Naslovna / Fitness

Antistres loptica: samo 5 minuta vežbanja i 5 koristi za naše zdravlje

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 12. 03. 2023.

Za one koji pišu intenzivno ili koriste šaku u svakodnevnom režimu rada, antistres loptica je idealno rešenje jer će poboljšati fleksibilnost ruku, a sprečiti ili umanjiti bolove

Antistres loptica Dobar deo nerava koji se nalaze u našim zglobovima i šakama i oko njih, direktno je povezan sa mozgom Foto: Shutterstock

Antistres loptica nije samo zgodno, ekonomično i efikasno sredstvo da umanjimo stres na poslu i kod kuće. Kada steknemo naviku da umesto da upalimo cigaretu ili uzmemo tabletu za smirenje samo nekoliko minuta u rukama držimo ovo malu, čudesnu igračku, velike koristi imaće ne samo naše mentalno, već i fizičko zdravlje.

1. Antistres loptica je injekcija za stres i omogućava bolji fokus

Stres je hronični problem sa kojim se svako suočava onako kako ume i može. Međutim, ne tako veliki broj ljudi i pomisli da bi antistres loptica mogla da bude toliko korisna. Borba protiv svakodnevnih stresnih udara, smanjenje opšte napetosti ali i kontrola besa, samo su neki od dobrih razloga da u torbi sa sobom uvek imamo lopticu koja ne zauzima mnogo prostora i uvek nam je dostupna.

Prebacivanje pažnje na višeminutno stezanje loptice potpuno će nas udaljiti od onoga što nas je samo sekund pre toga mučilo. To će omogućiti da se čim završimo sa vežbanjem, lakše fokusiramo na ono čime se bavimo, a bićemo rasterećeniji.

2. Opuštanje neuromišićnog sistema za kratko vreme vežbanja

Međutim, antistres loptica nije samo „dušu dala“ za mentalni trening i opuštanje. Pored toga što će nam omogućiti da se bolje koncentrišemo, opustimo, oslobodimo nepotrebne napetosti i manje čujemo buku oko sebe, odlična je za radohiličare.

Dobar deo nerava koji se nalaze u našim zglobovima i šakama i oko njih, direktno su povezani sa mozgom. Kada pritiskamo lopticu, nervi i mišići se stimulišu i skupljaju, što ih čini elastičnijim, opuštenijim, ali jačim. Tako se poboljšava funkcija nervnog sistema i smanjuje lučenje esencijalnih hormona stresa.

Oni koji sede, mogu na način kao na fotografiji za bukvalno nekoliko minuta da opuste vrat tako što će lopticom delovati na regiju vratne kičme. Ako vas boli rame ili lakat, stanite uz zid, a lopticu stavite između tela zida i kotrljajte oko bolnog mesta.

antistres loptica 1

Antistres loptica ovako deluje pozitivno na mnoga bolna mesta na telu Foto: Shutterstock

3. Antistres loptica odmara nas od kompjutera iako i dalje radimo

Antistres loptica je posebno zgodna i korisna za one koji najveći deo dana provode ispred kompjutera. Korišćenje se preporučuje i onima koji se oporavljaju od teniskog lakta ili epikondilitisa. Mogu da pomognu i u smanjenju negativnog uticaja koji neki svakodnevni položaji i ponavljajuće radnje imaju na kosti i mišiće. Za one koji pišu dugo ili koriste šaku u svakodnevnom režimu rada, antistres loptica je idealno rešenje za pomoć, jer će poboljšati fleksibilnost ruku, a sprečiti ili umanjiti bolove.

4. Brža rehabilitacija posle povreda i pomoć kod artritisa

Ako ste imali neku traumatsku povredu od koje se oporavljate, uvrstite antistres lopticu u režim vežbanja. Vežbanje nakon povrede obavezan je deo rehabilitacije, a loptica je zgodna posebno za povrede zglobova. I osobe obolele od reumatoidnog artritisa mogu da koriste lopticu za svakodnevno vežbanje. Pomoći će da popusti ukočenost i da se umanji bol. Loptica je dobra i za druge neuromišićne bolesti, poput multiple skleroze.

Antistres loptica 3

Bolja fleksibilnost i veća prokrvljenost Foto: Shutterstock

5. Mini-trening za celo telo i bolja cirkulacija

Korišćenje antistres loptice je i svojevrsni mini trening za veći deo tela. Mreža nerava je isprepletena i povezana, pa će tako stimulacija onih na koje loptica direktno utiče da se prenese i dalje kroz krvotok i mišiće. Tako će se za samo 5 do 10 minuta vežbanja prokrviti i pokrenuti i veći deo tela, ne samo šake ili ruke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija
11:08, 12. 06. 2023.
Odgovori

Savršen edukativni tekst znam jer ja to radim i savršeno se osećam, za one koji ne veruju moraju da počnu sa radom na svom telu, to je tako dobro👍

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo