Palenta obiluje askorbinskom kiselinom i beta-karotenom, kao i odgovarajućom količinom ugljenih hidrata i masti. Istraživanja su pokazala da deluje pozitivno na ćelije debelog creva, a pored protektivne funkcije palenta će delovati antioksidativno ne samo na njih, već i na ceo organizam. Idealna je za decu zbog uticaja na mikrobiotu, što sprečava nagli pad imuniteta.
Zašto je palenta zdrava, a šta kažu studije o prevenciji karcinoma
Smanjenje rizika od nekih vrsta karcinoma je jedna od prednosti koje palenta pruža kada je uključimo u jelovnik. Istraživana je u kliničkim studijama širom Amerike, ali i Mediterana. Tako su pojedina istraživanja dala dokaze da konzumiranje palente značajno smanjuje rizik od razvoja maligniteta. Prema navodima iz italijanske studije, palenta može da manji rizik od raka debelog creva, kao i pojave hemoroida.
Takođe, utiče na niži nivo holesterola zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, vlaknima i složenim ugljenim hidratima. Konzumiranje ovog zdravog obroka takođe donosi koristi kada je u pitanju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.
Zanimljiva je i korisna napomena da se prilikom doziranja i pripreme palente savetuje upotreba drvene kašike umesto metalne, kako bi se sprečila oksidacija.
Koje pozitivne promene u telu može da napravi palenta
Ishrana koja uključuje palentu je korisna za naše opšte zdravlje, a podstiče bolju funkciju creva. Kaša od palente preporučuje se i u redukovanim režimima ishrane za gubitak kilograma. Stimuliše zdravo varenje i poboljšava peristaltiku creva.
Palenta pomaže i u čišćenju creva, dok istovremeno telo obezbeđuje velikom količinom energije. Niskokalorična namirnica je, pa u 100 grama ima oko 70 kalorija. Zbog toga je takođe pogodna za konzumaciju osoba koje žele da izgube višak kilograma.
Prevencija kolorektalnog karcinoma: Korisni saveti o ishrani i životnim navikama
Prema navodima Nutrition Services for Cancer Patients (Stanford Medicine Health Care), određeni faktori rizika za kolorektalni karcinom mogu se smanjiti sledećim metodama:
Kontrola telesne težine
Ako imate višak kilograma, prvi korak u smanjenju rizika od razvoja i recidiva kolorektalnog karcinoma jeste redukcija težine Taj povećani rizik može biti posledica povišenih nivoa insulina u krvi i određenih hormona za koje se potvrdilo da mogu da pospeše razvoj i rast malignih ćelija. Preporučenu indeks telesne mase (BMI) je od 18,5-24,9. Međutim, čak i ako imate viši BMI, gubitak 10 odsto telesne može da smanji rizik od maligniteta, kao i kolorektalnog karcinoma.
Budite i ostanite fizički aktivni
Svaka redovna fizička aktivnost od najvećeg je značaja za prevenciju brojnih bolesti. Ako uspete da imate pola sata barem umerene fizičke aktivnosti, na dobrom ste putu prevencije.
Vožnja bicikla, lagana šetnja ili vežbe istezanja, joga, plivanje ili kuglanje – izaberite aktivnost koja vam najviše odgovara i u kojoj ćete uživati, a telo će biti i zahvalno i zdravo.
Napravite raznovrsan i adekvatan izbor hrane
Pokazalo se da ishrana čija su osnova namirnice biljnog porekla bogate vlaknima, uz umerenu upotrebu crvenog mesa i munimumom prerađevina, uz izbegavanje alkohola, smanjuje rizik od raka debelog creva.
Preporučljive namirnice za smanjenje rizika od raka debelog creva
Povrće:
- Zelena salata, šargarepa, paradajz, luk, brokoli, patlidžan… Istraživanja pokazuju da je beli luk koristan u prevenciji kolorektalnog karcinoma.
Voće:
- Bobičasto voće, kruške, dinja, jabuke, pomorandže, banane – uz izbegavanje ceđenih sokova, jer su voćke najzdravije cele, uključujući i pulpu.
Integralne žitarice i mahunarke:
- Pasulj, ovas, kinoa, smeđi pirinač i sočivo obiluju vlaknima, koja su veoma važna za prevenciju kolorektalnog raka. Važno je uneti što više hranljivih sastojaka iz hrane, umesto da ih nadoknađujemo suplementacijom.
Hrana koju treba izbegavati
U ovome su saglasni i lekari i nutricionisti, pa bi bilo dobro pratiti preporuke i izbegavati:
- crveno meso (govedina, jagnjetina, svinjetina)
- mesne prerađevine (naresci, viršle, kobasice, salama) – sadrže veliku količinu nitrata i natrijuma, koji imaju kancerogena svojstva
- brza hrana je masna, kalorična i štetna za sve organe
- alkohol oksidira i pretvara se u našem telu u jedinjenja koja pokreću maligne procese i koja oštećuju sluznicu creva.
Imam78 godina i između ostalih bolesti imao sam hemoroide od 1981 godine. Odstranjena su mi dva polipa nekancerogena. Prošle godine mi je odstranjen drugi i rečeno mi je da pri izlazu debelog creva ima više ili dva polipa oko 6 do 7 mm. Takođe mi je rečeno da izbegava hranu sa semenkama. Od te pripreme i posle pregleda(kolonoskopoja) imam problem sa pranjem. Veoma neredovna pražnjenja i veoma tvrda stolica. Nemam uslova za adekvatnu ishranu. Sada je bolje jer sam izbegavao ono što bi pogoršalo stanje. Počeo sam redovno da doručkujem palentu sa mlevenim lanom i margarinom „dobro jutro sa mlekom“.Kažem redovno to doručkujem i supa svakodnevno. Da li je to dobro što ja bez palente nemogu. Stanje se poboljšalo imam svakog ili svakog drugog jutra pražnjenje ali i dalje teže sa obaveznom prvom tvrdom stolicom a posle normalno pražnjenje. Jeo sam i suve šljive 3 komada pre doručka.Imam uvećanu prostatu oko 5 do 6 sm. već od 2.000 godine.Na izlazu debelog creva imam oko dve godine hemoroide spoljni i grozdove na samom ulazu koji me ne vole,ne svrbe pojavi se povremeno žućkasta tečnost na papiru a a i krv se pojavi nekad manje nekada malo više nekada bez krvarenja. Nedavno u nekoliko navrata sam imao tanku stolicu posle normalne što me zabrinulo, ali nije toliko tanka kao olovka ali pošto sam već čitao o tome zabrinjava me. Ponavljam da imam problem sa pripremom za pregled a u Nišu se dugo i čeka. Da li uvećana prostata utiče na teško pražnjenje i tvrdu stolicu. Sve ovo ovako pitam i pišem jer imam više hroničnih bolesti, živim sam, sam u selu gde ni trafike nema da svećicu kupim. Obožavam palentu i jedem je uglavnom ovako spremljenu, retko kad sa mlekom. U kakvom sam jadnom stanju bio sada sada se dosta bolje osećam. Bio sam kost i koža a sada imam 72 kg. Penzija mala 17.400 din.
Pozdrav i zahvaljujem se ako obratite pažnju na moju pošiljku.