Naslovna / Ishrana

Prolećna vitaminska infuzija iz bašte rešava probleme sa zatvorom i reguliše šećer

Priredio/la: D. T.|9:00 - 25. 04. 2025.

Obavezno je dobro oprati zelenu salatu pre konzumacije, jer na listovima mogu ostati tragovi zemlje ili insekata

zelena salata Zelena salata ima jako antioksidativno dejstvo koje štiti ćelije kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Foto; Shutterstock

Zelena salata je zdrav obrok, bogat mineralima i vitaminima bitnim za jačanje imuniteta, funkcionisanje nerava i razmenu materija. Prava je prolećna infuzija koja će snabdeti organizam svim neophodnim materijama za očuvanje zdravlja. Neki od njenih sastojaka posebno su važni za razmenu materija, funkcionisanje nervnog sistema i jačanje imuniteta. Uz zelenu salatu lakše ćemo savladati prolećni umor i pobediti nesanicu. Listovi zelene salate bogati su kalijumom, koji pokreće metabolizam i pomaže u održavanju ravnoteže vode u telu.

Zelena salata mora da se opere pre upotrebe

Zelena salata sadrži vitamine A i C, kao i minerale: gvožđe, kalcijum, cink, bakar, magnezijum i fosfor. Ima svega 14 kalorija na 100 grama, zbog čega se preporučuje osobama koje žele da na zdrav način regulišu telesnu težinu. Stručnjaci ističu da je obavezno dobro oprati zelenu salatu pre konzumacije, jer na listovima mogu ostati tragovi zemlje ili insekata.

Zelena salata – reguliše nivo šećera i telesnu težinu

Bogatstvo vlakana i antioksidanata u zelenoj salati uspešno reguliše nivo šećera u krvi. Hranljive materije i bioaktivna jedinjenja, poput vitamina C, karotenoida, folata, hlorofila i fenolnih jedinjenja, pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera, pospešuju probavu i imaju antioksidativno, diuretičko, laksativno i umirujuće dejstvo.

Zelena salata je važna namirnica u dijetama za gubitak telesne težine. Zbog niskog kalorijskog sadržaja i obilja vlakana, dugo održava osećaj sitosti. Preporučuje se da se priprema s manje kaloričnim prelivima, kao što su maslinovo ulje i limunov sok. Ipak, gubitak kilograma nije moguć isključivo uz dijetu – neophodna je i fizička aktivnost, najmanje tri puta nedeljno.

Štiti telo od naglog skoka šećera, oči od noćnog slepila

Vlakna u zelenoj salati usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprečavaju nagli skok šećera u krvi. Zato se preporučuje osobama sa dijabetesom i onima sa neregulisanim nivoima šećera. Korisna je i u prevenciji dijabetesa i insulinske rezistencije.

Vitamin A u zelenoj salati, važan je mikronutrijent za zdravlje očiju – može pomoći u prevenciji kseroftalmije (suvih očiju), noćnog slepila i degeneracije žute mrlje kod starijih osoba.

Za zdravu kožu i kosti

Zelena salata ima jako antioksidativno dejstvo koje štiti ćelije kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Vitamini A i E štite kožu od štetnog delovanja UV zraka, dok vitamin C podstiče regeneraciju kože i proizvodnju kolagena, čime se ublažavaju bore.

Kalcijum i fosfor u zelenoj salati blagotvorno deluju na zdravlje kostiju. Vitamini A, C i K učestvuju u sintezi kolagena – vitamin C jača kosti, dok vitamin K učestvuje u izgradnji hrskavice i vezivnog tkiva.

Zelena salata je bogata vitaminom K, pa osobe koje koriste lekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju sa lekarom pre uvođenja salate u ishranu.

Zelena salata kod anemije

Zelena salata je dobar saveznik u borbi protiv anemije. Sadrži folnu kiselinu i gvožđe, te se posebno preporučuje kod sideropenijske anemije, najčešćeg oblika malokrvnosti izazvane nedostatkom gvožđa. Preporučuje se konzumacija vitamina C uz salatu radi bolje apsorpcije gvožđa.

Prirodni borac protiv nesanice

Zelena salata je odličan obrok za kraj dana, jer poseduje umirujuća svojstva i može pomoći u borbi protiv nesanice. Preporučuje se da se konzumira dva do tri sata pre spavanja. Sadrži laktukarijum, prirodno jedinjenje koje deluje poput blagog opijata i može pomoći kod nesanice i stresa.

Protiv zatvora

Zahvaljujući obilju vlakana i vode, zelena salata povoljno utiče na masu i hidrataciju stolice, olakšavajući pražnjenje creva. Preporučuje se osobama koje pate od zatvora. Važno je unositi i dovoljno tečnosti, jer je dehidracija čest uzrok opstipacije.

Stručnjaci preporučuju redovnu konzumaciju svežeg povrća i voća, uz zelenu salatu, kao deo svakodnevne ishrane za zdravu probavu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo