Naslovna / Zdravlje

Varenje hrane započinje prvim zalogajem, ali neke namirnice ga mnogo usporavaju

Priredio/la: D.T.
17:00 - 18. 07. 2021.

Meso varimo satima, a šta s dešava u digestivnom traktu kada odmah posle njega pojedemo voće

varenje hrane- šta usporava metabolizam- proces varenja hrane Meso varimo sati, ali zato se najbrže vari voće koje treba jesti između oboroka Foto: Shutterstock

Pojedine vrste mesa naš organizam vari satima, a ako posle nekog parčeta svinjetine, kojem je potrebno pet sati da se svari, pojedemo breskvu, nastaje pravi karambol u stomaku. Voće će čekati da želudac prvo svari meso, a u međuvremenu će početi da fermentiše ili truli, pa će se neki svečani ručak možda završiti neprijatnim osećajem težine u stomaku ili gasovima. Stručnjaci, stoga, podvlače da je bitan redosled unošenja hrane, većina saveta ide u pravcu da se voće, na primer, jede između obroka.

Varenje započinje prvim zalogajem u ustima

Većina ljudi, dok jede, samo delimično sažvaće hranu i najčešće je samo proguta. Ovakvo jelo na brzinu, takođe nekada može biti pravi atak na naš stomak, kojem je u tom slučaju potrebno više vremena da svari hranu. Varenje hrane, zapravo počinje prvim zalogajem u ustima. Tokom tog procesa pljuvačne žlezde pomažu da se hrana smekša i da nekada i najtvrđe jelo prođe kroz grkljan.

Kako izgleda proces varenja hrane

Kada se probije niz jednjak, hrana dospeva do donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji se opušta omogućujući hrani da pređe u stomak. Stomačni mišići tada počinju hranu da mešaju sa digestivnim sokovima, dok žlezde smeštene u sluznici želuca proizvode enzime i želudačnu kiselinu koje pomažu da se hrana dalje razgrađuje.

Tako razgrađena hrana, potom prolazi kroz tanko i debelo crevo. U tankom crevu svareni hranljivi sastojci i voda se apsorbuju u krvotok, a u debelom crevu tečni otpad se transformiše u stolicu koja se premešta u rektum. Rektum, na donjem kraju debelog creva, čuva stolicu dok se ne istisne tokom procesa pražnjenja creva.

Šta usporava varenje?

To vreme, koje je potrebno da protekne od unosa hrane, do ispuštanja njenih ostataka, zavisi od mnogo faktora, kao na primer, od vrste hrane koju jedemo. Namirnice sa dosta vlakana imaju moćnost da ubrzaju proces varenja. S druge strane, složeni šećeri, hrana sa visokim udelom masti i visokim sadržajem proteina može usporiti varenje, naglašavaju gastroenterolozi i podsećaju da bi svi trebalo da imamo na umu da se naš probavni sistem usporava sa godinama.

Neke bolesti, takođe mogu da ubrzaju ili uspore metabolizam. Najčešće neki oblici kancera, netolerancija na laktozu, sindrom nervoznih creva, gorušica. Ukoliko posumnjate, da vaš stomak ne radi dobro, ako imate česte konstipacije ili dijareje, najbolje je da se posavetujete s doktorom.

Žene sporije vare hranu

Postoji mnogo način da proverite da li je sve u redu sa stomakom. Dobra vest je da na većinu ovih problema možete da utičete promenom nekih životnih navika. Imajte na umu da se najbrže vari sirovo povrće – za 30 do 40 minuta, a najsporije meso. Govedini je potrebno tri sata, jagnjetini jedan sat više, odnosno 4 sata, a svinjetini čak 5 sati. Na proces varenja hrane utiče i pol pa tako žene sporije vare hranu. Prema jednom istraživanju samo u debelom crevu, hrana se zadržava oko 47 sati kod žena i 33 sata kod muškaraca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Olja
17:33, 18. 07. 2021.
Odgovori

Da li je tacno da ujutru vrsimo eliminaciju kompletnu unesene hrane u prethodnom danu?
Ili se ta hrana,koju smo uneli juce,zadrzava u crevima 2 Ili 3 Dana?

Julijana
19:26, 20. 07. 2021.
Odgovori

Imam velike probleme sa varenjem i pražnjenjem creva. Bolujem od veoma izražene divertikuloze. Bila sam na pregledu ali nije bila moguća kolonoskopija. Šta da radim jer mi ovo stvara ogromnu nervozu.

Slobodan Naumović
6:38, 22. 07. 2021.
Odgovori

Žellim više podataka o piletini.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo