Naslovna / Ishrana

Cvekla – razlozi zbog kojih treba redovno da jedemo ovo korenasto povrće

Priredio/la: S.St.M.|11:30 - 30. 03. 2024.

Često zanemarena, cvekla je superhrana koju svako treba da doda u svoju svakodnevnu ishranu

cvekla Cvekla je superhrana pogodna za mršavljenje, dobar antioksidans koji može smanjiti rizik od raka i – korisna za naše opšte zdravlje Foto Shutterstock

Cvekla, sa svojom živom bojom i zemljanim ukusom, povrće je koje pleni. Njena duboka grimizna boja daje živost svakom jelu, dok njen prepoznatljiv zemljani ukus nudi jedinstveno kulinarsko iskustvo. Bilo da je pečena, kisela ili narendana sirova, svestranost cvekle u kuhinji nema granica. Pored svoje estetske privlačnosti, cvekla se može pohvaliti mnoštvom zdravstvenih prednosti, što je čini moćnim povrćem koje zaslužuje mesto na našem tanjiru. Od svoje sposobnosti da poboljša kardiovaskularno zdravlje do visokog sadržaja hranljivih materija, cvekla je zdrava hrana koja je i ukusna i hranljiva.

Zdravstvene prednosti cvekle

Ako nam je potrebna hrana koja ima malo kalorija, ali mnogo hranljivih materija, nema potrebe da tražimo dalje od skromne cvekle, kaže dr Archna Batra, nutricionista i sertifikovani edukator za dijabetes. Postoje brojni razlozi zbog kojih bi cvekla trebalo da bude deo naše ishrane.

1. Bogata je antioksidansima

Cvekla je moćan izvor antioksidanata, uključujući betalaine i betacijanin, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutrališu slobodne radikale u telu. Ova jedinjenja igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od hroničnih bolesti i unapređenju zdravlja ćelija. „Pored toga, cvekla je takođe prepuna proteina, bakra, magnezijuma, ugljenih hidrata, vlakana, gvožđa i hranljivih materija vitamina C,” kaže dr Batra.

2. Ima malo kalorija

Za one koji paze na unos kalorija i žele da smršaju, cvekla je fantastičan dodatak zdravoj ishrani. Ima veoma malo kalorija, što je čini odličnim izborom za bilo koju dijetu za mršavljenje.

3. Snižava krvni pritisak

Visok krvni pritisak ili hipertenzija značajan je faktor rizika za srčana oboljenja i moždani udar. Meta-analiza 16 studija objavljenih u Journal of Nutrition 2013. godine pokazala je da nitrati koji se nalaze u cvekli mogu pomoći u širenju krvnih sudova, što dovodi do nižeg nivoa krvnog pritiska. Vremenom može doprineti boljem kardiovaskularnom zdravlju i smanjiti rizik od hipertenzije.

4. Ima antiinflamatorna svojstva

Hronična upala povezana je sa brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, artritis i rak. „Protivupalna svojstva cvekle pomažu u smanjenju upale u telu, potencijalno smanjujući rizik od razvoja ovih stanja,” kaže dr Batra.

5. Štiti zdravlje creva

Sadržaj vlakana u cvekli podržava zdravlje probave promovišući redovnost i sprečavajući zatvor. Pored toga, prisustvo nitrata u ishrani može podstaći rast korisnih bakterija u crevima, podržavajući zdrav mikrobiom i celokupnu funkciju creva.

6. Sadrži svojstva protiv raka

Prema Journal of Cancer Prevention, cvekla je odličan izvor polifenola, flavonoida, dijetnih nitrata i drugih korisnih hranljivih materija, koji mogu sprečiti rizik od određenih vrsta raka, kao što je rak debelog creva, i upravljati neželjenim efektima povezanim sa hemoterapijom.

7. Podržava zdravlje mozga

Pokazalo se da nitrati u cvekli poboljšavaju protok krvi u mozgu, što može poboljšati kognitivne funkcije i odložiti kognitivni pad u vezi s godinama. Pored toga, antioksidansi u cvekli takođe pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa.

8. Poboljšava nivoe energije

Cvekla je prirodni izvor hranljivih materija koje povećavaju energiju, uključujući ugljene hidrate, gvožđe i vitamin C. Ovi hranljivi sastojci pomažu u obnavljanju zaliha energije i borbi protiv umora, čineći cveklu odličnim izborom za one koji traže prirodno povećanje energije.

9. Sprečava anemiju

Anemija, koju karakteriše nedostatak crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi, može dovesti do umora, slabosti i drugih zdravstvenih problema. Cvekla je bogata gvožđem i folatom, esencijalnim hranljivim materijama za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što je čini vrednim dodatkom ishrani za prevenciju i lečenje anemije.

10. Upravlja dijabetesom

Uprkos svojoj prirodnoj slatkoći, cvekla ima nizak glikemijski indeks, što znači da ima minimalan uticaj na nivo šećera u krvi. Pored toga, sadržaj vlakana i nitrata u cvekli može pomoći da se poboljša osetljivost na insulin i reguliše nivo šećera u krvi, što je čini izborom hrane pogodnom za dijabetičare kada se konzumira umereno.

11. Dobra je za jetru

Svojstva detoksikacije cvekle čine je korisnim za zdravlje jetre. Cvekla pomaže u stimulisanju funkcije jetre i promoviše eliminaciju toksina iz tela, podržavajući opšte zdravlje i funkciju jetre.

Na koje načine da konzumiramo cveklu svaki dan

Cveklu možemo da uvedemo u svoju svakodnevnu ishranu na nekoliko brzih i lakih načina. Možemo da je jedemo sirovu, da je narendamo i dodamo u salate ili sendviče. Sok od cvekle osvežavajući je i hranljiv napitak, a osim cvekle soku možemo da dodamo drugo povrće i voće. U testo za hleb ili proju možemo da ubacimo rendanu cveklu i da uživamo u doručku ili ručku. Da bismo u cvekli uživali i zimi, možemo da je pripremimo kao turšiju, u tegli.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo