Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Prokelj reguliše nivo šećera u krvi i pojavu osteoporoze

Priredio/la: D.T.
15:00 - 18. 06. 2021.

Bogat je vlaknima koja pomažu proces regulacije nivoa šećera u krvi, podstiču dobro funkcionisanje digestivnog trakta i utiču na razvoj dobrih bakterija, između ostalog

prokelj- protiv starenja- vlakna Bitan je za zdravlje kostiju, jer može delovati preventivno protiv osteoporoze Foto: Shutterstock

Mnogi se neopravdano mršte na pomen prokelja, povrća punog vitamina i vlakana, koje ima snažno protivupalno dejstvo, jača, kosti, oči, srce… Prokelj je deo porodice kupusnjača. Najbliži rođaci su mu karfiol, kelj, brokoli, kupus. Niskokalorična je namirnica, koja u jednom obroku može obezbediti dnevne potrebe organizma za vitaminom C i K. Svojim delovanjem utiče i na ćelije i štiti, kako se pretpostavlja, od prebrzog starenja.

Prokelj antioksidans pun vlakana

Prokelj ima snažno antioksidativno svojstvo. Neka istraživanja potvrđuju da osobe koji su uvrstile ovo povrće u svoj jelovnik, za 30 odsto su smanjile mogućnost oštećenja ćelija. Biljna vlakana su ono što, takođe, čini prokelj namirnicom koja osigurava dobro zdravlje. Vlakna pomažu proces regulacije nivoa šećera u krvi, podstiču dobro funkcionisanje digestivnog trakta i utiču na razvoj dobrih bakterija. Sve ovo dovodi do jačanja imuniteta, uklanjanja nekih zapaljenskih procesa u telu i dobrog raspoloženja.

Vitamin C

Jedna šolja kuvanog prokelja može lako da zadovoljni potrebe tela za vitaminom C. Ovaj važan hranljivi sastojak deluje kao antioksidans, jača imunitet i vid. Neophodan je za, apsorpciju gvožđa i proizvodnju kolagena.

Vitamin K

Porcija kuvanog prokelja je veoma bogata vitaminom K i zadovoljava maksimalne potrebe tela. Ovaj vitamin pomaže kod zgrušavanja krvi, pa nije preporučljiv u velikim količinama osobama sklonim stvaranju krvnih ugrušaka. Bitan je za zdravlje kostiju, jer može delovati preventivno protiv osteoporoze.

Protivupalno svojstvo

Deluje protivupalno, smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i karcinom. Sadrži antiinflamatorna jedinjenja, koja štite ćelije od oštećenja DNK i preranog starenja. Preporučuje se i za ishranu osoba koje pate od dijabetesa tipa 2, reumatoidnog artritisa, zapaljenskih bolesti creva i gojaznosti.

Za detoksikaciju

Prokelj je prirodno sredstvo za detoksikaciju jer pomaže u deaktiviranju potencijalno štetnih hemikalija i njihovom bržem izbacivanju iz tela. Smatra se da jedinjenja sumpora u prokelju smanjuju rizik od pojave čira, na taj način što sprečava Heliko bakteriju da se prilepi za stomačni zid.

Regulacija šećera

Redovna upotreba ovog povrća smanjuje rizik od pojave dijabetesa, tvrde neka istraživanja. Ovo se dovodi u vezu sa antioksidativnim svojstvima i sadržajem vlakana. Na taj način se pomaže i regulisanje šećera u krvi. Prokelj sadrži alfa-lipoinsku kiselinu koja, kako se smatra, poboljšava funkcionisanje insulina.

Priprema prokelja

Uglavnom se priprema kuvanjem, pa nekog odbija i ukus i miris takvog povrća. Prokelj, može da se pripremi i pečenjem u rerni, uz dodatak maslinovog ulja, a može biti odličan dodatak mnogim jelima, salatama i čorbama.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend