Naslovna / Ishrana

Topla voda sa limunom na „prazan“ stomak može da poboljša varenje, ali nekome ne prija: 7 negativnih efekata

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 03. 07. 2024.

Limun je voće sa najvišim procentom kiselosti, koje kod nekih izrazito senzitivnih osoba može da izazove ne samo dijareju, već i alergijsku reakciju

Limun sa toplom vodom Iako je voda prirodni diuretik, kombinacija sa limunom u nekim slučajevima može da izazove dehidrataciju Foto: Shutterstock

Topla voda sa limunom na „prazan“ stomak može da ponudi neke zdravstvene koristi, ali je važno znati potencijalne neželjene efekte. Ukoliko spadate u rizične kategorije, poput ljudi sa osetljivim želucem, izbegavajte da ovako počnete dan.

Topla voda sa limunom: Jedan od načina da se započne dan

Topla voda sa limunom je popularno piće koje čak i neki nutricionisti preporučuju ujutru na „prazan“ stomak, odnosno pre obroka. Bilo da je u pitanju „klasična“ limunada ili čaša tople vode sa nekoliko kriški limuna, veruje se da za neke ljude može da ima brojne zdravstvene prednosti.

Neke od njih su pomoć u varenju, jačanje imunološkog sistema i detoksikacija tela. Međutim, važno je biti svestan potencijalnih neželjenih efekata konzumiranja tople vode sa limunom ako pre toga nismo ništa pojeli. Poseban oprez trebalo bi da imaju osobe sa nekim zdravstvenim stanjima i pojačanom osetljivošću pojedinih organa.

Može li topla voda sa limunom da ošteti zube

Jedan od glavnih neželjenih efekata tople vode sa limunom „natašte“ je erozija zubne gleđi. Limun je voće sa najvišom stopom kiselosti kada se konzumira u velikim količinama, pa to može da naruši zaštitni sloj gleđi na zubima. Da bismo smanjili ovaj rizik, preporučuje se da vodu sa limunom pijemo uz pomoć slamčice i nakon toga isperemo usta običnom vodom.

Refluks kiseline i topla voda sa limunom

Još jedan potencijalni neželjeni efekat ispijanja tople vode sa limunom na prazan stomak je refluks kiseline. Visoka kiselost limuna može da isprovocira ili da pogorša simptome refluksa kiseline, kao što su gorušica i loše varenje. Ako ste skloni ovoj pojavi, konsultujte se sa lekarom pre redovnog konzumiranja vode sa limunom (tople ili hladne).

Uznemiren stomak

Ako pijemo toplu vodu sa limunom na prazan stomak, može da dođe do toga da nam se uznemireni stomak. ovo je čest slučaj kod onih koji imaju probleme sa osetljivim stomakom. Kiselost limuna ima tendenciju da iritira sluzokožu želuca, što može da dovede do simptoma kao što su mučnina, nadimanje i bol u stomaku. Ako osetite ove simptome, najbolje je da prekinete sa konzumiranjem ovog napitka.

Pojačano mokrenje

Voda je prirodni diuretik, što znači da može da poveća proizvodnju i izbacivanje urina. Iako to može biti korisno za osobe sa infekcijama urinarnog trakta, za one koji već imaju češće mokrenje ili probleme sa bešikom, mogući su dodatni problemi. Ako primetite da pojačano mokrenje nakon što popijete vodu sa limunom, redukujte unos i količine.

Dehidratacija

Iako je voda sa limunom većinski tečnost, diuretička svojstva limuna mogu da doprinesu dehidrataciji. Ovo je moguće posebno ako konzumiramo velike količine vode sa limunom, a ne unosimo običnu, čistu vodu.

Interakcija sa nekim lekovima

Voda sa limunom može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, potencijalno smanjujući njihovu efikasnost ili izazivajući neželjene efekte. Na primer, voda sa limunom može da ometa apsorpciju određenih antibiotika i lekova za štitnu žlezdu. Ako uzimate bilo kakve lekove, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre redovnog uvođenja vode sa limunom u režim konzumacije tečnosti.

Alergijske reakcije

U retkim slučajevima, neki pojedinci mogu biti alergični na limun ili razviti alergijsku reakciju na kombinaciju vode sa limunom. Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati svrab, osip, otok i otežano disanje. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma nakon konzumiranja vode sa limunom, odmah potražite medicinsku pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo