Divertikulitis je često digestivno stanje koje utiče na debelo crevo. Ono uzrokuje formiranje malih džepova duž zidova debelog creva i njihovu upalu, što dovodi do simptoma kao što su bol u stomaku, groznica i dijareja. Kod ovog stanja preporučuje se restriktivna ishrana, kao što je tečna ili ona sa niskim unosom vlakana, što pomaže u upravljanju divertikulitisom dok se simptomi ne povuku.
Šta je divertikuloza
Divertikuloza je medicinski termin koji se koristi za opisivanje razvoja malih džepova, nazvanih divertikule, duž zidova debelog creva. Divertikuloza je veoma česta, ali većina ljudi sa ovim stanjem ne oseća nikakve simptome. Međutim, između 5-25 odsto ljudi sa divertikulozom razvija divertikulitis, koji može izazvati teške simptome.
Više od 90 odsto ljudi sa dijagnozom divertikulitisa ima nekomplikovani divertikulitis, koji je povezan sa simptomima kao što su bol u stomaku, groznica i povišen broj belih krvnih zrnaca. Mali procenat ljudi razvije komplikovan divertikulitis, koji može izazvati ozbiljne simptome kao što su perforacija creva, apsces i infekcija sloja tkiva koji oblaže trbušni zid.
Divertikulitis zahteva hitno medicinsko lečenje, jer može dovesti do infekcija opasnih po život ako se ne leči.
Hrana koju treba da jedu osobe koje imaju divertikulitis
Pored tretmana lekovima, osobama sa divertikulitisom često se savetuje restriktivna ishrana, kao što je ona sa malo vlakana (obično 10-15 grama dnevno) ili tečna dijeta, kako bi se smanjili simptomi i ublažio pritisak na digestivni sistem.
– Hrana sa malo vlakana i niskim reziduom
Osobama sa divertikulitisom lekar može preporučiti da kratko vreme slede ishranu sa malo vlakana ili sa niskim reziduom. Dijeta sa niskim reziduom isključuje hranu bogatu vlaknima i hranu i pića koja mogu pogoršati simptome poput dijareje. Ove dijete pomažu u usporavanju aktivnosti u digestivnom sistemu i omogućavaju crevima da se odmore i zacele.
Namirnice koje se preporučuju na dijetama sa niskim sadržajem vlakana i niskim reziduom uključuju:
- rafinisane žitarice poput belog pirinča, bele testenine, belih krekera i belog hleba
- izvore proteina kao što su jaja, morski plodovi, tofu i živina
- glatki puter od kikirikija
- kuvano ili konzervirano voće bez ljuske ili semenki
- neko sirovo voće, kao što su veoma zrele banane i dinja
- kuvano povrće sa malo vlakana kao što su šargarepa, bundeva i krompir
- neko sirovo povrće, kao što su oljušteni krastavci i bez semena i male količine iseckane zelene salate
- masti poput maslinovog ulja i majoneza
- gladak preliv kao što je onaj za salatu
Treba imati na umu da ovakav način ishrane nije predviđen za dugotrajno konzumiranje. Lekar će odrediti koliko treba da traje na osnovu simptoma.
– Tečna dijeta
Osobama koje su hospitalizovane zbog divertikulitisa, lekar može preporučiti kratkotrajnu, tečnu dijetu kako bi se smanjili pritisak na gastrointestinalni sistem i izlučivanje stolice.
Kod tečne dijete, dozvoljene su sledeće namirnice:
- obična voda
- voćni sok bez pulpe, kao što su bistri sok od jabuke i sok od brusnice
- bistre supe, kao što je pileća ili goveđa supa
- čaj ili kafa sa mlekom ili zamenama za mleko
- sportska pića bez boja
Ova dijeta je veoma restriktivna i nije dozvoljena čvrsta hrana. Međutim, ovaj obrazac ishrane koristi se kao kratkoročni tretman. Tečna dijeta obično se primenjuje samo nekoliko dana, jer može dovesti do nedostatka kalorija i hranljivih materija ako se drži duže od pet dana.
Namirnice koje treba izbegavati kod divertikulitisa
Ako imamo divertikulitis, verovatno će nam koristiti ograničavanje unosa vlakana. Ako imamo ozbiljan slučaj divertikulitisa, možda nećemo moći da tolerišemo čvrstu hranu zbog čega ćemo nekoliko dana preći na tečnu ishranu.
Kod nekomplikovanog divertikulitisa trebalo bi da se izbegava sledeća hrana:
- pasulj i mahunarke poput sočiva i crnog pasulja
- integralne žitarice i proizvodi od celog zrna kao što su integralni hleb, žitarice, integralna testenina i smeđi pirinač
- većina sirovog voća, kao što su bobičasto voće i ananas
- svo suvo voće
- većina sirovog povrća
- koža voća i povrća i voćni sokovi sa pulpom
- orašasti plodovi i semenke kao što su bademi i semenke bundeve
- tvrdi deo mesa, kao i suvomesnati proizvodi, viršle i kobasice
- hrskavi puter od kikirikija
- pržena ili začinjena hrana
Osobe koje su na ishrani sa niskim reziduom, generalno treba da izbegavaju mlečne proizvode, kao što su mleko i sladoled, jer oni mogu da pogoršaju simptome poput dijareje.
Ideje za obroke kod divertikulitisa
Pored opšteg plana ishrane sa malo vlakana i bez mlečnih proizvoda, osobe koje imaju divertikulitis uvek treba da imaju na umu da treba da slede preporuke za ishranu koje im daje lekar, jer će neki ljudi sa divertikulitisom možda morati da se pridržavaju restriktivnije dijete, kao što je tečna dijeta.
– Doručak
Opcije za doručak su:
- kajgana servirana, belim tost sa glatkim puterom od kikirikija i isečenom, veoma zrelom bananom
- ovsena kaša sa oljuštenim voćem, kao što su jabuke ili bundeva
- smuti od zrele banane, soka od pomorandže i oljuštenih breskvi i/ili krušaka
- nemasni jogurt ili kefir (ako nema intolerancije na laktozu) sa granolom i očišćenim jabukama, breskvama, kruškama, pomorandžama ili zrelim bananama
– Ručak
Opcije za ručak su:
- pileća salata sa majonezom na belom hlebu servirana sa malo iseckane zelene salate i kompotom od jabuke kao prilogom
- wrap od tortilje od brašna, oljuštenog i pečenog slatkog krompira, pečene šargarepe, spanaća i kuvanih pilećih prsa
- činija pileće supe sa rezancima i krekerima
- posuda kinoe, tvrdo kuvanog jajeta, pečenog skrobnog povrća i nemasnog proteina
– Večera
Opcije za večeru su:
- pečeni losos serviran sa oljuštenim pečenim krompirom i kuvanom šargarepom
- testenina sa pečenom piletinom i kuvanim spanaćem
- riblji takosi sa tortiljama od brašna, avokadom i salsom
– Užine
Opcije užine:
- tvrdo kuvano jaje
- zrela dinja
- voće iz konzerve (ocediti sirup)
- mafin sa glatkim puterom od kikirikija
- perece
Ishrana bogata vlaknima za prevenciju divertikulitisa
Ako ste imali divertikulitis, možete smanjiti rizik od ponovnog dobijanja divertikulitisa tako što ćete pratiti nutritivnu ishranu bogatu vlaknima. Zdrav način ishrane takođe može smanjiti rizik od razvoja divertikulitisa kod ljudi sa divertikulozom. Osobe koje su imale divertikulozu možda će se odučiti za ishranu bogatu vlaknima kako bi smanjili rizik od razvoja divertikulitisa u budućnosti.
Ishrana bogata vlaknima može pomoći u zaštiti od divertikularne bolesti uopšte. Nakon oporavka od divertikulitisa, preporučuje se ishrana bogata vlaknima, održavanje adekvatne hidratacije i održavanje zdrave telesne težine kako bi se sprečilo ponavljanje divertikulitisa.
Ishrana sa malo vlakana smatra se faktorom rizika za divertikulitis, tako da ljudi koji su imali divertikulitis, kao i oni sa divertikulozom, treba da daju prednost hrani bogatoj vlaknima kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke (pasulj). Pored toga, ishrana bogata crvenim mesom i ultra-prerađenom hranom može povećati rizik od divertikulitisa. Zbog toga, crveno meso i ultra-prerađena hrana, kao što je brza hrana, treba da budu ograničeni u ishrani ljudi sa rizikom od razvoja divertikulitisa.