Ishrana

Koji su najefikasniji načini za pranje svežeg voća i povrća

Priredio/la: S.St.M.

Na lisnatom zelenom povrću često su vidljivi ostaci  zemlje zato takve plodove treba pažljivo prati

Pranje voća i povrća od suštinskog je značaja kako bismo se oslobodili mikroba, pesticida i zemlje. Iako su sirće i soda bikarbona efikasne metode, pranje voća i povrća pod tekućom vodom je najbolji način. Istraživanja su pokazala da je pranje svežeg voća i povrća četkom i trljanje pod hladnom tekućom vodom jednako efikasno kao i korišćenje rastvora sirćeta za smanjenje bakterija.

Pranje voća i povrća vodom

Postupak pranja voća i povrća u vodi:

  • perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi kako biste uklonili bakterije
  • stavite proizvode u cediljku ili ih držite pod tekućom vodom
  • čvrsto povrće ili voće istrljajte četkom za proizvode
  • temeljno isperite
  • osušite tapkanjem

Pranje voća i povrća sirćetom

Sirće je prirodan način čišćenja proizvoda. Voće i povrće možemo natopiti ili poprskati sirćetomMetoda namakanja je najbolja za male proizvode, kao što su borovnice, prokelj, trešnje i čeri paradajz.

Namakanje voća i povrća u sirćetu:

  • perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi da biste uklonili bakterije
  • sipajte sirće u posudu, a zatim dodajte proizvod
  • ostavite proizvod da odstoji nekoliko minuta
  • procedite proizvode i temeljno ih isperite
  • osušite tapkanjem

Za velike proizvode, kao što su jabuke, paprike, brokoli i breskve, možemo koristiti metodu prskanja. Sipajte sirće u bocu sa raspršivačem. Stavite proizvod u posudu i dobro poprskajte. Ostavite sirće da odstoji nekoliko minuta pre ispiranja proizvoda, a zatim ga tapkajte i osušite.

Pranje voća i povrća sodom bikarbonom

Istraživanja su pokazala da soda bikarbona može efikasno da ukloni bakterije, pesticide i zemlju. Čišćenje proizvoda sodom bikarbonom treba obaviti na sledeći način:

  • perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi da biste uklonili bakterije
  • stavite proizvod u posudu, dodajte jednu kašičicu sode bikarbone na dve šolje hladne vode
  • ostavite da proizvod odstoji najmanje 12 minuta; pomerajte proizvode da bi soda bikarbona stigla do svih strana
  • koristite četku za proizvode za čišćenje tvrdog povrća
  • procedite proizvode i temeljno ih isperite
  • osušite tapkanjem

Prednosti čišćenja i pranja voća i povrća

Pranje i čišćenje voća i povrća ispira bakterije, pesticide i zemlju. Ponekad je na lisnatom zelenom povrću vidljiva zemlja, što može biti odbojno i dodati peskovitu teksturu obroku. Nasuprot tome, ne možemo videti bakterija, uključujući recimo E. coli i salmonelu, i viruse. Zato je neophodno temeljno oprati proizvode kako bismo smanjili rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Ostaci pesticida mogu dovesti do negativnih zdravstvenih efekata, uključujući:

  • promene u proizvodnji polnih hormona
  • smanjen kvalitet sperme
  • poremećen menstrualni ciklus
  • povećan rizik od pobačaja
  • povećan rizik od deformiteta kod novorođenčadi

Da li uvek treba da peremo voće i povrće

Pranje i potapanje smanjuju, ali ne eliminišu nivoe ostataka pesticidaLjuštenje voća i povrća, kada je to prikladno, može efikasnije smanjiti ostatke pesticida nego samo pranje.

Važno je napomenuti da su prednosti konzumiranja pet porcija proizvoda dnevno daleko veće od rizika od pesticida. Zdravlje možemo zaštititi konzumiranjem voća i povrća čak i ako pranje ne ukloni u potpunosti ostatke pesticida.

Ostali saveti za bezbednost

Osim što voće i povrće treba temeljno da operemo pod hladnom tekućom vodom, a zatim ga dobro osušimo, treba da obratimo pažnju i na sledeće savete:

  • birajte proizvode koji nisu nagnječeni ili oštećeni
  • nemojte prati proizvode deterdžentom, komercijalnim sredstvom za pranje ili sapunom; voće i povrće mogu da apsorbuju te proizvode, što može dovesti do bolesti
  • držite voće i povrće podalje od sirovog mesa, živine i morskih plodova u korpi u prodavnici i u frižideru
  • nikada ne stavljajte salatu ili sveže proizvode na neoprani tanjir ili površinu na kojoj se prethodno nalazilo sirovo meso, živina, plodovi mora ili jaja
  • prethodno isečeno i lako kvarljivo sveže voće i povrće (npr. bobičasto voće, dinja i zelena salata) čuvajte u frižideru na temperaturi od 4℃ ili nižoj
  • prilikom pripremanja hrane koristite odvojene noževe i daske za sečenje za sirove proizvode i sirovo meso.