Naslovna / Ishrana

Kako crno grožđe deluje na neke bolesti i ko ne bi trebalo da ga jede

Priredio/la: I. V. |11:00 - 05. 09. 2023.

Resveratrol, antioksidans koji se nalazi u ljusci crvenog i crnog grožđa, je onaj moćni sastojak koji crvenom vinu daje svojstva koja čuvaju zdravlje najvažnijih organa

crno grožđe Crno grožđe se u Evropi i Aziji uzgaja više od 6.000 godina Foto: Shutterstock

Crno grožđe se u Evropi i Aziji uzgaja više od 6.000 godina, a najvažnija hranljiva materija ovog bobičastog voća su polifenoli – moćni antioksidansi, kao i niz esencijalnih vitamina i minerala. Zdravstvene prednosti crnog grožđa opširno su proučavane, a zbog hemijskih jedinjenja koje sadrži kosa i koža postaju zdraviji, poboljšava se zdravlje srca, a ćelije dobijaju zaštitu od karcinoma.

Crno grožđe bogato je antioksidansima

Neke sorte crnog grožđa imaju mnogo više antioksidanata od zelenog ili crvenog grožđa. Ova hemijska jedinjenja pomažu u zaštiti naših ćelija od oštećenja. Ona štite od bolesti poput raka, dijabetesa, Alchajmera, Parkinsonove i srčanih bolesti. Takođe mogu da pomognu bržem izlečenju/oporavku nakon bolesti.

Veruje se da resveratrol, antioksidans kojim je grožđe veoma bogato, obezbeđuje izuzetnu zaštitu za srce i mozak. Takođe je poznato da pomaže telu da se bori protiv karcinoma, virusa i upalnih stanja.

Resveratrol je moćan sastojak crnog grožđa

Poboljšanje zdravlja srca jedna je od najpoznatijih prednosti resveratrola. Poznato je da pijenje crnog vina pomaže u stabilizaciji krvnog pritiska, smanjenju holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Naučnici smatraju da je resveratrol, koji se nalazi u ljusci crvenog i crnog grožđa, ono što crvenom vinu daje svojstva koja čuvaju zdravlje srca.

Zaštitita od pojave raka takođe je svojstvo koje ima antioksidans resveratrol. Istraživanja su pokazala da je resveratrol usporio rast raka u laboratorijskim testovima i ispitivanjima na životinjama, ali je potrebno više studija da bi se utvrdilo da i kako može da pomogne ljudima u borbi protiv karcinoma.

Usporavanje Alchajmerove bolesti je takođe svojstvo koje se pripisuje resveratrolu. Ovaj antioksidans može da uspori napredovanje Alchajmerove bolesti, a naučnici su primetili da je umereno pijenje crnog vina dovedeno u vezu sa manjim rizikom od gubitka pamćenja. U studijama, pacovi tretirani resveratrolom su pokazali poboljšanu memoriju i funkciju mozga.
Istraživači su otkrili neke od hemijskih veza između resveratrola i zdravlja mozga, ali su potrebna dalja istraživanja.

Borba protiv gojaznosti takođe može da se vodi uz pomoć jedinjnja iz crnog grožđa. Resveratrol i drugo jedinjenje u crnom grožđu zvano pterostilben pokazali su efekte protiv gojaznosti u laboratorijskim studijama i studijama na životinjama. Izgleda da oba sastojka pomažu telu da poboljša crevne bakterije i reguliše energiju, ali je potrebno dalje testiranje kako bi se utvrdilo da li mogu da se bore protiv gojaznosti kod ljudi.

Crno grožđe je niskokalorično, ali bogato prirodnim šećerima

Crno grožđe sadrži 82 procenta vode, što ga svrstava u niskokalorijsku hranu uprkos visokom sadržaju prirodnih šećera. Sva ta voda ispunjava i hidrira telo, drugim rečima, grožđe je slatko, ali i dalje niskokalorično i bez masti. Crno grožđe ne sadrži masti i holesterol, a polađolje bobica ima 7 grama šećera i 8 grama ugljenih hidrata.

Od vitamina, crno grožđe bogato je vitaminom C i K, a od minerala sadrži kalijum, mangan i bakar.

Ko bi trebalo da pazi ukoliko voli crno grožđe

Jedinjenja prisutna u grožđu mogu da uspore zgrušavanje krvi. Iako se nije pokazalo da grožđe izaziva probleme kod ljudi, savet je da se ograniči unos grožđa ukoliko neko ima bilo kakvu vrstu krvarenja ili se priprema za operaciju. Takođe, treba imati na umu da grožđe predstavlja opasnost od gušenja za malu decu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
amerika
12:35, 05. 09. 2023.
Odgovori

Crno grozdje je dobro za jetru, za one koji imaju zuticu, a usput ko ima zuticu, treba da jedu sto vise meda sa sirom, lubenice I da ne piju obicnu vodu vec mineralnu…

Apko
15:08, 06. 09. 2023.
Odgovori

Za dijabeticare da ili ne da kozumiraju.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo