Naslovna / Ishrana

Kora pomoradže bogata je vitaminom C, a da li se može koristiti i u ishrani

Priredio/la: D. T.|12:00 - 01. 04. 2022.

Smatra se da je kora pomorandže dobar izvor polifenola hesperidina i polimetoksiflavona, koji se sve više proučavaju zbog njihovih potencijalnih antikancerogenih efekata

kora pomorandže Kora pomorandže sadrži i vitamin A, folate, riboflavine, tiamine, vitamin B6 i kalcijum Foto: Shutterstock

Kora pomorandže bogata je biljnim vlaknima, vitaminom C i polifenolima koji jačaju imunitet, pomažu našem organizmu da se izbori sa upalama. Sve više stručnjaka smatra da ovaj deo pomorandže ne bi trebalo bacati. Jedna kašičica kore pomorandže od 6 grama, zadovoljava 14 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, kojeg ima tri puta više u kori nego pulpi i soku pomorandže.

Štiti srce i stomak

Neke studije tvrde da namirnice bogate biljnim vlaknima i vitaminom C, štite srce i stomak, pa čak i da zaštitno deluju protiv nekih oblika karcinoma. Kora pomorandže sadrži i vitamin A, folate, riboflavine, tiamine, vitamin B6 i kalcijum. Istraživanja navode da je polifenolom posebno bogata kora voćke. Smatra se da je kora pomorandže dobar izvor polifenola hesperidina i polimetoksiflavona, koji se sve više proučavaju zbog njihovih potencijalnih antikancerogenih efekata.

Skoro 90 odsto esencijalnih ulja u kori pomorandže sastoji se od limonena koji ima antimikrobno dejstvo, a proučava se i zbog mogućih antiinflamatornih i antikancerogenih svojstava, na primer kada je u pitanju rak kože.

Potencionalno štetna dejstva

I pored dosta prednosti kora od pomorandže mogla bi da ima i neke štetna dejstva, pre svega zbog pesticida koji se koriste za zaštitu roda pomorandže od plesni i insekata. U samoj pomorandži ima veoma mali procenat pesticida koji se često ne mogu otkriti, dok kora sadrži znatno veće količine. Brojne studije dovode u vezu namirnice sa ostacima pesticida sa većim rizikom od pojave raka i hormonskog disbalansa.

Ovaj negativi efekat, ipak, je povezan sa stalnom izloženošću velikim količinama pesticida, a ne sa relativno malim procentom, koji se može naći u voću i kori pomorandže. Savet je zato da pre upotrebe, pomorandže dobro operete pod mlazom tople vode, kako bi se uklonili mogući tragovi pesticida.

Problemi sa varenjem

Kora pomorandže bi zbog jake teksture i visoke koncentracije biljnih vlakana mogla kod nekih osoba da dovede do poteškoća sa varenjem. Konzumiranje veće količine može biti uzrok nelagodnosti u stomaku, grčeva i podrigivanja.

Ukus

I pored toga što je sama voćka veoma prijatnog ukusa, kora može biti previše tvrda. Kombinacija gorkog ukusa i čvrste teksture, nije ukus koji privlači većinu osoba.

Kako se koristi kora pomorandže?

Savet je da se kora koristi u malim količinama, kako bi se sprečili stomačni problemi. Kora pomoradže može se iseckati na sitne trakice i dodati salatama, smutijima, jogurtu, marinadama, kolačima. Bitno je samo dobro oprati koru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo