Sok od cvekle može da snizi krvni pritisak i ukloni štetne bakterije, tajna je u jednom jedinjenju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobra vest je da, ako ne volite cveklu, postoji mnogo drugih alternativa bogatih nitratima, kao što su spanać, rukola, komorač, celer i kelj

Došlo je do sniženja krvnog pritiska i smanjenja broja uobičajenih bakterija u usnoj duplji koje ponekad mogu da izazovu infekcije Foto: Shutterstock

Sok od cvekle mogao bi da pomogne pacijentima sa hipertenzijom da snize visoke vrednosti krvnog pritiska, navodi istraživanje objavljeno u u časopisu Free Radical Biology and Medicine. Osobe starije od 60 godina sa visokim pritiskom, posle dve nedelje konzumacije soka od cvekle, uspele su da snize vrednost krvnog pritiska.

Opušta i širi krvne sudove

Stručnjaci Univerziteta u Ekseteru uporedili su reakcije mlađih i starijih odraslih osoba na sok od cvekle. Sama cvekla i sok od cvekle bogati su nitratima – jedinjenjima koja se u telu pretvaraju u azot-monoksid, zahvaljujući čijem delovanju se krvni sudovi opuštaju i šire, a krvni pritisak snižava. Nitrati jačaju cirkulaciju, pa se smatra da redovna konzumacija cvekle može da nas zaštiti od moždanog ili srčanog udara, poboljša telesnu izdržljivost i čak uspori moguće kognitivne teškoće kod starijih osoba.

Tokom dve nedelje ispitanici su pili sok od cvekle

U ovom istraživanju učestvovalo je 39 odraslih osoba mlađih od 30 godina i 36 osoba u sedmoj i osmoj deceniji života. Tokom dve nedelje svaka grupa je redovno pila određene doze soka od cvekle. Posle pauze od dve nedelje, učesnici istraživanja svakog dana su koristili antiseptičko sredstvo za ispiranje usta, a u isto vreme pili i placebo sok iz kog je uklonjen nitrat.

Na osnovu metode sekvenciranja gena analizirano je prisustvo bakterija u ustima posle svakog dela eksperimenta. Kod obe grupe, posle konzumacije soka bogatog nitratima došlo je do pozitivne promene oralnog mikrobioma – složenog ekosistema mikroorganizama u usnoj duplji. Ipak, efekti su se razlikovali.

Kod starijih osoba došlo je do sniženja krvnog pritiska i smanjenja broja uobičajenih bakterija koje mogu da izazovu infekcije u usnoj duplji. U isto vreme ustanovljen je porast bakterija koje pozitivno utiču na zdravlje. Naučnici su utvrdili da je kod starijih ispitanika došlo do smanjenja vrednosti krvnog pritiska posle dve nedelje konzumiranja soka bogatog nitratima. Kod mlađih ispitanika nije bilo značajnijih promena pritiska.

Hrana koja menja oralni mikrobiom

Profesor Endi Džons sa Univerziteta u Ekseteru rekao je da ova studija pokazuje kako hrana bogata nitratima menja oralni mikrobiom, smanjuje upale i snižava krvni pritisak kod starijih osoba.

– Ovi rezultati otvaraju put većim istraživanjima koja bi ispitala uticaj životnih navika i reakcije na dodatke u ishrani koji sadrže nitrate – kaže prof. Džons.

Šta ako ne volimo cveklu?

Profesorka Ani Vanhatalo sa istog univerziteta naglašava da je poznato da namirnice bogate nitratima imaju brojne zdravstvene koristi, posebno kod starijih osoba čije telo sa starenjem proizvodi manje količine azot-monoksida.

– Starije osobe uglavnom imaju i povišen krvni pritisak, koji može da dovede do kardiovaskularnih komplikacija, srčanog i moždanog udara. Konzumacija povrća sa dosta nitrata mogla bi da ima značajne dugoročne zdravstvene koristi. Dobra vest je da, ako ne volite cveklu, postoji mnogo drugih alternativa bogatih nitratima, kao što su spanać, rukola, komorač, celer i kelj – napominje Ani Vanhatalo.