Hobotnica ima jedinstvenu i neobičnu građu koja je predmet brojnih istraživanja. Poznata kao morski kameleon, hobotnica može da promeni oblik i boju, da joj ponovo izrastu udovi, a može da ima i više od jednog srca. Predstavlja važan izvor proteina, a u najvećem delu sveta je delikatesna namirnica. Uz brojne zdravstvene koristi, smatra se da leči impotenciju i povećava libido, kao i ukupno zdravlje reproduktivnog sistema. Neke grupe ljudi ne bi smele da preteruju u količinama posebno ako već imaju probleme sa holesterolom, a minimalno konzumiranje se preporučuje i trudnicama.
Šta od vitamina i minerala sadrži
Hobotnica sadrži proteine, masti i ugljene hidrate, ali ne sadrži šećer i vlakna. Dobar je izvor gvožđa, Omega 3 kiselina, selena, bakra, vitamina B12 i folata. Takođe, sadrži veliku količinu kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, a studije pokazuju da ovi minerali u kombinaciji mogu da smanje rizik od moždanog udara i da ojačaju srce.
Zašto je važan način pripreme
Meso ove životinje sadrži dobre masti uz proteine, što ga čini odličnim izborom za one koji pokušavaju da kontrolišu težinu. Međutim, važno je znati da od iskoristljivih svojstava nešto može da se izgubi, a nešto čak i napravi kontraproduktivnim, što zavisi od toga kako se hobotnica priprema. Prženje ili kuvanje na maslacu ili ulju može dodati određenu količinu masti i kalorija obroku i umesto koristi naneti štetu, kao i neke loše reakcije organizma.
Za jače i zdravije srce
Hobotnica je odličan izvor Omega 3 masnih kiselina, dobrih masti koje su povezane sa nizom benefita za naše srce, smanjenje krvnog pritiska i usporavanje nakupljanja plaka u arterijama. Za ove stvari je zaslužan i sadržaj taurina, vrste aminokiseline. Dobre masti iz hobotnice takođe mogu da utiču na nivo triglicerida i količinu masnoća u krvi koje povećavaju rizik od moždanog ili srčanog udara i srčanih oboljenja.
Antikancerogena i antivirusna svojstva
Utvrđeno je da spomenuta aminokiselina taurin ima antikancerogene i antivirusne efekte. Istraživanja kažu da se bori protiv upalnih procesa u telu i deluje kao antioksidant, štiteći ćelije od oštećenja koja se povezuju sa pojavom maligniteta. Hobotnica sadrži visok nivo i nekih drugih antioksidanata koji mogu da smanje rizik od raka kao što su selen, vitamin B12 i folat (prirodni oblik vitamina B9 u hrani).
Bolje kognitivno zdravlje zbog magnezijuma, uz manje depresije
Jedan od minerala koji mnogi ljudi ne unose dovoljno, a koji je važan u borbi protiv kognitivnih problema je magnezijum. Istraživanja su otkrila da ga hobotnica sadrži, a činjenica da magnezijum podržava zdravu aktivnost mozga, pamćenje i procese učenja, dragocena je u prevenciji demencije ili Alchajmerove bolesti. U toku su i proučavanja tretmana na bazi korišćenja delova hobotnice za ove degenerativne bolesti. Naučnici smatraju da dve Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u hobotnici – eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) sprečavaju ili leče depresiju i druge poremećaje raspoloženja.
Potencijalni rizici konzumiranja hobotnice
Visok nutritivni sadržaj može da izazove probleme kod osoba koje već imaju neka hronična stanja. Zato, pre nego što uključite hobotnicu u ishranu, razgovarajte sa svojim lekarom i razmotrite potencijalne zdravstvene rizike:
Holesterol
Porcija hobotnice sadrži oko 30 odsto dnevnog preporučenog unosa namirnica koje utiču na nivo holesterola. Našem telu je holesterol potreban za izgradnju zdravih ćelija i njihovu obnovu, ali samo dobar, HDL holesterol. Prevelike količine povećavaju rizik od srčanih oboljenja.
Natrijum
Natrijum iz hrane je neophodan za zdrav rad nervnog sistema, ali može izazvati srčane probleme ako se konzumira u većim količinama. Hobotnica je bogata natrijumom, pa je jedite umereno ako ste predisponirani za ova stanja, ili već bolujete.
Alergija na morske plodove i školjke
Ako imate alergiju na neke vrste školjki poput ostriga, rakova ili škampa, izbegavajte i hobotnicu.
Toksini
Pojedine studije su otkrile prisustvo teških metala u tkivu hobotnice, uz toksine poput olova. Iako su nivoi ovih toksina ispod standarda koji bi mogli da ugroze ljude, prekomerno konzumiranje bi moglo da izazove smetnje. Iz istog razloga trebalo bi da pripaze i trudnice, koje su posebno sklone mogućnosti trovanja hranom.