Naslovna / Ishrana

Najbolji način za skladištenje voća i povrća

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 19. 04. 2024.

Pre nego što odlučimo da uskladištimo namirnice, treba da znamo gde i kako to da učinimo, koje voće i povrće može zajedno da se odloži, a koje bi trebalo da držimo odvojeno da se ne bi pokvarilo

skladištenje voća i povrća Skladištenje voća i povrća na pravi način veoma je važno, kao i to koje od njih treba čuvati odvojeno Foto Shutterstock

Da li bacate hranu zato što sazreva, a zatim truli brže nego što možete da je pojedete? Skladištenje voća i povrća na pravi način može da bude od velikog značaja. Etilen, prirodni gas koji se oslobađa iz nekog voća i povrća, ubrzava proces zrenja. To može biti prednost, ali previše etilena može izazvati kvarenje proizvoda. I nije sve samo u etilenu: značajna je i temperatura, kao i kako i kada peremo voće ili povrće, i kako i gde se čuva.

Voće i povrće koje se čuva na sobnoj temperaturi

  • banane
  • bosiljak
  • krastavac
  • plavi patlidžan
  • beli luk
  • grejpfrut
  • boranija
  • limuni
  • limete
  • luk
  • pomorandže
  • krompir
  • letnja tikvica
  • slatki krompir
  • lubenica
  • bundeva
  • cukini

Voće koje treba čuvati u frižideru kada sazri

  • kajsije
  • avokado
  • kivi
  • mango
  • dinje
  • nektarine
  • papaja
  • breskve
  • kruške
  • ananas
  • šljive

Voće i povrće koje se čuva u frižideru

  • jabuke
  • špargle
  • borovnice
  • brokoli
  • prokelj
  • kupus
  • šargarepa
  • karfiol
  • trešnje
  • korijander
  • kukuruz (neočišćen)
  • tamnozeleno lisnato povrće
  • grožđe
  • praziluk
  • zelena salata
  • peršun
  • grašak
  • nar
  • maline
  • jagode

Da li namirnice treba skladištiti zajedno ili odvojeno

To što znamo koje voće i povrće treba da čuvamo u frižideru ili van njega nije dovoljno. Neko voće i povrće treba čuvati odvojeno. Gas etilen, prirodni gas koji emituje neko voće, može ubrzati proces zrenja nekog (ali ne i drugog) voća i povrća. Ovo ponekad može biti dobro ako želimo da avokado brže sazri. Sa zrelom bananom treba da ga stavimo u papirnu kesu i pustimo da etilen iz banane odradi svoje.

Međutim, nije nam uvek cilj da voće i povrće brzo sazri, jer može da istruli pre nego što stignemo da ga pojedemo. Treba da se pridržavamo pravila da voće koje emituje gas sa visokim sadržajem etilena držimo odvojeno od drugih proizvodaJabuke, avokado, koštunjavo voće, kruške, banane i paradajz neki su od onih koji ga najviše sadrže, a osetljivo lisnato povrće jedno od najpodložnijih ovom gasu.

Takođe, luk treba da se drži odvojeno. Zbog njegovog mirisa, a naročito nakon što je isečen, luk treba čuvati odvojeno, a posebno dalje od krompira, koji će brže uvenuti i proklijati kada je u blizini luka.

Kako čuvati isečeno voće i povrće

Isečeno voće i povrće odlično je za užinu i za uštedu prostora u frižideru. Većina voća trajaće oko pet dana nakon sečenja (neko povrće nekoliko dana duže) sve dok se pridržavamo nekoliko pravila i čuvamo ih u hermetički zatvorenoj posudi i uvek u frižideru. Voće kao što su jabuke, kruške, banane i avokado ne treba seći unapred jer brzo promene boju. Umesto toga, ovo zrelo voće (sa izuzetkom banana) treba čuvati celo u fioci za voće u frižideru. Ove fioke za sveže namirnice malo bolje se zatvaraju i drže vlagu pod kontrolom, što zauzvrat produžava život proizvodima.

Šta treba oprati i kada

Svo voće i povrće treba oprati pre konzumiranja, čak i ono koje ljuštimo. Bakterije koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom mogu se zalepiti za površinu voća ili povrća. Čak i ako ljuštimo voće i povrće, bakterije mogu kontaminirati dasku za sečenje i ući u meso. Za većinu voća i povrća dovoljno je da ga isperemo pod hladnom tekućom vodom, ali postoji nekoliko trikova za pranje osetljivih proizvoda:

Zeleniš

Najbolji način za pranje lisnatog zelenog povrća jeste da se odvoje listovi od glavice i potope u posudu sa hladnom vodom oko 5 minuta. Listove treba polako okretati da bi se sprala prljavština, a zatim izvaditi iz vode i ostaviti da se osuše. Veoma je korisna i posuda za sušenje salate, jer mokro lišće preko noći može da se pretvori u kašu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je osetljivo i ne sme da bude mokro. Najbolje je da ih peremo u cediljki, a zatim ih raširimo na tanjir obložen papirnim ubrusom da se osuše pre nego što ih stavimo u frižider.

Biljni začini

Sveže začinsko bilje treba da peremo kao salatu, u hladnoj vodi, a zatim ga osušimo. Sa izuzetkom bosiljka, sveže začinsko bilje treba da se čuva u frižideru sa vlažnim (ali ne mokrim) papirnim ubrusom kako bi ostalo sveže. Takođe može da se čuva kao mali buket cveća u frižideru tako što se odreže jedan centimetar stabljike i stavi se u teglu vode sa plastičnom kesom koja ga lagano pokriva. Isti trik možete se koristiti i za špargle, jer pomaže da cvetni vrhovi budu sveži. Isto važi i za bosiljak, samo što buket bosiljka ne treba držati u frižideru.

Kada je najbolje da peremo voće i povrće

Možete ih oprati čim ih donesemo kući ako možemo brzo da ga osušimo. Ali, najbolje je da to učinimo neposredno pre nego što planiramo da ga koristite. Jedno je važno da zapamtimo – višak vlage je neprijatelj svežeg voća i povrća. Zato je neophodno da voće i povrće bude suvo pre nego što ga odložimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo