Naslovna / Ishrana

Kako sve limun može da nam pomogne u ishrani i kuhinji

Priredio/la: S.St.|17:00 - 13. 09. 2023.

Ovo pikantno citrusno voće možemo da iskoristimo i uz pomoć neočekivanih trikova da olakšamo sebi neke probleme sa kuvanjem

limun i limunov sok Askorbinska kiselina u limunovom soku ometa oksidaciju, sprečavajući voće i povrće da potamne Foto Shutterstock

Limun, kao to znamo, daje ukusnu, citrusnu aromu svemu, od preliva za salatu do koktela. Znamo i za njegove impresivne zdravstvene prednosti – limun sadrži antibakterijska svojstva i može ojačati naš imuni sistem, kaže Priya Lawrence, registrovani dijetetičar i suosnivač Tried and True Nutrition u Njujorku. Limun takođe nudi veliku dozu vitamina C (poznatog i kao askorbinska kiselina), navode u Američkom Ministarstvu poljoprivrede, zajedno sa drugim antioksidansima koji se mogu boriti protiv slobodnih radikala i mogu nam pomoći da izgledamo i osećamo se mlađe, dodaje Lawrence. Vitamin C takođe podstiče proizvodnju kolagena i poboljšava apsorpciju gvožđa, kažu u National Institutes of Health. Ali, limun ima i neke upotrebe koje možda ne očekujemo.

Limunov sok sprečava da voće i povrće potamni

Malo isceđenog soka limuna može učiniti čuda za avokado, jabuke, banane i oljušten sirovi krompir, jer je sok od limuna dovoljno kiseo da spreči oksidaciju zbog koje voće i povrće postaje braon. Na osnovu prošlih istraživanja, ovo se dešava zbog askorbinske kiseline.

– Askorbinska kiselina nalazi se u svim citrusima, uključujući limun. Ona pomaže u održavanju svežeg voća i povrća sprečavajući promenu boje tako što ometa oksidaciju, enzimsku reakciju koja se dešava kada je unutrašnjost jabuke ili krompira, na primer, izložena kiseoniku. Da jabuke ne bi dobile smeđu boju, pomešajte 1 kašiku limunovog soka sa 1 šoljom vode i potopite kriške oko pet minuta, a onda ih isperite. Ovo će sprečiti da potamne oko tri sata ako se čuvaju u zatvorenoj posudi i imaće minimalan uticaj na ukus jabuke – kaže Grace Clark-Hibbs, registrovani dijetetičar i vlasnica Nutrition with Grace u Portlandu, Oregon. Što se tiče drugog voća i povrća, količina limunovog soka koju treba koristiti a da hrana ne postane kisela zavisi od hrane i koliko dugo želite da je sačuvate. Uopšteno govoreći, četkanje ili posipanje isečenog voća sa otprilike 1 kašičicom limunovog soka trebalo bi da bude dovoljno, kaže Kelsey Sackmann, registrovani dijetetičar sa sedištem u Batleru, Nju Džersi. Probajte ovo sledeći put kada budete pripremali obrok unapred ili kada servirate tanjir svežeg isečenog voća.

Limunov sok sprečava da se pirinač slepi

Ako u vodu za kuvanje pirinča dodamo nekoliko kapi limunovog soka sprečićemo da se pirinač slepi. Clark-Hibbs ističe studiju objavljenu u julu 2019. u Food Research International koja pokazuje da askorbinska kiselina pomaže u poboljšanju teksture i lepljivosti odležalog pirinča, odnosno, pirinča koji se održava suvim godinu dana ili duže i ima tendenciju da bude lepljiviji od svežeg pirinča. Dokazi da ovo deluje na svežem pirinču više su anegdotski nego naučni. Ipak, kaže Clark-Hibbs, u mnogim kulturama koriste nekoliko kapi limunovog soka (oko ¼ kašičice) u vodi za kuvanje pirinča da bi poboljšali svetla, mekana i blistavo bela zrnca pirinča.

Zahvaljujući kori limuna smeđi šećer ostaje mekan

Sok nije jedini korisni deo limuna. Njegova izuzetno vlažna i ukusna kora čini čuda i u kuhinji. Dodajte komad kore, sa koje je potpuno uklonjena pulpa, u kutiju sa smeđim šećerom da se ne zgrudva i ne stvrdne.

– Melasa u smeđem šećeru vremenom će ispariti, što će dovesti do suvoće. Kora limuna može da doda malo vlage i ulja kako bi smeđi šećer bio mekan i usporio brzinu kojom može da se stvrdne – kaže Melissa Rifkin, registrovani dijetetičar i nutricionista.

Limunov sok pomaže da se skuvaju savršena tvrdo kuvana jaja

Očetkate ljuske jajeta limunovim sokom pre nego što ih stavite da se kuvaju i, kako kaže Rifkin, tako ćete dobiti dodatno osiguranje da ljuske neće pucati. Za ovaj postupak ne postoji studija koja bi ga podržala, ali nekada je i iskustvo dovoljno, dodaje Rifkin.

Limunov sok za zdravu kožu

Prednosti limuna proširuju se i na naš režim lepote.

– Naša koža može imati koristi od limuna jer istraživanja pokazuju da vitamin C u limunu podstiče sintezu kolagena. Dodavanje limunovog soka u vodu prilikom umivanja poboljšava hidrataciju, dopunjuje vitamin C i pomaže u borbi protiv upale, što je korisno za zdravlje naše kože – kaže Sackmann. Zbog toga ne čudi kada vidimo da je limun naveden kao sastojak u proizvodima za negu kože.

Limunov sok omekšava meso i čini ga još ukusnijim

Limunov sok je odličan omekšivač mesa. Kiselost nežno razlaže proteinska vlakna u mesu, navodi Science Learning Hub.

– Dovoljno je da najmanje jedan sat pre spremanja meso premažemo limunovim sokom i biće mekano. Za kilogram mesa biće nam potreban sok od jednog celog limuna. Što duže meso stoji premazano limunovim sokom biće sve mekše – kaže Rifkin.

Limunov sok poboljšava ukus hrane i nema potrebe da dodajemo so

Malo limuna može u potpunosti da transformiše obrok, da poboljša da jela budu kremastija i ukus morskih plodova još bolji.

Kiseli kvalitet limunovog soka poboljšava sve u šta ga stavimo, kaže Sackmann. Clark-Hibbs dodaje da je dobar i za poboljšanje gorkih ili slatkih ukusa. U sebi sadrži toliko ukusa da može da bude i zamena za so bez natrijuma, kaže Lawrence. Ovo je savršeno za one sa visokim krvnim pritiskom i sve koji žele da kuvaju zdravija jela a da ne žrtvuju njihov ukus.

Limunov sok je svakodnevno sredstvo za čišćenje kuće

Kiselina u limunu ima antimikrobni efekat, što ga čini prirodnim sredstvom za čišćenje.

– Da biste napravili rastvor za čišćenje, pomešajte 2 kašike limunovog soka sa 1 šoljom vode. Možete dodati i kašiku ili 2 sirćeta za dodatnu efikasnost čišćenja – kaže Rifkin. Koristite ovo sredstvo za čišćenje dasaka za sečenje, prozora, ploča za kuvanje i nekih radnih ploča. Treba da budete oprezni ako imate mermernu ploču, jer kiselina u limunu može oštetiti neke materijale, dodaje Rifkin.

Klark-Hobs takođe voli da koristi limun za čišćenje mikrotalasne pećnice ili rerne, gde se vremenom nakuplja hrana i masnoća.

– Stavite krišku limuna u posudu sa vodom, zagrejte ili sačekajte da voda proključa, a zatim ostavite da odstoji nekoliko minuta. Posle ovoga brisanje mikrotalasne pećnice ili rerne biće veoma lako. Osim toga, pomoći će da se eliminišu neželjeni mirisi, pa će nam kuhinja mirisati na sveže i čisto – savetuje ona.

Limunov sok dobar je i za kosu

Sigurno znate da limunov sok može da se koristi za posvetljivanje kose, mada se to ne preporučuje jer može dovesti do oštećenja. Ali može da se koristi na druge načine u drugim proizvodima za kosu, kao što je šampon. Limunska kiselina otvara kutikulu kose, što omogućava dublje prodiranje. Zbog toga limun može da se koristi za ispravljanje grešaka u oblikovanju kose, kao što je ispiranje voska ili farbanje kose.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo