Naslovna / Korona

Test kortizola u kosi pokazuje nivo stresa u porodicama tokom covid 19 pandemije

Priredio/la: I. V.|11:00 - 08. 09. 2021.

Koncentracija kortizola u kosi dece i majki odražava njihov kumulativni stres, koji su doživeli u prva tri meseca pandemije, otkrivaju istraživanja

uticaj pandemije na decu- stres u porodici- kortizol Najveću količinu stresa deca su doživela u prva tri meseca pandemije Foto: Shutterstock

Istraživači sa NYU Abu Dhabi  (NYUAD), u saradnji sa Global TIES for Children i istraživačima sa University of California, kao i sa Hashemite University u Jordanu, koristili su test kortizola za kosu kako bi otkrili uticaj covid 19  na nivo stresa u porodicama. Rezultati su dali dokaze da je reč o „stresu koji se uvlači pod kožu „, posebno u siromašnijijim porodicama, a istraživački rad deo je posebnog odeljka o uticaju covid 19 na razvoj deteta u celom svetu i objavljen je u Child Development, vodećem časopisu u razvojnoj psihologiji.

Kortizol pokazuje koliko teško deca podnose pandemiju

Pod naslovom „Adrenokortikalni i psihosocijalni odgovori porodica u Jordanu na pandemiju covid 19„, u radu su korišćeni uzorci iz testova na kortizol majki i dece, uzeti 2019. godine za prethodno istraživanje, a zatim su upoređeni sa testovima na kortizol, koji su sprovedeni u junu 2020. godine. Otkriveno je da negativne promene u porodičnom životu predviđaju veću koncentraciju kortizola u kosi dece, odražavajući njihov kumulativni stres koji su doživeli u prva tri meseca pandemije.

Istraživački tim je zatim koristio ove rezultate za analizu uticaja covid 19 na porodice, kao rezultat pandemije, otkrivajući da povećani nivo porodičnih problema predviđa pogoršanje mentalnog zdravlja dece i majki, u decembru 2020.

Kriza mentalnog i fizičkog zdravlja

Pandemija covid 19 bila je i jeste globalna kriza mentalnog zdravlja, kao i kriza fizičkog zdravlja. S obzirom na to da većina dece u svetu živi u siromaštvu, kao i u zemljama sa srednjim prihodom, imperativ je otkriti faktore koji su doprineli njihovom prilagođavanju, kao i prilagođavanju njihovih roditelja, tokom pandemije – istakla je psiholog Antje von Suchodoletz, koja je vodila istraživanje.

Komentarišući potrebu da se pozabave ovim izazovima mentalnog zdravlja, Antje von Suchodoletz rekla je da je  istraživanje pokazalo da su, u porodicama sa većim problemima i životnim nedaćama, testovi kortizola za kosu kod dece i majki pokazali dokaze o „stresu koji se uvlači pod kožu „. Ovi nalazi ukazuju na važnost razvoja programa za rešavanje svakodnevnih potreba ovakvih porodica tokom perioda akutnih i produženih kriza, a posebno porodica sa malo ekonomskih resursa.

Gubitak zdravih i produktivnih generacija

Studija je zaključila da će bez efikasno prilagođene pomoći za potrebe ugroženih porodica negativne fiziološke i psihološke posledice pandemije covid 19 verovatno imati dugoročne efekte na buduću sposobnost dece da uče i napreduju dalje u životu. Gledano u ovom kontekstu, istraživači navode da bi „ulaganje u poboljšanje situacije koštalo mnogo manje od budućih troškova nastalih zbog gubitka zdravih i produktivnih generacija“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo