Naslovna / Ishrana

Zašto je junetina, od goveda koja su pasla travu, bolji izbor za naše srce i imunitet

Priredio/la: S.St.M.|19:00 - 29. 08. 2024.

Meso goveda hranjenih travom sadrži veće količine esencijalnih hranljivih materija, vitamina i korisnih masti povezanih sa poboljšanim imunitetom i anti-inflamatornim prednostima

krave na ispaši Organska junetina takođe mora da potiče od goveda kojima je omogućen pristup prirodi i organskoj, vegetarijanskoj hrani Foto Shutterstock

U potrazi za vrhunskom junetinom, većina potrošača koji vode računa o svom zdravlju traži oznaku „hranjeno travom”. Ovo se odnosi na meso goveda koja su gajena jedući travu, mleko i drugi zeleniš. Takođe, junetina od goveda hranjenih travom za nas je bolja: manje je masna i ima više hranljivih sastojaka, poput omega-3 masnih kiselina, od goveda hranjenih žitaricama.

Prednosti mesa goveda hranjenih travom

Junetina od goveda hranjenih travom obično je posnija, a posnije meso bolje je za srce. Pored toga, meso od goveda hranjenih travom sadrži više esencijalnih hranljivih materija. Te hranljive materije uključuju vitamine i korisnu mast zvanu konjugovana linolna kiselina (CLA), koja je povezana sa poboljšanim imunitetom i anti-inflamatornim prednostima. Junetina od goveda hranjenih travom takođe sadrži više antioksidanata od one dobijene od životinja hranjenih žitaricama. Antioksidansi mogu smanjiti rizik od bolesti, od srčanih oboljenja do određenih karcinoma. Osim toga, junetina od životinja hranjenih travom sadrži više omega-3 masnih kiselina od standardne junetine. Omega-3 masne kiseline su dobre za zdravlje srca i mogu takođe da podstiču kognitivne funkcije. Međutim, treba imati na umu da je količina omega-3 u junetini goveda hranjenih travom i dalje daleko niža od ukupnih omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa.

Nedostaci junetine od goveda hranjenih travom

Ovo meso ima jedinstven ukus i teksturu, što može biti dobra ili loša strana, u zavisnosti od onoga što više volimo. Takođe može da zahteva drugačiju pripremu.

Rizici ove vrste mesa slični su onima od junetine od goveda hranjenih žitaricama. Bez obzira na to da li su goveda hranjena travom ili žitaricama, potrebno je da maso pravilno pripremimo da biste izbegli bolesti koje se prenose hranom.

Previše mesa dovodi se u vezu sa određenim vrstama raka. Juneće meso od goveda hranjenih travom sadrži nešto zasićenih masti, mada manje od junetine dobijene od životinja hranjenih žitaricama. U prekomernoj količini, zasićene masti mogu povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Stoga je umerenost u ishrani ključna.

Hranljiva vrednost junetine od goveda hranjenih travom

Hranljiva vrednost oko 100 grama mlevene junetine od goveda hranjenih travom sledeća je:

  • kalorije: 198 kalorija
  • masti: 12,7 g
  • holesterol: 62 mg
  • natrijum: 68 mg
  • ugljeni hidrati: 0 g
  • vlakna: 0 g
  • proteini: 19,4 g

Junetina od goveda hranjenih travom u odnosu na ostale vrste govedine

Sve vrste junetine su kompletni proteini. To znači da sadrže sve esencijalne gradivne blokove za proteine zvane aminokiseline. Junetina je, generalno, takođe dobar izvor gvožđa i cinka. Međutim, postoje neke razlike između junetine od goveda hranjenih travom, žitaricama i organske junetine.

Junetina od goveda hranjenih žitaricama

Većina goveda se hrani žitaricama. Krave hranjene žitaricama u početku života jedu travu, ali kasnije se hrane specijalno formulisanom hranom na bazi žitarica. Takođe im se daju suplementi kao što su hormoni i antibiotici. Takođe, krave hranjene žitaricama često drže u tovilištima i imaju manji pristup zemljištu. U tovilištima goveda hranjena žitaricama sklonija su toplotnom iscrpljivanju.

Na osnovu ograničenog istraživanja, meso goveda hranjenih žitaricama ima manje količine hranljivih materija:

  • alfa-tokoferol, derivat vitamina E
  • beta karoten
  • B vitamini uključujući riboflavin (B2) i tiamin (B1)
  • kalcijum
  • kalijum

Meso goveda hranjenih žitaricama obično ima više zasićenih masti  što znači da može predstavljati veći rizik za srce, barem kada se konzumira u velikim količinama.

Organska junetina

Organski i hranjeni travom nisu uvek međusobno isključivi pojmovi. Moguće je pronaći junetinu od goveda koja su i hranjena travom i organska, mada je ona obično skupa. Međutim, standardi Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) za organsku junetinu navode da se životinje ne smeju lečiti hormonima ili antibioticima.

Organska junetina takođe mora da potiče od goveda kojima je omogućen pristup prirodi i organskoj, vegetarijanskoj hrani. Međutim, ta hrana može uključivati žitarice, koje nisu deo prirodne ishrane krava.

Pored toga, istraživači su otkrili da – u poređenju sa običnom junetinom – organska ima:

  • manje holesterola
  • manje masti i masnih kiselina, uključujući mononezasićene masne kiseline
  • više alfa-tokoferola
  • više beta-karotena
  • više koenzima Q10, supstance sa antioksidativnim svojstvima
  • više taurina, prirodne supstance za proizvodnju energije

Koja vrsta junetine je za nas bolja i koliko je treba konzumirati

Bez obzira na to koju vrstu junetine kupujete, najbolje je da se odlučite za nemasno meso. Najmanje masna junetina je od buta. Juneći file i nemasno mleveno juneće meso neke su od najboljih opcija.

Umerenost je važna. Zbog veze između crvenog mesa i kolorektalnog karcinoma, Američki institut za istraživanje raka predlaže da nedeljni unos bude ograničen na 450 gr.

Kako pripremiti junetinu

Spojite crveno meso sa celim namirnicama bogatim hranljivim sastojcima. Dodajte mu paradajz, crveni luk i avokado. Poslužite ga sa još više povrća i zdravim skrobom, kao što je prilog od crnog pasulja ili pečenog slatkog krompira. Ove vrste kombinacija najbolji su način da uživate u junetini od goveda hranjenih travom kao delu opšteg obrasca zdrave ishrane, što je ključno za prevenciju bolesti i vašu dobrobit.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo