Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je vitamin rastvorljiv u vodi, koji igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Smatra se esencijalnim nutrijentom, što znači da ga naš organizam ne proizvodi, već je neophodno da se unosi putem hrane. Kaže se da je vitamin C multifunkcionalan, snažan antioksidans, koji pomaže u odbrani tela od oštećenja ćelija. Takođe igra važnu ulogu u rastu i razvoju tkiva, zarastanju rana i održavanju imunološkog sistema jakim.
Koje zdravstvene prednosti ima vitamin C?
Šta vitamin C zapravo radi našem telu, objašnjava dijetetičarka Devon Peart iz Cleveland Clinic.
1. Bori se protiv oštećenja ćelija i bolesti
Vitamin C je antioksidant, prirodna hemikalija koja se nalazi u određenim namirnicama. Kao antioksidant, smatra se nevidljivim superherojem u telu čiji je glavni zadatak je da nas zaštiti od slobodnih radikala ili nestabilnih molekula koji mogu da oštetite ćelije, izazovu oksidativni stres, povećaju znake starenja…
– Nagomilavanje slobodnih radikala ima veze sa rizikom od bolesti poput raka, srčanih bolesti i artritisa. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput onih bogatih vitaminom C, može da pomogne u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima – navodi Peart.
2. Štiti oči
Vitamin C štiti vid. Smatra se da ovaj antioksidans pomaže u odbrani od katarakte (zamućenja sočiva oka) i usporava napredovanje makularne degeneracije, koja se javlja kako starimo, inače stanja koje uzrokuje da ljudi izgube centralni vid. Studije su pokazale različite rezultate, ali se zna da vitamin C deluje kao antioksidans za ćelije u retini i makularnom predelu oka.
3. Poboljšava apsorpciju gvožđa
Neke biljne namirnice, kao što su pasulj i spanać, sadrže gvožđe (vrstu koja se zove ne-hem gvožđe), ali takođe imaju svojstva koja našem telu otežavaju pristup toj vrsti gvožđa.
– Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vitamina C, u istom obroku sa biljnom hranom bogatom gvožđem povećava bioraspoloživost gvožđa, što znači da ga više apsorbujete – objašnjava dijetetičarka Devon Peart. Recimo da napravite salatu od spanaća sa jagodama na vrhu.
– Spanać ima ne-hem gvožđe, dok su jagode bogate vitaminom C. Obe namirnice su zdrave same po sebi, ali kada ih jedete zajedno, vitamin C u jagodama pomaže našem telu da apsorbuje više gvožđa iz spanaća nego da ga samog jedemo – daje primer dijetetičarka Peart.
4. Pomaže kod zarastanja rana
Vitamin C podstiče rast kolagena, koji je važan deo procesa regeneracije tela. Kolagen je protein koji održava našu kožu mladom, podseća Devon Peart. To je jedan od ključeva za pravilno zarastanje rana – posekotine, ogrebotine i hirurške rezove. I pokazalo se da kod ljudi, koji ne unose dovoljno vitamina C, rane zarastaju sporije od onih koji dobijaju preporučenu količinu.
5. Održava kožu zdravom
Kada se govori o vitaminu C uvek se prvo misli na onaj koji potiče iz hrane. Ali, treba napomenuti da kreme i serumi napravljeni sa vitaminom C mogu da imaju mnogo dobrobiti za kožu, posebno ožu lica. Kozmetički proizvodi, koji sadrže vitamin C, usporavaju znakove starenja, smanjuju tamne podočnjake i čak pojačavaju efekte kreme za sunčanje.
Ostale zdravstvene prednosti vitamina C
Nauka ne spava, kažu istraživači, s obzirom na to da su konstantno u toku studije kako bi se otkrile nove zdravstvene informacije, kao i one o brojnim efektima koje ima vitamin C na naše telo. Nekoliko drugih prednosti vitamina C su:
- Pomaže da se čovek brzo oporavi: Za razliku od nekih zabluda, vitamin C ne može da spreči da se razbolimo. Ali, i dalje može da bude od pomoći. Neke studije ukazuju da može da pomogne u smanjenju težine i trajanja prehlade i gripa i potencijalno smanji rizik od daljih komplikacija
- Može da poboljša zdravlje srca: Vitamin C može da pomogne u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti, pa i moždanog udara. Međutim, dosadašnje studije su bile kontradiktorne, tako da istraživači još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažu koliko bi to moglo da bude efikasno.
- Može da ima značajnu ulogu u lečenju karcinoma: Dok istraživači nastavljaju da istražuju sve o karcinomu, genetici, apsorpciji i metabolizmu vitamina C, dijetetičarka Peart kaže da se istražuje i uloga vitamina C u lečenju nekih vrsta raka. Za sada postoje neki dokazi, koji obećavaju, da vitamin C može da bude dodatak konvencionalnom lečenju raka, ali ne i zamena tretmana.