Pranje voća i povrća od suštinskog je značaja kako bismo se oslobodili mikroba, pesticida i zemlje. Iako su sirće i soda bikarbona efikasne metode, pranje voća i povrća pod tekućom vodom je najbolji način. Istraživanja su pokazala da je pranje svežeg voća i povrća četkom i trljanje pod hladnom tekućom vodom jednako efikasno kao i korišćenje rastvora sirćeta za smanjenje bakterija.
Postupak pranja voća i povrća u vodi:
Sirće je prirodan način čišćenja proizvoda. Voće i povrće možemo natopiti ili poprskati sirćetom. Metoda namakanja je najbolja za male proizvode, kao što su borovnice, prokelj, trešnje i čeri paradajz.
Namakanje voća i povrća u sirćetu:
Za velike proizvode, kao što su jabuke, paprike, brokoli i breskve, možemo koristiti metodu prskanja. Sipajte sirće u bocu sa raspršivačem. Stavite proizvod u posudu i dobro poprskajte. Ostavite sirće da odstoji nekoliko minuta pre ispiranja proizvoda, a zatim ga tapkajte i osušite.
Istraživanja su pokazala da soda bikarbona može efikasno da ukloni bakterije, pesticide i zemlju. Čišćenje proizvoda sodom bikarbonom treba obaviti na sledeći način:
Pranje i čišćenje voća i povrća ispira bakterije, pesticide i zemlju. Ponekad je na lisnatom zelenom povrću vidljiva zemlja, što može biti odbojno i dodati peskovitu teksturu obroku. Nasuprot tome, ne možemo videti bakterija, uključujući recimo E. coli i salmonelu, i viruse. Zato je neophodno temeljno oprati proizvode kako bismo smanjili rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Ostaci pesticida mogu dovesti do negativnih zdravstvenih efekata, uključujući:
Pranje i potapanje smanjuju, ali ne eliminišu nivoe ostataka pesticida. Ljuštenje voća i povrća, kada je to prikladno, može efikasnije smanjiti ostatke pesticida nego samo pranje.
Važno je napomenuti da su prednosti konzumiranja pet porcija proizvoda dnevno daleko veće od rizika od pesticida. Zdravlje možemo zaštititi konzumiranjem voća i povrća čak i ako pranje ne ukloni u potpunosti ostatke pesticida.
Osim što voće i povrće treba temeljno da operemo pod hladnom tekućom vodom, a zatim ga dobro osušimo, treba da obratimo pažnju i na sledeće savete: