Naslovna / Ishrana

Sok od cvekle sprečava da ljudi sa stentom dobiju srčani udar 

Priredio/la: I. V. |13:30 - 11. 06. 2023.

Pokazalo se da je sok od cvekle siguran i pouzdan način da se neorganski nitrati unesu u telo i tako spreči ponovno zapušavanje stentovanih krvnih sudova

sok od cvekle Sok od cvekle je siguran i pouzdan način da se neorganski nitrati unesu u telo Foto: Shutterstock

Sok od cvekle, kako je pokazalo kliničko ispitivanje, može da smanji pojavu srčanih udara kod pacijenata koji imaju ugrađeni stent. Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji British Cardiovascular Society i prema njima, ispijanje soka od cvekle svaki dan, 6 meseci nakon ugradnje stenta, smanjilo je šansu da pacijenti sa anginom dobiju srčani udar.

Sveži sok od cvekle smanjio rizik od pojave srčanog udara

Ovi rezultati o prednostima soka od povrća potiču iz ispitivanja National Institute for Health and Care Research i British Heart Foundation, predstavljenih na konferenciji u Mančesteru. Naime, istraživači, sa sedištem u St Bartholomew’s Hospital i Queen Mary University u Londonu otkrili su da je 16 odsto pacijenata sa anginom imalo ozbiljan srčani ili cirkulatorni incident, poput srčanog udara ili potrebe za drugom procedurom, i to u periodu od dve godine nakon ugradnje stenta. Međutim, kada su pacijenti svakodnevno uzimali sok od cvekle, ovaj rizik smanjen je na 7,5 procenata.

Ponovno sužavanje stentovanog krvnog suda može da spreči sok od cvekle

Ugradnja stenta obavlja se kako bi se proširio jedan od krvnih sudova u srcu i ublažila angina pektoris, u proceduri poznatoj kao perkutana koronarna intervencija. Prema statistici, oko 10 procenata pacijenata doživljava restenozu – stanje kada se stentovani krvni sud ponovo sužava, a simptomi srčanih bolesti vraćaju u roku od 5 godina od ugradnje stenta. Istraživači sada ističu kako bi savet lekara pacijentima da piju sok od cvekle uskoro mogao da smanji šansu da stent otkaže na ovaj način.

Kako navode, kada je izmerena širina krvnih sudova pacijenata 6 meseci nakon stentiranja, sudovi onih koji su uzimali sok od cvekle su za to vreme pokazali su otprilike upola manje sužavanje od onih koji su uzimali placebo. A zaustavljanje restenoze, ponovnog sužavanja stentovanog krvnog suda, sok od cvekle mogao bi da spreči , kao i izbegavanje još jedne procedure ugradnje stenta, koja takođe može da ne uspe, ili izbegavanje mnogo invazivnije operacije koronarnog bajpasa.

Neorganski nitrat iz cvekle poboljšava stanje pacijenata sa stentom

Eksperimenti u laboratoriji pokazuju da bi neorganski nitrat, koji se prirodno nalazi u soku od cvekle, imao ove efekte i veoma je ohrabrujće videti kako to stvara tako veliko poboljšanje kod  pacijenata sa anginom. Takođe, pacijentima se dopalo što je njihov tretman bio potpuno prirodan proizvod koji nema značajne neželjene efekte. Sada ćemo ovo odvesti u sledeću fazu ispitivanja u nadi da će lekari uskoro moći da prepišu sok kako bi osigurali da stentovi traju duže i pruže još efikasnije ublažavanje simptoma – istakao je dr Krishnaraj Rathod sa William Harvey Research Institute.

Profesor James Leiper iz British Heart Foundation rekao je da je „stentiranje jedno od najvažnijih sredstava koje naučnici i lekari imaju u borbi protiv koronarne bolesti srca, ali još uvek treba da se radi kako bi se osiguralo da svaki pacijent vidi dugoročnu koristi od postupka“.

– Hiljade pacijenata svake godine mora da prođe kroz stresne situacije usled medicinske procedure na srcu, posebno ako se radi više od jednog puta, pre nego što bude uspešna. Ova mala studija pruža nadu da to može da se spreči. Ispitivanje sada mora da se proširi kako bi se potvrdilo početno zapažanje da sok od cvekle može da napravi značajnu razliku – naglasio je profesor Leiper.

Sok od cvekle siguran i pouzdan način da se neorganski nitrati unesu u telo

Istraživači su uspeli da pokažu da sok pomaže pacijentima zahvaljujući prirodnom visokom nivou neorganskih nitrata. S druge strane, pacijentima, koji su učestvovali u ispitivanju, a koji nisu uzimali sok od cvekle sa neorganskim nitratom nisu imali iste korisne efekte. Neorganski nitrat je nutrijent, koji se pretvara u nitrit uz pomoć prirodno pronađenih bakterija u ustima, koji se zatim pretvara u signalni molekul azotnog oksida (NO) pomoću enzima u telu. Smatra se da je azotni oksid uzrok pozitivnih efekata na krvne sudove pacijenata. Pokazalo se da je sok od cvekle siguran i pouzdan način da se neorganski nitrati unesu u telo, bez značajnih neželjenih efekata kod 300 pacijenata u ispitivanju, osim ružičastog urina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo