Isključivo mesna ishrana, takozvana karnivor dijeta zasniva se na upotrebi namirnica životinjskog porekla. Jelovnik je sastavljen od velikih količina različitih vrsta mesa, jajima, mleku i mlečnim proizvodima. Iz ishrane se isključuju žitarice, voće, povrće, semenke. Karnivor dijeta reklamira se kao dobar način da se izgube dodatni kilogrami, a u isto vreme telu obezbedi dodatna energija. Ova dijeta ima dosta zagovornika, ali i onih koji napominju da je čovek svaštojed i da mesna ishrana može da ugrozi rad jednog vitalnog organa i dovede do niza zdravstvenih problema.
Zdravstvene tegobe uzrokovane karnivor dijetom
Isključivo mesna ishrana popularna je među osobama koje aktivno vežbaju, onima koji žele da izgube dodatne kilograme. Zapaža se, ipak, da ima i dosta zagovornika ove dijete, koji se vraćaju tradicionalnom načinu ishrane posle zdravstvenih tegoba uzrokovanih mesnom ishranom.
Lekari napominju da je čoveku potrebna raznovrsna i uravnotežena ishrana. Stručnjaci Indiana University School of Medicine upozoravaju da je karnivor dijeta može da dovede do kamena u bubregu. Kamenčići u bubrezima su uglavnom posledica nedovoljnog unosa tečnosti, pre svega, obične vode. Zbog smanjenje zapremine mokraće dolazi do skupljanja kalcijuma i ostalih supstanci i na kraju do stvaranja kamena. Moguće je u nekim slučajevima da organizam samostalno izbaci kamen, s tim da u težim situacijama može da dođe do blokade protoka urina, infekcije, pa čak i sepse.
Mane isključivo mesne ishrane
Časopis American Journal of Clinical Nutrition opisuje slučaj pacijenta na isključivo mesnoj ishrani, koji je pretrpeo ozbiljne komplikacije zbog karnivor dijete. Pacijent je zahvaljujući mesnoj ishrani izgubio dosta kilograma, ali analize koje su urađene posle 6 meseci pokazale su da je došlo do formiranja kamena u bubregu. Analiza urina otkrila je da ovaj način ishrane povećava rizik od razvoja sva tri glavna tipa kamena u bubregu – kalcijum oksalata, kalcijum fosfata i mokraćne kiseline. Pacijent se zato vratio na tradicionalni način ishrane sa dosta voća i povrća, vode i posle jedne godine rezultati su se vratili u normalu. U ovom radu je napomenuto da karnivor dijeta stvara „optimalno okruženje“ za razvoj kamena u bubregu.
– Nema dovoljno validnih podataka o bezbednosti i efikasnosti ovog i drugih sličnih načina ishrane – navodi se u radu.
Neophodno nam je voće i povrće
Proteini, kojih ima dosta u mesu, jajima, mleku, neophodni su nam za izgradnji mišića, obnovu tkiva, oni nam pomažu i u borbi protiv infekcija. S druge strane, velik unos proteina može da dovede do povećanja krvnog pritiska unutar bubrežnih struktura. Moguće je da dođe i do pojave proteina u urinu, a kasnije i do hronične bolesti bubrega.
Lekari kažu da ishrana zasnovana na velikim količinama crvenog mesa, mleka, putera, može da ugrozi i zdravlje kardiovaskularnog sistema, podigne nivo „lošeg“ holesterola u krvi i poveća rizik od komplikacija. Stručnjaci napominju da je dobra ideja da se smanji unos šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, ali da nije preporučljivo izbacivanje voća i povrća, namirnica bogatih vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama.
Višak energije, bolje kognitivne sposobnosti, ali i ksantelazma
Osobe koje navode da su smršale zahvaljujući karnivor dijeti, naglašavaju da su u prvim mesecima imali više energije, bolje kognitivne sposobnosti. Ipak, kod jednog broja se posle izvesnog vremena pojavila neprijatna dijareja. Posle 8 meseci mesne ishrane kod jedne osobe je dijagnostikovana ksantelazma – žućkaste pločice blago izdignute iznad nivoa kože. Smatra se da je ovo stanje posledica povišenih nivoa holesterola i triglicerida, ipak moguće je da se javi i kod osoba koje nemaju povišene masnoće i u tom slučaju je genetski uslovljena.
Prednosti mesne ishrane
Pojedini stručnjaci napominju da karnivor dijeta može da bude dobra za neke osobe. Studija Harvarda iz 2021. navodi da ovaj način ishrane može da dovede do boljeg zdravlja kod jednog broja ljudi.
Psihijatar dr Georgia Ede, Harvard, koja izučava vezu između metabolizma i psihičkog zdravlja, navodi da je mesna ishrana „neophodan alat“ u njenoj kliničkoj praksi.
– Ne mogu da tvrdim da je ovaj ili bilo koji način ishrane idealan za sve osobe, ali moje kliničko i lično iskustvo govori da dobro formulisana karnivor dijeta može da bude od pomoći pojedinim osobama – smatra dr Ede.
Ona ukazuje da mesna ishrana može da nam pomogne da otkrijemo na koje smo namirnice osetljivi, reši problem hroničnog zatvora, simptoma nervoznih creva, ali u isto vreme umanji i opasnost od prejedanja i pomogne u regulaciji telesne težine.