo u frižider i iskoristimo u roku od 24 sata. Ukoliko se ne sećamo koliko dugo je bebi formula čuvana u frižideru bolje je odmah da je bacimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo