Naslovna / Zdravlje

Vitamin C i karcinom – 7 najčešće postavljanih pitanja o ovoj temi

Priredio/la: I. V. |13:00 - 27. 05. 2022.

Vitamin C sprečava oštećenje ćelija izazvanih slobodnim radikalima koji mogu da odigraju značajnu ulogu u pojavi srčanih oboljenja, razvoju karcinoma i drugih bolesti

vitamin c Vitam C štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala Foto: Shutterstock

Vitamin C (askorbinska kiselina) je hranljiva materija potrebna našem telu za formiranje krvnih sudova, hrskavice, mišića i kolagena u kostima, i od vitalnog je značaja za proces regeneracije ljudskog tela. Kao antioksidant, vitamin C pomaže u zaštiti naših ćelija od efekata slobodnih radikala, odnosno sprečava oštećenje ćelija izazvanih slobodnim radikalima – molekulima koji nastaju kada telo razgrađuje hranu ili je izloženo duvanskom dimu,  zračenju sunca, rendgenskim zracima… a poznato je da slobodni radikali mogu da odigraju značajnu  ulogu u srčanim oboljenjima, razvoju karcinoma i drugih bolesti. Baš zbog toga ljude zanima da li vitamin C može da pomogne ljudima u tretmanu lečenja karcinoma.

1. Šta je visoka doza vitamina C?

Naše telo ne proizvodi vitamin C i zbog toga je neophodno unositi ga kroz ishranu. Najviše ga ima u agrumima – limunu, pomorandžama, grejpfrutu, zatim u kiviju, papaji, paprici i kelju, a može se unositi i kroz suplemente. Snabdevanje organizma vitaminom C na ovakav način, kroz hranu ili suplemente, smatra se visokom dozom vitamina C.

2. Kako se daje ili uzima vitamin C u visokim dozama?

Vitamin C se može dati intravenozno (IV), odnosno infuzijom ili se uzimati na usta. Mnogo viši nivo u krvi postiže se kada se vitamin C daje intravenozno.

3. Da li su rađene laboratorijske studije o korišćenju visokih doza vitamina C?

U laboratorijskim studijama, tumorske ćelije se koriste za testiranje supstance kako bi se utvrdilo da li je verovatno da će imati bilo kakvo dejstvo protiv karcinoma. U studijama na životinjama, testovi se rade kako bi se videlo da li je lek, postupak ili tretman bezbedan i efikasan. Laboratorijske studije i studije na životinjama rade se prvo na životinjama pre nego što se supstanca testira na ljudima. Do sada su rađeni testovi o efektima visokih doza vitamina C, a rezultati studija ukazuju da visok nivo vitamina C može da ubije ćelije raka.

4. Da li su rađene naučne studije kako vitamin C u visokim dozama deluje na ljude?

Naučnici su sproveli nekoliko studija o efektima visokih doza vitamina C koji se daje sam ili u kombinaciji sa drugim lekovima kod pacijenata sa rakom:

  • Studije samo o efektu vitamina C koji se uzima preko infuzije – Dve studije su otkrile da pacijenti koji su primali intravenozno vitamin C imaju bolji kvalitet života i manje neželjenih efekata od onih koji nisu.
  • U studiji na zdravim dobrovoljcima i pacijentima obolelih od raka, pokazalo se da je vitamin C bezbedan u dozama do 1,5 g/kg kod pacijenata koji nemaju kamen u bubregu, druge bolesti bubrega ili nedostatak G6PD. Studije su takođe pokazale da su nivoi vitamina C u krvi viši kada se daje infuzijom nego kada se uzima na usta.
  • Studije intravenoznog uzimanja vitamina C u kombinaciji sa drugim lekovima pokazale su različite rezultate:
    * U manjoj studiji od 14 pacijenata sa uznapredovalim karcinomom pankreasa, vitamin C je infuzijom davan zajedno sa hemoterapijom i ciljanom terapijom (erlotinib). Pet pacijenata nije završilo lečenje, jer je tumor nastavio da raste tokom lečenja, a 9 njih je završilo lečenje i bolest je bila pod kontrolom. Zabeleženo je da su pacijenti imali vrlo malo neželjenih efekata od tretmana vitaminom C.
    * U drugoj maloj studiji sprovedenoj na 9 pacijenata sa uznapredovalim karcinomom pankreasa, hemoterapija je davana jednom nedeljno, tokom 3 nedelje, ali zajedno sa vitaminom C (dva puta nedeljno u roku od 4 nedelje) tokom svakog ciklusa lečenja. Kod ovih pacijenata bolest je mirovala u proseku 6 meseci. Nisu prijavljeni ozbiljni neželjeni efekti kombinovanog lečenja.
  • U studiji iz 2014. godine sprovedenoj na 27 pacijenata sa uznapredovalim karcinomom jajnika, samo hemoterapija upoređena je sa hemoterapijom i intravenoznim uzimanjem vitamina C. Vitamin C je davan tokom hemoterapije i 6 meseci nakon završetka hemoterapije. Pacijenti koji su primali vitamin C infuzijom imali su manje neželjenih efekata od hemoterapije.
  • Pacijenti sa refraktornim metastatskim kolorektalnim karcinomom ili metastatskim melanomom lečeni su vitaminom C u kombinaciji sa drugim lekovima. Lečenje nije imalo antikancerogeno dejstvo, tumor je nastavio da raste tokom lečenja, a pacijenti su imali ozbiljne neželjene efekte. Ove studije nisu imale uporednu grupu, tako da je nejasno koliko je intravenozni vitamin C uticao na neželjene efekte. Pacijenti sa karcinomom pluća ne-malih ćelija ili multiformnim glioblastomom, u dve pilot studije dobijali su standardnu terapiju, plus vitamin C davan infuzijom. Pokazalo se da su imali bolje ukupno preživljavanje i manje neželjenih efekata, u poređenju sa kontrolnim grupama.
  • Trenutno se radi više studija o kombinovanju visokih doza vitamina C koji se daje inuzijom sa drugim lekovima.

5. Da li su zabeleženi neželjeni efekti ili rizici od visokih doza vitamina C?

Infuzijom davane visoke doze vitamina C izazvale su vrlo malo neželjenih efekata u kliničkim ispitivanjima. Međutim, visoke doze vitamina C mogu da budu štetne kod pacijenata sa određenim faktorima rizika. Na primer, kod pacijenata sa istorijom bolesti bubrega, prijavljena je insuficijencija bubrega nakon terapije visokim dozama vitamina C. Savet je da obolele, kod kojih postoji verovatnoća da će razviti kamen u bubregu, ne treba lečiti visokim dozama vitamina C.

Istraživanja su pokazala da pacijentima sa naslednim poremećajem, koji se zove nedostatak G6PD (nedostatak glukoze 6-fosfat dehidrogenaze), ne treba davati visoke doze vitamina C, jer to može da izazove hemolizu (stanje u kojem se crvena krvna zrnca uništavaju). Budući da vitamin C doprinesi da telo lakše apsorbuje i koristi gvožđe, visoke doze vitamina C se ne preporučuju pacijentima sa hemohromatozom (stanje u kojem telo preuzima i skladišti više gvožđa nego što mu je potrebno).

6. Da li su zabeležene bilo kakve interakcije vitamina C sa lekovima koji se leči karcinom?

Interakcija sa lekovima je promena u načinu na koji lek deluje u telu kada se uzima sa određenim drugim lekovima. Kada se visoke doze vitamina C kombinuju sa određenim lekovima za rak, može s desiti da ti lekovi neće dobro delovati. Do sada su ovi efekti primećeni samo u nekim laboratorijskim i studijama na životinjama.

7. Da li je američka Uprava za hranu i lekove odobrila vitamin C za lečenje raka u SAD?

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) nije odobrila upotrebu visokih doza vitamina C kao lek za rak. FDA ne odobrava dijetetske suplemente kao bezbedne ili efikasne za lečenja bolesti. Kompanija koja proizvodi dijetetske suplemente odgovorna je za bezbednost i tačnost tvrdnji na etiketi, i ne smeju da obmanjuju javnost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo