Naslovna / Ishrana

Žuta paprika ne dozvoljava da naš organizam postane žrtva infekcije i maligniteta

Priredio/la: M.R.|15:00 - 11. 09. 2021.

Antioksidanti u žutim paprikama neki su od najkorisnijih agenasa u borbi protiv oštećenja ćelija i pojavi maligniteta

Žuta paprika, vitamin C Bogatstvo vitamina, minerala i antioksidanata u žutoj paprici čine je jednim od najzdravijeg povrća Foto: Shutterstock

Žuta paprika nije samo lepa za oko zbog svog jakog pigmenta, koji dobija od pH vrednosti tla, već je i riznica vitamina i minerala zaslužnih za pravilno funkcionisanje našeg tela i imuniteta. Obiluje antioksidantima koji jačaju imunološki sistem i sprečavaju da organizam postane žrtva infekcija, pa i razvoja malignih bolesti. Blagog je ukusa, sočna, a sadrži, kažu istraživanja, viši procenat korisnih materija i sastojaka od zelene ili od crvene paprike, što je preporučuje za različite namene za dobrobit kože, kose, kao i zdravlja u celini.

Zašto je žuta zdravija od ostalih paprika

Žuta parika sadrži visoku vrednost vitamina C, ali i obilje važnih minerala poput folata, magnezijuma, bakra, dijetalnih vlakana, proteina, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma i fosfora. U jednoj porciji žute paprike (186 grama), ima ukupno 50 kalorija.

Pospešuje eliminisanje slobodnih radikala

Antioksidanti u žutim paprikama neki su od najkorisnijih agenasa u borbi protiv slobodnih radikala u telu koji dovode do oštećenja ćelija i uzrok su problema sa kožom. Njihovo taloženje, kada se u telu ne razgrađuju, izaziva pojavu maligniteta, a dejstvo antioksidanata je jedna od ključnih prednosti žutih paprika u odnosu na drugo povrće.

Detoksikuje telo

Toksini, prljavština i drugi opasni sastojci, iz organizma se mogu ukloniti konzumiranjem žute paprike. To je moguće upravo zbog visokog nivoa antioksidanata i dijetetskih vlakana, što je prirodni način za čišćenje tela i regulisanje normalnih telesnih funkcija.

Regulacija varenja

Visok sadržaj vlakana u žutim paprikama pravi je način za regulisanje rada, ne samo digestivnog sistema, već i bolje pokretljivost creva. Vitamini i minerali doprinose ukupnom boljem radu ovog važnog segmenta našeg zdravlja, čiji su poremećaji jedan od najčešćih razloga pojave karcinoma.

Snižava holesterol i pomaže u redukcionim režimima ishrane

Antioksidanti u žutim paprikama dobro utiču na snižavanje LDL holesterola u telu, što pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Pošto ima veoma malo masti i kalorija, preporučuje se u ishrani i rizičnim grupama stanovništva, sa hroničnim bolestima i terapijama. Održava dužu sitost, sprečava gojaznost i pomaže u dijetetskim režimima ishrane.

Obezbeđuje dovoljno kalijuma

Postoji određena potreba organizma za kalijumom, koja bi trebalo da se ispuni kako bi prvenstveno srce, a zatim i drugi organi, funkcionisali uravnoteženo. Žuta paprika sadrži dovoljne količine kalijuma da uz redovno konzumiranje, ne morate da ga dodajete ili nadoknađujete.

Održava dobre vrednosti krvnog pritiska

Uz dobre nivoe kalijuma i niske nivoe natrijuma, krvni sudovi če biti opušteni i protok krvi zadovoljavajući. To će pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, kao i održavanju što boljih vrednosti kod osoba koje imaju probleme sa variranjem.

Protiv bržeg starenja

Antioksidansi u žutoj paprici pomažu u održavanju kože čvrstom, čistom i dovoljno elastičnom, sprečava pojavu finih linija i bora. Redovno konzumiranje žute paprike može zaštititi vašu kožu od negativnog uticaja sunčeve svetlosti i sprečiti oštećenje ćelija. Koža će biti vidno lepša i mlađa.

Zdravija i lepša kosa

I ovde dolazimo do antioksidanata koji učestvuju u aktiviranju folikula dlake i održavanju kože glave zdravom. Vitamini iz žute paprike pomoći će da se lakše tretiraju problemi sa kosom i poboljša njen rast.

Jačanje imunološkog sistema

Žuta paprika nudi višestruko više od dnevnih preporučenih količina vitamina C u jednoj porciji. Ovaj vitamin je šampion borbe protiv mikroba koji izazivaju infekcije i štite telo od prehlade, kašlja, upala… U okolnostima pandemije posebno je važno jačati imunitet, ali i izbegavati lekove i veštačke suplemente, koristeći što više prirodnih antibiotika.

Žuta paprika ublažava depresiju

Jedna od manje poznatih prednosti žute paprike su njena antidepresivna svojstva. Poznato je da prisustvo jedinjenja zvanog luteolin smanjuje simptome stresa, depresije, besa i drugih ekstremnih emocija. Takođe, poznato je da jedinjenje zvano kvercetin reguliše raspoloženje i smiruje um.

Neželjeni efekti preteranog konzumiranja

Iako nema mnogo poznatih a dokazanih negativnih efekata prekomerne upotrebe žute paprike, nemojte biti neumereni kao ni sa bilo kojom drugom namirnicom. Ukoliko u organizam unesete previše bilo koje hrane, može da dođe do:

  • mučnine
  • grčeva u stomaku
  • problema sa varenjem
  • osećaja pečenja
  • gubitka apetita
  • dijareje
  • glavobolja

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slobodan Tomanovic
15:20, 12. 09. 2021.
Odgovori

Hvala veliko na korisnim informacijama 🙏

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo