Ne možemo da spavamo zbog briga, ali i neodgovarajuće večere, koje namirnice ruše san?
Proces varenja raznih začina može ozbiljno da poremeti sposobnost tela da reguliše telesnu temperaturu, koja je neophodna za dobar san
Poslednji obrok u toku dana - večera, trebalo bi da bude lagan i poslužen najmanje dva sata pre odlaska na spavanje. Pored svakodnevnih briga, pojačanog stresa, san mogu da uruše i neke namirnice koje konzumiramo u kasnim satima. Nesanica ili često buđenje iz sna često su posledica neprilagođenih obroka, smatra psiholog dr Ketrin Hol i izdvaja 3 vrste namirnica kao najveće ometače sna.
Slana hrana
Obroci bogati natrijumom dovode do zadržavanja tečnosti i povišenog krvnog pritiska, zbog čega telo nije u stanju da se potpuno opusti posle konzumacije slanih grickalica, poput čipsa ili orašastih plodova, kaže Hol.
Istraživanje iz 2006. godine pokazalo je da so može da odloži odlazak na spavanje, dovede do češćih buđenja tokom noći i manje kvalitetnog sna.
- Prevelik unos soli vodi do "plitkog sna", koji je često isprekidan, na primer, učestalim odlascima u toalet - kaže Hol.
Preporuka je da spavanja izbegavamo slaninu, sušena mesa (poput pršute) i druge slane grickalice.
Kisela hrana
Mnogi stručnjaci povezuju konzumaciju kiselih namirnica sa gorušicom, dr Hol kaže ipak da nisu sve kisele namirnice iste.
- Ako detaljno pogledamo određene vrste kiselih namirnica jasno je da neke od njih, drugačije deluju na telo. Tiramin je, primera radi, amino-kiselina koja je inače dobra za organizam jer stimuliše moždanu aktivnost - objašnjava ona, ali i dodaje da ovaj spoj ipak podstiče oslobađanje noradrenalina, koji može preterano da stimuliše moždanu aktivnost i oteža uspavljivanje. Zato se ne savetuje pred spavanje.
Namirnice bogate tiraminom su paradajz, plavi patlidžan, soja sos, crno vino, sirevi, navodi dr Hol. Tiramin je derivat aminokiseline tirozin, koji se posle dužeg vremena u nekim namirnicama, (jaja, meso, sir) pretvara u tiramin.
Ljuta (začinjena) hrana
- Svim osobama koje imaju problema sa spavanjem, preporučujem da u potpunosti izbegavaju začinjenu hranu u večernjim satima- kaže dr Hol.
Varenje raznih začina i ljutih jela može ozbiljno da poremeti sposobnost tela da reguliše telesnu temperaturu, koja je neophodna za dobar san, objašnjava Hol.
Kapsaicin je aktivno jedinjene u ljutoj hrani koja izaziva rast telesne temperature, a sve u kombinaciji sa energijom koju telo inače troši pri procesu varenja hrane, postaje ozbiljan izazov za dobar san, smatra ona.
Kapsaicin iz ljutih papričica stvara osećaj pečenja i toplote, ipak kada se koristi ranije u toku dana ima dosta prednosti, smatra se da ublažava bolove, podstiče bolje varenje , jača cirkulaciju, štiti od dijabetesa i srčanih bolesti. Kapsaicin se koristi u proizvodima za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, a njegova jačina meri se na Skovilovoj skali.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.