Naslovna / Ishrana

Zašto bi čorba od bundeve trebalo da se nađe na trpezi bar dva puta nedeljeno tokom zime

Priredio/la: I. V. |11:00 - 26. 12. 2024.

Od 245 grama kuvane bundeve dobija se više nego dvostruko veća preporučena dnevna količina vitamina A

čorba od bundeve Čorba od bundeve smatra se jednim od najzdravijih i najjeftinijih zimskih obroka na „kašiku“ Foto: Shutterstock

Čorba od bundeve smatra se jednim od najzdravijih i najjeftinijih zimskih obroka na „kašiku“ te nutricionisti preporučuju da se nađe na trpezi bar dva puta nedeljeno. Bundeva sadrži impresivnu listu vitamina i minerala među kojima se najviše ističe vitamin A. Jer, od 245 grama kuvane bundeve dobija se više nego dvostruko veća preporučena dnevna količina vitamina A!

Čorba od bundeve čuva imunitet tokom zime

Bogatstvo vitamina A potiče od velikih količina karotenoida, koji se nalaze u bundevi, kao što su beta-karoten, alfa-karoten, cis-beta-karoten, lutein, likopen i zeaksantin. Beta-karoten je najzastupljeniji karotenoid u bundevi u poređenju sa drugim karotenoidima, a ono što je važno je da naše telo pretvara ovo jedinjenje u vitamin A. Mnoge zdravstvene prednosti bundeve za različite procese u telu pripisuju se upravo ovim karotenoidima. Među najvažnijim zdravstvenim prednostima čorbe od bundeve su:

  1. očuvanje imunog sistema
  2. održavanje zdrave kože
  3. bundeva podstiče apsorpciju gvožđa
  4. čuva dobar vid
  5. čuva zdravlje mozga
  6. bundeva čuva srce i krvne sudove
  7. održava energiju i metabolizam.

Budeva je bogata vitaminima i mineralima

Beta-karoten ili vitamin A pomaže u očuvanju imunološkog sistema. Pored toga, ovaj vitamin je dobar za sluzokožu u našem telu, posebno za onu na koži, plućima i crevima, jer sluzokoža čini važnu zaštitnu barijeru protiv neželjenih supstanci u našem telu. Vitamin A je takođe dobar za oči i povećava dostupnost gvožđa iz zaliha našeg tela. Pored toga čorba od bundeve takođe sadrži značajne količine vitamina C, hranljive materije koja doprinosi održavanju jakog imunog sistema.

Osim vitamina A, čorba od bundeve sadrži i vitamine C, K, B1, E, B5, B6, B3 i B2, kao i kalijum, bakar, mangan, folnu kiselinu, jod, magnezijum, fosfor, gvožđe… I baš zbog bogatstva vitamina i minerala koje u sebi sadrži bundeva ne samo da je zdrava hrana, već se može tretirati i kao prirodni lek. Sam plod sadrži oko 90 odsto vode, masnoća skoro i nema, a 100 grama ovog ploda sadrži samo tridesetak kalorija i lako se vari.

Kako se priprema čorba od bundeve?

Potrebni sastojci:

600 g očišćene bundeve, iseckane na kockice
litar vode, po potrebi dodajte još
2 lovorova lista
3 šargarepe
čaša pavlake
komad piletine (karabatak ili belo meso) ili teletine (komad rebra)
glavica crnog luka
prstohvat soli
kašika zejtina
kašičica maslinovog ulja
malo seckanog peršuna
so i biber.

Priprema

Iseckati očišćenu bundevu i šargarepu na kockice. U loncu propržite seckani crni luk. Sipajte vodu i dodajte meso (ako spremate čorbu s mesom). Ostaviti vodu s mesom da se krčka oko pola sata. Zatim dodajte seckanu bundevu, lovor, so, biber i ostaviti da se kuva na umerenoj vatri. Kada bundeva i šargarepa smekšaju izvadite meso, odvojte ga od kostiju (ako ih ima) i sitno ga iseckajte. Skuvanu bundevu i šargarepu izmiksajte/propasirajte mikserom, dodajte sitno seckano meso, ako je masa previše gusta, dodajte još malo vode, sitno seckani peršun i kašiku maslinovog ulja.
Pavlaku možete celu dodati u sjedinjenu smesu ili dodati po kašiku u svaku porciju. U čorbu takođe možete staviti komadiće dvopeka, krotone, kuglice za supu ili komadiće starog prepečenog hleba kako biste dobili kompletan obrok.
Prijatno!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo