Detoksikacija organizma obavlja se spontano, kažu stručnjaci, ali, ima načina i da se taj proces ubrza i organizam očisti od nakupljenih toksina. Najvažnije je da svako sam mora da vodi računa o ishrani i načinu života. Jedan od najjednostavnijih i najefikansijih načina detoksicaije je ispijanje dve čaše vode pred obrok, jer na taj način se pomaže organizmu da izvrši „čišćenje“ kroz mokrenje.
– Organizmu je dovoljno oko 600 grama voća dnevno, šest čaša vode (dve pre svakog obroka) i oko 300 grama povrća. Zdrava ishrana i zdrav način života čine da i organizam bude zdrav, bez previše toksina – savetuje nutruicionista Maja Astaloš koja u razgovoru za eKlinika portal ističe da pravilna ishrana i dovoljno tečnosti ne mogu da škode, a proleće i leto su idealan period , zbog obilja svežeg voća i povrća, ali i pravo vreme da se što više šeta i vreme provodi u prirodi kako bi se relaksirali od svakodnevnog stresa.
– Hrana bogata antioksidansima, vitamini i minerali u najkraćem bi trebalo da čine bazu čišćenja organizma kroz ishranu. Najjači antioksidansi, koji ujedno sprečavaju i mnoge bolesti su vitamini A, C, E, beta karoten, selen i cink – kaže naša sagovornica.
Maja Astaloš navodi da su semenke suncokreta, badem, lešnik, kikiriki, crvena paprika bogati su vitaminom E. Cinkom su bogati riba, integralne žitarice i pšenične klice, jaja, soja, pivski kvasac, mlečni proizvodi (sir, mleko i jogurt), meso (teletina, jagnjetina, govedina, svinjetina, piletina i ćuretina). Pivski kvasac i pšenične klice, orašasti plodovi, govedina, jaja, puter soja, riba, morski plodovi, beli luk, integralni proizvodi od celog zrna, ovsena kaša i seme suncokreta bogati su selenom.
Najbolja kombinacija namirnica, kao i količina “čistača organizma” koju bi trebalo da pojedinac unese u organizam, najvažniji su činioci detoksikacije.
– Dinstano i pečeno povrće zamenite sirovim ili kuvanim na pari. Sve što se peče u rerni treba peći bez dodatka ili uz minimum masnoće. Treba izbegavati namirnice koje sadrže šećer i pravilno kombinovati hranu. Da bi se uvele neophodne soli treba redovno konzumirati salate od sezonskog povrća i sveže ceđene sokove od voća i povrća. Dobro je dodati i jabukovo sirće i redovna upotreba morskih algi. Tokom dana potrebno je uneti 2 litre vode, prirodnih čajeva i sveže ceđenih sokova od jabuke, cvekle, šargarepe… – navodi sagovornica eKlinike.
Veoma je korisno koristiti male količine nerafiniranog ulja za pripremu obroka i salata, susamovo, laneno, maslinovo, bundevino ulje… Sirovo povrće i voće u obliku salata, uz upotrebu hladno ceđenog ulja, jabukovog sirćeta i algi, takođe je preporučeno, ističe Astaloš. Može se uzeti čorba od povrća, prirodni čajevi i sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, kao i sušeno voće i bademi.
Nutricionista Maja Astaloš dala je i 15 saveta kako da se što lakše i pravilnije uradi detoksikacija i organizma.
1) Redovan doručak 2 sata nakon ustajanja
2) Salata od sirovog sezonskog povrća, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, jabukovo sirće
3) Integralni hleb bez pivskog kvasca
4) Redovan unos sirove šargarepe i ribljeg ulja
5) Kvalitetno žvakanje hrane
6) Češći, a manji obroci
7) Zdrava hrana i obrada: sirova, kuvana na pari ili pečena bez dodatnih masnoća
8) Izbegavati namirnice koje sadrže šećer
9) Masna hrana pomera pH ravnotežu u debelom crevu ka baznoj, čime se stvaraju uslovi za truljenje hrane i stvaranje otrovnih gasova
10) Redovna upotreba sirovog belog luka, ljute paprike, kima, đumbira i karija popravlja raspoloženje
11) Neka obroci budu jedostavni. Mešanjem previše namirnica u jednom obroku, naročito slatkih i slanih, ili korišćenjem voća i napitaka, odmah nakon obroka otežavamo kvalitetno varenje spiranjem želudačnih sokova koji učestvuju u varenju
12) Unositi dovoljne količine tečnosti, do 2 litara vode, prirodnih čajeva i sveže ceđenih sokova
13) Male količine nerafinisanog ulja za obroke i salate : susamovo, laneneno, maslinovo, bundevino, kokosovo
14) Uvedite jedan dan odmor od hrane. Taj dan jedite salate od svežeg voća i povrća, sa hladno ceđenim uljem i jabukovim sirćetom i algama. Možete jesti i čorbu od povrća, kao i sušeno voće sa bademom. Količine sami određujete, bitno je da nema gladi i nervoze.
15) Redovna fizička aktivnost na svežem vazduhu u vidu šetnje od 30 do 60 minuta pomoćiće da se osećate dobro, da se pokrene proces topljenja masti, da se stekne kondicija i da vas vaše srce što duže služi.