Naslovna / Zdravlje

Energetska pića podižu pritisak i oštećuju srce, dokazalo novo istraživanje

Priredio/la: J. M.|16:00 - 18. 02. 2021.

Konzumacija ovih napitaka povezana je sa nepravilnim otkucajima srca, kardiomiopatijom, povećanim krvnim pritiskom…

Istraživanja su pokazala da energetska pića štetno deluju na rad srca Foto: Shutterstock

Popularni energetski napici mogu da daju podstrek ali, takođe, mogu da doprinesu ozbiljnim bolestima srca, pokazuju nalazi novog istraživanja koje je sprovedeno u SAD. Tim istraživača, predvođen prof. dr Ivanom Rusinom sa Univerziteta A&M u Teksasu, otkrio je da neka energetska pića imaju negativne efekte na ćelije srčanog mišića, prenosi scitechdaily.com.

Srce brže kuca i teško pumpa krv

Studija, koju je vodio dr Ivan Rusin, profesor na Teksaškom koledžu za veterinarsku medicinu i biomedicinske nauke A&M (CVMBS), objavljena je u časopisu „Food and Chemical Toxicology“. Istraživači su primetili da kardiomiociti, ljudske srčane ćelije uzgajane u laboratoriji, izložene nekim energetskim napicima, pokazuju povećanu brzinu otkucaja i druge faktore koji utiču na srčanu funkciju.

Kada se stave u kontekst ljudskog tela, konzumacija ovih napitaka povezana je sa nepravilnim otkucajima srca, kardiomiopatijom (bolest srčanog mišića zbog koje srce teško pumpa krv), povećanim krvnim pritiskom… S obzirom na globalnu prodaju energetskih pića koja se procenjuje na 53 milijarde dolara u 2018. godini i koja brzo raste, važno je razumeti potencijalne neželjene zdravstvene posledice povezane sa ovim pićima, kaže Rusin.

− Budući da potrošnja ovih pića nije regulisana i da su ona široko dostupna svim starosnim grupama, ovi štetni efekti su predmet naše zabrinutosti. Zapravo, konzumacija energetskih pića povezana je sa širokim spektrom štetnih efekata na zdravlje ljudi, a mnogi od njih se tiču efekata na srce − rekao je dr Rusin.

Kako je teklo istraživanje

Istraživači su ispitivali 17 široko dostupnih brendova energetskih napitaka koji se nalaze u širokoj prodaji. Zatim su posmatrali kardiomiocite uz svako piće. Takođe su proučavali sastav energetskih napitaka koristeći nove metode. Upoređivanjem efekata i različitih koncentracija sastojaka u svakom piću, mogli su da zaključe koji sastojci mogu više da doprinesu neželjenim efektima na lečene kardiomiocite. Koristeći matematičke modele, istraživači su utvrdili da je moguće prisustvo teofilina, adenina i azelata, supstanci koje mogu imati negativne efekte na srce.

− Malo se zna o sastojcima koji mogu da doprinesu štetnom dejstvu energetskih napitaka na srce. Preciznije, dokazi o kardiovaskularnim efektima iz studija na ljudima i dalje su neuspešni, jer su kontrolisana klinička ispitivanja bila uglavnom ograničena u broju učesnika. Testiran je samo ograničeni broj vrsta energetskih napitaka i teško ih je direktno uporediti, jer su koristili različite metode za procenu funkcije kardiovaskularnog sistema − rekao je Rusin i dodao da će se istraživanje nastaviti za sastojke identifikovane u ovoj studiji, kako bi se osigurala sigurnost pića, posebno zbog onih potrošača koji već imaju neku hroničnu bolest.

− Ova studija pokazuje da neka od testiranih energetskih pića mogu imati efekte na ljudske kardiomiocite. Stoga se nadamo da će potrošači pažljivo izvagati prednosti ovih napitaka u odnosu na nove podatke koji sugerišu da postoje štetni efekti. Takođe se nadamo da će Uprava za hranu i lekove pažljivije proučiti da li će možda biti potrebno pažljivo pregledati ova pića i obeležiti ih tako da se istaknu štetni efekti na zdravlje, kao i to da li određenim starosnim grupama i osetljivim podpopulacijama treba savetovati da ne konzumiraju ovih pića – rekao je prof. Rusin.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo