Naša ishrana ima direktan uticaj na zdravlje kože. Određene namirnice mogu izazvati hronične zapaljenske procese, narušiti strukturu kolagena, ubrzati oksidaciju ćelija i dovesti do preuranjenog starenja. Evo šta kaže nauka o namirnicama koje bi trebalo izbegavati:
1. Začinjena i ljuta hrana, koža i bore
Ljuta hrana može izazvati širenje krvnih sudova, a kod osoba sa predispozicijom za rozaceu i kuperozu, pogoršava crvenilo i izaziva oštećenja kapilara. Prekomerno znojenje koje prati konzumaciju začina dodatno narušava barijernu funkciju kože, stvarajući idealne uslove za razvoj akni. Sve ovo potvrdila je jedna opsežna ranija studija.
2. Margarini i trans masti dubinski utiču na kožu i formiranje bora
Trans masti podstiču inflamatorne procese, povećavaju oksidativni stres i remete lipidni profil, što se negativno odražava na mikrocirkulaciju kože i sintezu kolagena. To nije i jedini efekat loših masnoća ne samo na kožu, već i štetnost po ukupno zdravlje.
3. Gazirani i energetski napici
Ove tečnosti sadrže visoke količine rafinisanog šećera koji dovodi do stvaranja naprednih produkata glikacije (AGEs). Oni oštećuju kolagenske niti, čineći kožu krhkom i podložnijom borama. Više studija bavilo se ovim tvrdnjama i za njih dalo dokaze.
4. Zašto koža „ne voli“ smrznuta gotova jela
Visok sadržaj natrijuma uzrokuje zadržavanje vode u telu, što dovodi do otoka, naročito u predelu lica. Hroničan unos povećava rizik od hipertenzije i vidljivog izgleda kada smo otečeni, naduti, podbuli. To se zaista najviše primećuje na koži lica.
5. Alkohol je neprijatelj lepog i čistog tena
Etanol izaziva diurezu i dehidraciju. Koža, kao periferni organ, poslednja prima vodu što rezultira suvoćom, izraženim borama i gubitkom elastičnosti.
6. Prerađeno i prepečeno meso
Konzervansi poput natrijum-nitrita i visok nivo soli u prerađenom mesu povećavaju inflamaciju i oksidativni stres, što ubrzava degenerativne procese u koži. Prženje na visokim temperaturama stvara slobodne radikale koji direktno oštećuju ćelijske membrane, DNK i strukturne proteine kože, čime se ubrzava starenje. Pečenje mesa na visokim temperaturama proizvodi AGEs, koji se akumuliraju u koži, remete sintezu kolagena i povećavaju rizik od hroničnih bolesti.
7. Peciva i industrijski slatkiši
Rafinirani ugljeni hidrati i šećeri podižu nivo insulina i IGF-1 hormona, što pogoršava inflamatorna stanja kože i doprinosi razvoju akni.
8. Kofein: Koje osobe treba da budu posebno oprezne?
Kofein ima diuretski efekat, što može dovesti do dehidratacije i smanjenog detoksikacionog kapaciteta kože. Kod osetljivih osoba sklonih alergijama i kožnim bolestima može pogoršati stanja, poput ekcema ili psorijaze.