Naslovna / Fitness

Zašto nas boli lakat i koje vežbe mogu da pomognu

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 26. 02. 2023.

Identični simptomi kod pojave bola u laktu javljaju se kod osoba koje su za to predisponirane (teniseri, golferi, bacači koplja, oni koji koriste razne aparate u ponavljanim pokretima), ali i kod „običnih“ ljudi, koji ne rade ništa od navedenog

Bol u laktu FF Bol u laktu može da postane prepreka najlakšim svakodnevnim radnjama, a vežbe sa rekvizitima ili bez njih mogu mnogo da pomognu Foto: Youtube prtsc John DeYoung Fitness LA

Bol u laktu najčesće se javlja zbog ponavljanja istih pokreta u našim različitim aktivnostima ili zbog problema sa vratnim delu kičme. Često se javljaju potpuno isti simptomi kod onih koji zbog aktivnog bavljenja sportom imaju predispoziciju za oboljenja, ali i kod „običnih“ ljudi.

Zašto se najčešće javlja bol u laktu

U najvećem broju slučajeva uzroci za bol u laktu su dve vrste oboljenja poznatog kao epikondilitis: medijalni (golferski/bejzbol lakat) i lateralni (teniski lakat), i problem poznat kao sindrom kubitalnog tunela.

Medijalni epikondilitis (golferski lakat) izaziva bol od lakta do ručnog zgloba sa unutrašnje (medijalne) strane lakta. Razlog je oštećenje tetiva koje savijaju ručni zglob prema dlanu. Lateralni epikondilitis (teniski lakat) je otok tetiva mišića koje savijaju ručni zglob od dlana. Najčešći simptom je bol koji se proteže dužinom spoljne strane podlaktice i lakta. Kako se oboljenje pogoršava, bol je intenzivniji i ne javlja se samo kada imamo neku akciju ili pokret, već i kada mirujemo. Sposobnost stiska opada, pa tako, ako imamo teniski lakat, možeda nećemo moći da podigemo ni čašu sa vodom, ali ni da se očešljamo.

Kako se leči bol u laktu

Za obe lečenje vrste epikondilitisa (i teniskog i golferskog lakta), najvažnije je da se u akutnoj fazi prestane sa repetativnim aktivnostima koje su najverovatniji uzrok problema. Takođe, metode lečenja su gotovo identične. Dijagnozu postavlja lekar, a iako su simptomi uglavnom isti, neće svaka osoba odgovoriti jednako na svaki vid terapije, zato je i tu važan individualni pristup.

Za lečenje kada osećamo bol u laktu se isključivo po savetu stručnog lica uglavnom savetuju hladne obloge, lekovi iz NSAIL grupe, trakaste ortoze ili aplikacija kortikosteroida. Operacije se rade ređe. Neizostavni deo lečenja je fizikalna terapija pod nadzorom stručnog lica. Evo i nekoliko vežbi koje mogu da olakšaju stanje kod bola u laktu. Pre početka kućne terapije obavezno se posavetujte sa lekarom.

1. vežba: šta je osnovno što treba znati

Koju god od ovih vežbi da primenjujete, trebalo bi da regija lakta bude potpuno ispružena, odnosno istegnuta. Za početak, dlan savijte ka podu. Druga ruka pomaže da ovaj položaj bude što stabilniji, a otpor maksimalan. Držite za početrak do 5 sekundi, ako granica bola dozvoljava, pojačajte do 10.

Bol u laktu 1

Istezanje regije lakta je osnova ovih vežbi Foto: prtsc Youtube kanal John DeYoung Fitness LA

Isti princip u drugom položaju, samo su prsti, odnosno dlan okrenuti ka gore. Istežite ih drugom rukom pažljivo, uz istezanje i zatezanje regije lakta.

Bol u laktu 1a

Drugi položaj prve vežbe Foto: prtsc Youtube kanal John DeYoung Fitness LA

2. vežba za bol u laktu

Čitava bolna ruka „gleda“ ka podu, a zdrava isteže prste kao na fotografiji. Brojite do pet, opustite, i ponavljate više puta. Granica bola govori možete li da pojačate tempo.

Bol u laktu 2

U svim vežbama treba ići do granice bola Foto: prtsc Youtube kanal John DeYoung Fitness LA

3.vežba: konzerva kao pomagač

Puna manja konzerva je rekvizit u sledećoj vežbi. Trebalo bi da može da stane u dlan, da je lepo i lagodno obuhvatite prstima. Neka vam druga, zdrava ruka bude oslonac kao na fotografijama, a pokrete iz zgloba šake pravite naizmenično ka gore, i ka dole.

Bol u laktu 4

Idealna pomoćna alatka za treću vežbu može da bude manja neotvorena konzerva Foto: prtsc Youtube kanal John DeYoung Fitness LA

Bol u laktu 4b

Drugi položaj treće vežbe Foto: prtsc Youtube kanal John DeYoung Fitness LA

4.vežba za bol u laktu

Ova vežba je neverovatno važna za opseg pokreta bolnog lakta. Pokušajte sa tegićem ovakvog oblika i najpre lakšim, do kilogram, a ako stanje dozvoljava i stručno lice odobri, i sa 2 kg. Pokreti cele ruke, iz ramena, lakta i šake su kružni, levo i desno, koliko vam prag bola dozvoljava. Kombinujte, od po 10, do 20 puta, sa odmorom. Teg držite za kraj, kao na fotografiji, ne za šipku na sredini.

Bol u laktu vežba 4

Ovakav teg od najviše 2 kg potreban je za poslednju vežbu Foto: prtsc Youtube kanal John DeYoung Fitness LA

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mile
18:20, 27. 02. 2023.
Odgovori

Nosim bandazu na kolenu I laktu, nemam problema.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo