Naslovna / Fitness

Čitaoci pitaju: Šta je „ograničen obim pokreta“, odgovor nam daje dr Nikola Topalović

Piše: Milan Marjanović|9:00 - 28. 02. 2022.

Ako ste se povredili i dobili zabranu vežbanja i bavljenja sportom treba da poštujete preporuku lekara

Ograničen obim pokreta Dr Nikola Topalović: Smanjenje normalnog obima pokreta u bilo kom od zglobova poznato je kao ograničen obim pokreta. Foto: Privatna arhiva /Shutterstock

Ograničen obim pokreta može da bude posledica različitih faktora i može da se javi u bilo kom periodu života. U starosti je to normalni degenerativni sled okolnosti, a u mladosti posledica povreda, koje su različitog uzroka, ili određenih preuranjenih degenerativnih oboljenja.

Neravnoteža između lične ambicije i trenutne predispozicije organizma

Mnogi misle da preko noći mogu da dođu do savršene figure. Ali, to nije tako. Takođe ni sve vežbe nisu za svakoga. Pre nego što se odlučite da krenete sa vežbanjem uradite kontrolne preglede i potražite savet zdravstvenih profesionlaca.

– U poslednih par godina ljudi su postali svesni značaja bavljenja fizičkom aktivnošću. Ali se, nažalost, često bez nadzora bave nekom vrstom sporta ili rekreacije. To sa jedne strane jeste korisno. S druge strane, povećava mogućnost povređivanja, pre svega, zbog neadekvatne pripreme. Najčešći razlozi koji dovode do povreda rekreativaca su nedovoljna fizička pripremljenost, kao i neravnoteža između lične ambicije i trenutne predispozicije organizma za fizičke napore. U tim slučajevima, uvek je neohodno uskladiti želje sa mogućnostima – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal asistent Medicinskog fakulteta dr Nikola Topalović, specijalizant sportske medicine i doktor seniorskog tima rukometnog kluba Crvena Zvezda i doktor Ragbi reprezentacije Srbije.

Uzrok povreda kod sportista je premor, prenaprezanje ili spoljašnji agens

Kod svih rekreativaca, pre započinjanja bilo kog oblika fizičke aktivnosti i fizičkog vežbanja, neophodno je obaviti kompletan medicinski pregled radi uvida u trenutno stanje organizma, kao i zbog mogućnosti davanja preporuka i adekvatnih smernica.

Kada pričamo o profesionalnim sportistima, najčešći uzrok povreda je premor, prenaprezanje ili delovanje spoljašnjeg agensa (sudar sa protivnikom). Važno je naglasiti da profesionalni sportisti najčešće povređuju deo tela koji najviše koriste, dok kod rekreativaca to nije slučaj – kaže dr Topalović.

Šta je ograničeni obim pokreta?

Oporavak zavisi od težine i načina na koji se neko povredio. Bitno je da se uradi adekvatna rehabilitacija, a kad će neko da se vrati u „kolosek“ jeste individualna stvar.

Smanjenje normalnog obima pokreta, u bilo kom od zglobova, poznato je kao ograničen obim pokreta. Obim pokreta u svim zglobovima prirodno opada sa starenjem, zbog degenerativnih promena svih zglobnih struktura. Ali se može dogoditi i u bilo kom životnom dobu, a najčešći uzrok ograničenog pokreta je povreda. Kada pričamo o rekreativcima, uzrok navedene dijagnoze može biti akutna povreda (povreda tetiva, ligamenata ili mišića). Zatim hronična povreda koja nije adekvatno sanirana, kao i degenerativne promene koje mogu dovesti do ograničenog pokreta u određenim zglobovima. Trajanje zabrane je strogo individalno. Zavisi najviše od razloga koji je uzrokovao ograničen pokret (težina i način povredjivanja, idividualno stanja organizma, ), kao i od mogućnosti adekvatnog tretmana i rehabilitacije – navodi za eKlinika portal dr Nikola Topalović.

Dijagnoza „ograničeni obim pokreta“ traži da poštujete zabrane

Ako ste se povredili i dobili zabranu vežbanja treba da poštujete preporuku lekara. Za neke povrede je potrebno mirovanje, za neke fizikalna terapija. Ako akutna povreda nije dobro tretirana, ona može da postane hronična povreda.

– Ukoliko ste od lekara, zbog određene medicinske indikacije, dobili preporuku da prestanete sa fizičkim aktivnostima u određenom vremenskom periodu, od izuzetne je važnosti da navedene preporuke poštujete. Ukoliko je razlog zabrane akutna povreda, nastavljanjem uobičajenih obrazaca pokreta, koje ponavljate u sklopu vežbi u teretani, možete dovesti do teže povrede – ističe dr Topalović i navodi kao prmer istegnuće ligamenata koje može da bude sanirano, uz adekvantu fizikalnu terapiju.

– Ukoliko nastavite sa fizičkim vežbanjem, istegnuće ligamenata može dovesti do parcijalne ili potpune rupture ligamenata, koje se na kraju može završiti operativnim zahvatom. Takođe, ono što je značajno naglasiti je da neadekvatno tretirana akutna povreda može voditi u hroničnu povredu koja daljim pogrešnim ponašanjem vodi do pojave degenerativnih promena koje mogu značajno uticati na dalje bavljenje fizičkom aktivnošću – upozorava čitaoce eKlinika portala dr Nikola Topalović.

Ograničeni obim pokreta zahteva fizikalnu terapiju

Kada se uradi pregled tada se i određuje koja vrsta fizikalne terapije je potrebna.Ukoliko se radi o povredi prenaprezanja, kroz adekvatnu anamnezu, pregled i procenu rizika preporučuje se odgovarajući medicinski tretman.

– On obuhvata nekoliko faza koje podrazumevaju pre svega relativno mirovanje, na prvom mestu izbegavanje provocirajućih pokreta i aktivnosti, zatim pravilnu edukaciju pacijenta, kontrolu bola primenom farmakološke i nefarmakološke terapije, kao i individualan kinezio terapijski režim u zavisnosti od vrste oporavka – navodi dr Topalović.

Od dodatnih metoda koje se koriste dr Nikola Topalović kaže da su najznačajnije  elektroterapija, magnetna i termoterapija. Ukoliko se radi o akutnoj povredi, neophodno je što pre započeti sa fizikalnom terapijom uz poštovanje određenih protokola.

– Najkorisniji je POLICE protokol koji podrazumeva lečenje u prvih 48-72 sata nakon povrede, a obuhvata: protection –zaštita, oprimal loading- optimalno opterećenje, ice- krioterapija, compression –kompresija i elevation-elevacija. Od ostalih fizikalnih procedura koriste se TENS radi analgezije, kao i laser – navodi vrste fizikalnih terapija dr Topalović.

Masaže mogu da uzrokuju povećanja krvarenja u povređenom delu tela

Koliko god voleli masaže, one nisu prihvatljive kod akutnih povreda, jer mogu da dovedu do povećanja krvarenja u povređenom delu tela.

Masaže su kontraidikovane kod akutnih povreda jer mogu dovesti do povećanja krvarenja u povređenom delu tela, do dodatne povrede mišića uloliko je povreda muskularne etiologije, kao i do povećanja otoka, što značajno produžava oporavak. Ukoliko pod upalnim procesom smatramo “upalu mišića”, koja nastaje zbog nakupljanja mlečne kiseline i laktata u mišiću, masaža je indikovana jer dovodi do poboljšanja cirkulacije. Samim tim masaža dovodi do adekvatnije oksigenacije i uspostavljanja metaboličke ravnoteže u upalom zahvaćenom mišiću – upozorava kad treba koristiti masaže dr Nikola Topalović.

Vežbanje u doba pandemije

Pandemija covid 19 je donela promene u svim segmentima života pa tako i u segmentu fizičke aktivnosti. U zavisnosti od težine kliničke slike zavisi i povratak vežbanju. Sve je individualno kao za rekreativce tako i za profesionalne sportiste.

– Covid 19 je sistemska bolest koja zahvata skoro sve organe i organske sisteme, a među najznačajnijima respiratorni i kardio-vaskularni sistem, ostavljajući značajne posledice po njihovo fiziološko funkcionisanje. Ne postoji “zlatni standard” ili uopštena preporuka posle koliko vremena nakon preležane covid infekcije je dozvoljeno vratiti se vežbanju. To zavisi pre svega od težine kliničke slike, i posledica po organizam koje su zaostale nakon preležane bolesti – kaže za dr Topalović.

Kompletan medicinski pregled nakon covid 19

Ono što je najvažnije naglasiti, kako za rekreativce, tako i za profesionalne sportiste, po rečima dr Topalovića, je da je pre ponovnog započinjanja fizičke aktivnosti nepohodno uraditi kompletan medicinski pregled koji obuhvata 12-kanalni EKG, ultra zvuk srca (ehokardiografiju), test opterećenja (ergometriju) i kompletnu analizu krvne slike i biohemije.

– Tek nakon uvida u zdravstveno stanje i dobijanja potvrde o zdravstvenoj sposobnosti od strane lekara preporučeno je vratiti se fizičkim aktivnostima postepeno i umerenim intenzitetom, najmanje 2 nedelje od prestanka svih simptoma. Naime, potrebno je isključiti bilo koje rezidualne poremećaje koje covid 19 može da izazove i na taj način obezbediti kompletnu zdravstvenu podobnost osobe za nove fizičke napore – ispričao nam asistent dr Nikola Topalović, specijalizant sportske medicine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo