Naslovna / Ishrana

Crna čokolada posebno se preporučuje osobama sa dijabetesom tipa 2

Priredio/la: D.T|13:00 - 15. 09. 2021.

Jedan od najčešćih mitova o životu sa dijabetesom tipa 2 jeste da su svi slatkiši zabranjeni. Na sreću, neke poslastice su bezbedne i korisne za zdravlje

crna čokolada i dijabetes- kako se konzumira- da li dijabetičari smeju da jedu čokoladu Crna čokolada, u umerenim količinama može čak doneti značajne zdravstvene koristi, uključujući niži nivo šećera u krvi Foto: Shutterstock

Flavonoidi u crnoj čokoladi mogu sniziti šećer u krvi i umanjiti rizik od srčanih oboljenja, jer ova vrsta čokolade je  bogata kakaaom i zbog toga se preporučuje i kao slatkiš osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Smatra se da male i kontrolisane količine dobre crne čokolade, s visokim sadržajem kakaa, bez slatkih dodataka, mogu biti dobar izbor za ljude s dijabetesom tipa 2, ali i sve one osobe koje nastoje da se zdravo hrane.

Mitovi o dijabetesu i slatkišima

Jedan od najčešćih mitova o životu sa dijabetesom tipa 2 jeste da su svi slatkiši zabranjeni. Na sreću, neki slatkiši su bezbedni za osobe sa dijabetesom tipa 2. Kada je u pitanju crna čokolada, umerena količina može čak doneti značajne zdravstvene koristi, uključujući niži nivo šećera u krvi.

Komad crne čokolade prepun je dobrih sastojaka

Američko udruženje za srce, ističe da bi ova namirnica mogla dobro da deluje u slučaju srčanih oboljenja, rezistencije na insulin i visokog krvnog pritiska. Sve ove pogodnosti mogu izgledati kao dovoljan razlog da odmah posegnete za tamnom čokoladom. Stručnjaci savetuju, ipak, da ne žurite sa konzumiranjem crne čokolade, ako imate povišen šećer – birajte tamnu čokoladu koja ima više od 70 odsto kakaa.

Komad obične tamne čokolade, sa visokim sadržajem kakaa, prepun je dobrih sastojaka. Antioksidansi u čokoladi pomažu telu da efikasnije koristi insulin za kontrolu šećera u krvi.  Ovi antioksidansi, kažu stručnjaci, pomažu kod prirodnog snižavanja nivoa šećera u krvi.

Bolja kontrola šećera, uz ograničene količine

Studija sprovedena na životinjama, objavljena u Journal of Nutritional Biochemistry, objašnjava da flavonoidi – jedinjenja u kakau, pojačavaju sposobnost određenih ćelija da luče insulin, hormon koji upravlja glukozom u krvi. Autori napominju da su miševi konzumirali puno kakaa, ali ne i mnogo šećera, kako bi iskoristili ove prednosti. U prethodnom kontrolisanom ispitivanju, uočeno je da su oboleli od dijabetesa tip 2, koji su jeli jednu običnu kockicu tamne čokolade svaki dan, imali bolje kontrolisane nivoe šećera u krvi.

Kontrola visokog pritiska

Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu pomoći da se pobedi i visok krvni pritisak, koji je često dodatni problem za dijabetičare. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC otkrio je da su ljudi sa blagom hipertenzijom, koji su jeli tamnu čokoladu sa visokim sadržajem flavonoida, primetili mala poboljšanja kardiovaskularne funkcije. Neke vrste crne čokolade su zdravije, pa je potrebno pri kupovini obratiti pažnju na karakteristike proizvoda.

Obratite pažnju na procenat kakaa

To što je čokolada označena kao „tamna“ ne znači da je zdrava. Neke vrste „tamne čokolade“ mogu imati samo 30 odsto kakaa, što ih čini, ipak, boljim izborom u odnosu na mlečnu čokoladu. Kako bi čokolada imala pozitivan uticaj na naše zdravlje, dokazano je da je bolje jesti čokoladu sa više od 70 odsto kakaa. Sadržaj kakaa često je označen na prednjoj strani ambalaže. Pratite i sadržaj šećera kako biste kontrolisali unos ugljenih hidrata, jer, stručnjaci podsećaju da sve vrste čokolade sadrže ugljene hidrate.

Samo čokolade bez dodataka

Izbegavajte tamnu čokoladu sa dodacima, karamelama ili drugim zaslađivačima. S druge strane, orašasti plodovi, poput badema, dobra su opcija jer usporavaju porast nivoa šećera u krvi. Malo ispitivanje, objavljeno novembra 2017. godine u časopisu Američkog udruženja za srce otkrilo je da je konzumiranje badema, samo ili u kombinaciji sa tamnom čokoladom (pod kontrolisanim uslovima i pod nadzorom), sprečava srčana oboljenja kod odraslih sa prekomernom težinom i gojaznošću.

Upotreba badema, čokolade i kakaa, bez prekoračenja dnevnih potreba za kalorijama, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Naglašava se da je ipak potrebno uraditi više istraživanja, kako bi ovaj stav dobio i naučnu potvrdu.

Gvožđe i minerali u tamnoj čokoladi

Kakao sadrži i gvožđe i minerale poput magnezijuma, koji su dobri za osobe sa dijabetesom. Nedostatak magnezijuma povezan je sa dijabetesom tipa 2 i to, kako se pretpostavlja, zbog povećane potrebe za mokrenjem. Stručnjaci savetuju dijabetičarima male doze crne čokolade kako bi zadovoljili potrebu za slatkišima, bez dodatnih kalorija, zasićenih masti, ugljenih hidrata i šećera.

Ukoliko imate crnu čokoladu u prahu možete male količine da dodate jogurtu, a bolji izbor je običan, nezaslađeni kakao u prahu. Stručnjaci smatraju da je ovo bolji način da se iskoriste sve prednosti ove poslastice. Naravno birajte običan nemasni jogurt, koji je prepun probiotika jer istraživanja pokazuju da probiotici mogu da pomognu u lečenju dijabetesa tipa 2.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mitic slobodan
6:36, 16. 09. 2021.
Odgovori

Hvala na dodronamernim savetima ,pozdrav Daka Vranje

Zoran
8:43, 16. 09. 2021.
Odgovori

Treba da navedete koje su to crne cokolade sa mnogo kakaoa i bez dodatnih zasladjivaca.Mislim da date primer cokolade dostupne u nasim prodavnicama.Hvala

Sava
21:56, 26. 02. 2022.
Odgovori

Na svakoj čokoladi stoji natpis i deklarcija sa sirovinskum sastojcima.
Na omotu piše CRNA ČOKOLADA sa 70% kakao proizvoda.
Potrebno je samo pročitati
Jedna od boljih čokolada je Crna čokolada Pionir Subotica a radi je i Soko Štark

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo