Naslovna / Ishrana

Koliko dugo traje varenje hrane – šta se najbrže a šta najsporije svari

Priredio/la: I. V. |13:30 - 20. 04. 2024.

Proces varenja hrane počinje već na „oko“ – kada vidimo hranu i osetimo njen miris, zatim kreće u ustima i završava se na kraju terminalnog ileuma, odnosno u tankom crevu

varenje hrane Varenje hrane počinje onog trenutka kada hranu vidimo i osetimo njen miris Foto: Shutterstock

Varenje hrane je proces koji zavisi od količine i vrste namirnica koje smo pojeli. Generalno, potrebno je 24 do 72 sata da hrana prođe kroz digestivni trakt. A koliko dugo će čovek da vari neku hranu zavisi od pola, metabolizma, lekova koje uzima, fizičke aktivnosti, ali i od toga da li postoje bilo kakvi problemi sa varenjem koji bi mogli da uspore ili ubrzaju proces.

Šta je varenje hrane?

Varenje hrane je proces razlaganja namirnica na hranljive materije koje naše telo može da iskoristi. Počinje u ustima i završava se na kraju terminalnog ileuma, odnosno u tankom crevu. Tačno vreme potrebno da hrana prođe kroz digestivni trakt zavisi od količine i vrste unete hrane. U početku, hrana relativno brzo putuje kroz probavni sistem. U roku od 6 do 8 sati, hrana je prošla kroz želudac, tanko i debelo crevo. Kada dospe u debelo crevo, delimično svareni sadržaj  obroka može da stoji više od jednog dana, dok se razgrađuje.

Gastroenterolozi napominju da normalni opseg za vreme tranzita hrane kroz organizam izgleda ovako:

  • pražnjenje želuca ( dvado 5 sati)
  • prolaz kroz tanko crevo (dva do 6 sati)
  • prolaz kroz debelo crevo (10 do 59 sati)
  • tranzit kroz cevo crevo (10 do 73 sata).

Kada počinje varenje hrane?

Dešava se da se satima osećamo sitim kada pojedemo neku hranu, ali isto tako vrlo brzo nakon ručka možemo da osetimo glad. To se dešava zbog procesa varenja hrane i nekoliko drugih faktora koji utiču na to koliko dugo on može da potraje.

Varenje hrane počinje onog trenutka kada hranu vidimo i osetimo njen miris. Kao odgovor na te doživljaje, telo počinje da proizvodi dodatnu pljuvačku, koja sadrži enzime koji pokreću varenje. Kada hranu sažvaćete i progutate, pravi posao počinje u želucu – objašnjava dr  Christine Lee, gastroenterolog iz Cliveland Clinic.

U želucu, hrana se meša sa tim probavnim sokovima, stvarajući vodenu mešavinu koja prelazi u tanko crevo.

– Zidovi tankog creva apsorbuju potrebne hranljive materije i vodu. Debelo crevo tada uzima ono što naše telo nije koristilo i priprema se da taj sadržaj pokretima creva izbaci iz organizma – ističe dr Lee.

Koliko vremena je potrebno da se svari hrana?

Dr Lee kaže da ceo proces varenja može da traje nekoliko sati. Hrana uglavnom ostaje u želucu između 40 i 120 minuta. Zatim se na to vreme dodaj još 40 do 120 minuta za vreme koje hrana provede u tankom crevu.

– Što je hrana gušća, što znači da ima više proteina ili masti, duže je potrebno za varenje. Jednostavni ugljeni hidrati, kao što su običan pirinač, testenina ili jednostavni šećeri, u proseku su između 30 i 60 minuta u želucu. Ali, ako stavite debeli sloj putera od kikirikija na tost, potrebno je od dva do 4 sata da ta hrana napusti želudac. Ako se uz to pojede još malo slaninice, proces varenja potrajaće još duže – naglašava gastroenterolog dr Lee.

Tečnosti brže napuštaju želudac jer se manje razlažu:

  • Obična voda vari se 10 do 20 minuta
  • Jednostavne tečnosti (bistri sokovi, čaj, gazirana pića) od 20 do 40 minuta
  • Kompleksne tečnosti (smutiji, proteinski šejkovi, supe) od 40 do 60 minuta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo