Naslovna / Ishrana

6 vrsta voća i povrća ima otrovne delove, koji nisu za jelo

Priredio/la: I. V. |11:00 - 20. 06. 2023.

Neke od namirnica koje često koristimo u kuhinji sadrže otrovne delove, odnosno opasna  jedinjenja koja čak mogu da ugroze život

otrovne delove Listovi, koren i stabljike paradajza sadrže alkaloid tomatin, koji je blago toksičan Foto: Shutterstock

Otrovne delove ima dosta namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani ili sezonski, i svaki taj deo predstavlja pretnju za zdravlje i može da dovede do fatalnih ishoda. Možda je to nekima manje poznato, ali u nekom voću i povrću može da se pronađe poneki opasni, nejestivi deo. Prema objašnjenju stručnjaka, biljke su morale na neki način da se prilagode kako bi opstale u prirodi pa su tako neke razvile otrove kako ih razni grabljivci ne bi pojeli.

Otrovne delove imaju razni plodovi kako bi se odbranili od grabljivica iz prirode

Poznato je da pečurke ne treba brati i konzumirati ako niste dobar poznavalac istih, jer postoji potencijalni rizik da se od nekih otrujemo. Potencijalni rizik od trovanja postoji i među plodovima koje konzumiramo svakog dana.

Semenke jabuka i koštunjavog voća

Ako ste ikada slučajno zagrizli košticu jabuke, sigurno ste osetili da imaju neprijatan, gorak ukus. Sličan ukus imaju i koštice drugog voća kao što su kajsije, breskve ili šljiva. Upravo taj gorak ukus je njihova zaštita, koju te biljke koriste kako bi se „odbranile“ od ljudi i životinja, koji ih tako gorke ne bi konzumirali. Neprijatan ukus potiče od takozvanog amigdalina. Amigdalin je cijanogeni glikozid, koji se nalazi u semenkama badema i drugog koštunjavog voća. Takođe, amigdalin se pretvara u cijanid kada se pomeša s kiselinom u ljudskom probavnom sistemu. A čak i u malim dozama, cijanid može da izazove ubrzano disanje, napade i pa čak i smrt. Gutanje nekoliko semenki jabuke neće da ima izazvati probleme, ali treba izbegavati usitnjene koštice kao dodatak jelu

Nedovoljno kuvani pasulj

Mnoge mahunarke mogu da uznemire želudac ako nisu dovoljno kuvane, a posebno je važno obratiti pažnju kako se priprema pasulj. Prema istraživanju The University of Iowa, crveni pasulj sadrži fitohemaglutinin (PHA) – biljni lektin, koji može da izazove bolove u stomaku, mučninu, dijareju i povraćanje ako pasulj nije pravilno pripremljen. Potrebno je samo 4 do 5 sirovih zrna pasulja da izazovu ove neželjene efekte. Kuvanjem se ova hemikalija razgrađuje zbog čega je važno pasulj dobro skuvati. Od svih sorti pasulja, sirovi crveni pasulj ima najveću koncentraciju lektina.

Listovi, koren i stabljike paradajza

Listovi, koren i stabljike paradajza spadaju u otrovne delove jer sadrže alkaloid tomatin, koji je blago toksičan ako se konzumira u velikim količinama. Ukoliko se neki od ovih delova paradajza slučajno pojede čovek može da dobije želudačne tegobe. Međutim, za razliku od ljudi, životinje su mnogo osetljivije. Zbog toga se vlasnicima pasa i mačaka, na primer, koji vole da žvaću razne travke, savetuje da svoje ljubimce drže dalje od stabljika paradajza jer su za njih pomenute hemikalije mnogo toksičnije.

Proklijali krompir

Iako je krompir siguran za jelo čak i nakon što proklija, postoje delovi koje treba ukloniti kako bi se zaštitili od bolesti. Klice su deo krompira, od koje može da iznikne nova biljka, a sadrže hemijske jedinjenje – glikoalkaloid, koji može da izazove glavobolju, povraćanje, mučninu, dijareju, konfuziju, glavobolju ili druge probleme sa varenjem. Glikoalkaloidi čine da krompir izgleda zeleno kada je izložen svetlosti. Kora  krompira takođe sadrži ta hemijska jedinjnja i zbog toga je najsigurnije jesti krompir bez kore, ili pak sa dobro pečenom korom. Zelenu koru krompira ipak treba oguliti pre kuvanja kako bi se izbegla potencijalna negativna reakcija.

Sirovi indijski orah

Indijski oraščić je plod, u stvari seme indijskog oraha, biljke poreklom iz Amazonije. Ljuske indijskih oraščića prekrivene su anakardinskom kiselinom, koja je srodna kiselini koja se nalazi u otrovnom bršljanu. Zato nikada nećete videti indijske oraščiće koji se prodaju u ljusci poput kikirikija, nego gotovo uvek su dostupni pečeni kako bi se izbeglo potencijalno trovanje.

Bobice zove

Čaj i sok od zove su tradicionalni, ali i lekoviti napici na našim prostorima, ali je manje poznato da nezrele bobice, kora i listovi crne zove mogu izazvati mučninu, povraćanje, kao i grčeve u stomaku. Isti simptomi mogu da se jave ako se jedu sveže bobice zove, a toksičnost nestaje termičkom obradom bobica.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić najviše se koristi kao dodatak poslastica i daje lep, orašasti ukus kada se u malim količinama doda u peciva. Ali ako se jede na kašičicu, može izazvati velike probleme u organizmu i probavnom sistemu jer samo dve kašičice mogu da budu toksične za telo zbog miristicina. Miristicin je ulje koje može izazvati halucinacije, pospanost, vrtoglavicu, konfuziju i napade, zbunjenost... Nekoliko prstohvata muškatnog oraščića, koji se dodaju jelu, sigurni su za konzumaciju i neće izazvati posledice, ali sve više od toga može da naruši zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo