Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 moraju da vode računa o ishrani, kao i o namirnicama koje svakodnevno unose u svoj organizam. Kiseli krastavac, osim što je generalno zdrava stavka u ishrani, može biti deo nedeljnog jelovnika ljudi obolelih od dijabetesa, pogotovo one sorte sa nižim sadržajem natrijuma i bez šećera, kako bi se sprečio porast nivoa glukoze u krvi. Međutim, trebalo bi biti na oprezu sa slatkim sortama, baš kao i osobe koje su u riziku od srčanih oboljenja.
Fermentisana hrana ima svojih prednosti
Kisela i fermentisana hrana ima zdravstvenih koristi i prednosti. Osobe sa dijabetesom, koje žele da takvu vrstu namirnica uključe u svoju ishranu, mogle bi same da prave turšiju jer tako mogu najbolje da kontrolišu koliko natrijuma ili šećera konzumiraju. Oboleli od dijabetesa tipa 2 mogu jesti kisele krastavce kao užinu ili kao deo obroka. Postoje neki izuzeci od ovog pravila, a naravno na orvom mestu je da se ova vrsta hrane, kao i svaka druga uostalom, mora unositi umereno. Kiseli krastavci sa mirođijom su generalno najbolja opcija jer sadrže manje od 2 grama pouzdanog izvora ugljenih hidrata u porciji od 100 grama. Nizak nivo šećera i ugljenih
hidrata trebalo bi da spreči povećanje šećera u krvi nakon obroka ili užine.
Sirće utiče na nivo šećera u krvi
Ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2 takođe mogu imati zdravstvenu korist od kiselih krastavaca i zbog sirćeta. Prema istraživanju iz 2018. godine, primećeno je da konzumacija sirćeta pomaže u snižavanju nivoa A1C u krvi, što je korisno u kontroli dijabetesa. U drugoj studiji iz 2013. došlo se do sličnih rezultata. Primećeno je da su zdrave odrasle osobe, koje su konzumirale sirće za vreme obroka, postigle bolji nivo šećera tokom 12-nedeljne studije.
Previše natrijuma se ne preporučuje obolelima od dijabetesa
Međutim, kiseli krastavci imaju i svoju lošu stranu. Oni su naime, izuzetno bogati natrijumom, sa 808 miligrama (mg) pouzdanog izvora u porciji od 100 grama. Kako je osoba koja živi sa dijabetesom već izložena povećanom riziku od razvoja srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska, trebalo bi da kisele krastavce konzumira umereno kako
bi izbegla previše natrijuma u svojoj ishrani. Sa druge strane, slatki kiseli krastavci nisu toliko pogodni za one koji žive sa dijabetesom jer sadrže oko 18,3 grama šećera u porciji od 100 grama šećera. Da bi s sprečio skok šećera u krvi, trebalo bi razmisliti o unosu proteina, poput piletine, i zdravih masti, kao što je maslinovo ulje, kada konzumira slatkem kisele krastavce koji sadrže oko 457 miligrama natrijuma u istoj porciji.
Fermentisana hrana sadrži antioksidanse
Kiseli krastavci su relativno lišeni nutritivne vrednosti. Niskokalorični su, ne nude mnogo vitamina ili minerala, osim natrijuma, koji može u određenim situacijama loše uticati na zdravlje. Fermentisana hrana može obezbediti antioksidanse (molekule koji mogu da spreče oksidaciju drugih molekula) a brojne studije pokazuju da konzumiranje antioksidanasa može pomoći u smanjenju broja slobodnih radikala ili štetnih čestica koje cirkulišu kroz telo. Neke ukiseljene namirnice koje osoba sa dijabetesom može umereno dodati svojoj ishrani su između ostalih:
-masline
-cvekla
-rotkva
-šargarepa
-kiseli kupus.
Napravite plan obroka
Naravno, najbolje je da se ljudi koji žive sa dijabetesom, o eventualnim promenama u ishrani, prvo konsultuju sa svojim lekarem. Stručnjaci napominju da oboleli od dijabetesa treba da prate plan obroka na osnovu:
– individualnog ukusa
– ciljeva
– načina života
– lekova.
Iako se plan obroka može razlikovati, obolelima sa dijagnozom dijabetesa preporučuje se:
– prvenstveno integralna hrana, poput povrća, voća, nemasnih proteina i integralnih žitarica
– povrće bez skroba kao što su brokoli, spanać, tikvice, pečurke, boranija i drugo lisnato zelje
– unos manje šećera i rafinisanih žitarica, poput belog hleba, testenina, peciva i slatkiša.
Namirnice koje treba izbegavati
Sve ovo je neophodno poštovati jer hrana koja sadrži velike količine šećera, kao i prerađeni ugljeni hidrati, mogu brzo da povećaju nivo šećera u krvi kod ljudi i uglavnom nisu korisne ni za čije zdravlje.
Neke namirnice koje treba izbegavati su:
– energetska pića
– aromatizovano mleko
– sportska pića
– zaslađen čaj
– bombone
– čips
– kolači
– sladoled
– krekeri
– bele testenine, beli hleb i drugi prerađeni ugljeni hidrati
– pite.
Nikako, nikako, nikako. Sve vrste sirćeta, pa čak i jabukovo su strogo zabranjeni dijabetičarima. Sirće i kvasac su naj opasniji za dijabetičare. To je zbog smanjenja Ph faktora krvi i urina. Samo limun. Sirće negativno utiče i na rad bubrega i smanjuje klirens kreatinina i GFR, što je od velike važnosti za nesmetan protok insulina izmedju pankreasa i ćelijskih receptora. Jedinu zimnicu koju dijabetičari mogu koristiti je kiseo kupus jer je ukišeljen solju a ne sirćetom, esencijom ili vinobranom, koji su strogo zabranjeni u dijeti dijabetičara. Može i ajvar koji je pravljen bez šećera i sirćeta. Onaj koji je napisao ovaj tekst, nije sasvim normalan. Molim vas, ne objavljujte ovakve naučno meproverene tekstove, jer se ovako može nauditi velikom broju pacijenata, koji već imaju velike probleme sa ovom bolešću. Ne trebaju in ni malo novi.