Naslovna / Ishrana

Koje korisne sastojke sadrži palenta i zašto spada u najzdravije namirnice

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 27. 11. 2023.

Složeni ugljeni hidrati koje sadrži palenta se sporo razgrađuju što znači da se duže zadržavaju u crevima – to je osnov pravilnog varenja

Palenta Nekada sirotinjsko jelo, danas egzotika na jelovniku Foto: Shutterstock

Palenta je zdrava alternativa drugim uobičajenim prilozima jelima, mada se vekovima koristila i pripremala kao poseban obrok. Uz malo mleka, sira ili kajmaka brzo možemo imati zdrav doručak, koji u poslednje vreme ponovo postaje sve popularniji.

Palenta: Glavni sastojak čuvenog kačamaka

Palenta je oblik najsitnije mlevenog kukuruznog brašna, glavni sastojak čuvenog kačamaka. Poznate su mnoge zdravstvene prednosti ove namirnice. Jedna od najvažnijih je to što osobe sa celijakijom (intolerancijom na gluten) ili oni koji su skloni drugim vrstama iritacija i alergija mogu da koriste palentu kao dobru zamenu za jela koja sadrže pšenicu ili većinu drugih žitarica.

Potvrda da je u pitanju zdrav izbor jesu brojne nutritivne prednosti. Nisu to samo vlakna i proteini već i složeni ugljeni hidrati, sasvim malo masti i još niz zdravstveno važnih nutrijenata.

Određene sorte palente obogaćene su mineralima i vitaminima kako bi se povećala hranljiva vrednost. Pravljenje palente sa mlekom umesto vode može dodati vredne hranljive materije, pod uslovom da niste netolerantni na laktozu.

Palenta je riznica vlakana i proteina

Palenta sadrži i proteine i vlakna koja pomažu da zadržimo osećaj sitosti. Vlakna su nam neophodna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema, rast i stabilnost zdravih crevnih bakterija i za sprečavanje zatvora.

Spas za ljude koji su alergični na gluten

Za osobe koje su primorane da se hrane bez glutena, palenta je dobra opcija. Mnogi dobri izvori vlakan, kao što su pšenica, raž ili kus-kus, sadrže gluten. Ljudi sa celijakijom ili osetljivošću na gluten obično mogu da jedu palentu, ali bi trebalo da provere deklaraciju zbog dodataka i mogućih aditiva.

Bogatstvo složenih ugljenih hidrata

Palenta sadrži složene ugljene hidrate, koji obezbeđuju dugotrajnu energiju a
i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Prosti ugljeni hidrati se brzo razgrađuju i mogu izazvati porast nivoa šećera u krvi. Oni često ne sadrže mnogo hranljivih materija. Kolači i beli hleb su dobri primeri prostih ugljenih hidrata.

Složeni ugljeni hidrati koje sadrži palenta se sporo razgrađuju što znači da im je potrebno duže za varenje, a sporo oslobađanje odnosno razgradnja su veoma značajni za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Palenta sadrži vitamin A

Iako nije šampion u sadržaju velike količine vitamina i minerala, palenta ih ima u srednjoj količini, posebno, na primer, vitamin A. To su pokazali rezultati pojedinih studija,a  vitamin A je neophodan za pravilno funkcionisanje bubrega, pluća i srca.

Dobar izvor karotenoida

Palenta je oblik mlevenog kukuruza, koji je dobar izvor karotenoida. Smatra se da karotenoidi smanjuju rizik od određenih bolesti, kao što su pojedine vrste očnih problema ali i neki karcinomi.

Malo masnoća

Palenta prirodno sadrži malo masti i može se jesti kao deo ishrane zdrave za srce. Osoba koja želi da još značajnije smanji unos zasićenih masti treba da kuva palentu sa vodom ili nekim biljnim mlekom umesto kravljeg i tako izbegne dodavanje sira, kajmaka ili putera.

Velika količina esencijalnih minerala

Gvožđe, magnezijum i cink spadaju esencijalne minerale. Uz druge korisne nutrijente, palenta sadrži i njih, pa su sve to korisne preporuke da je uvrstimo u jelovnik.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo