Naslovna / Ishrana

Zamena kuhinjske soli mogla bi da spreči milione smrti svake godine, otkriva najveća studija do sada

Priredio/la: I. V.|17:00 - 05. 09. 2021.

Kuhinjska so u kojoj bi se deo natrijum hlorida zamenio kalijum hloridom imala bi globalne zdravstvene koristi, i uopšte ne bi bila skupa za potrošače

so - kuhinjska so- prerana smrt Poznato je da zamene soli snižavaju krvni pritisak Foto: Shutterstock

Zamena kuhinjske soli sa solju smanjenog procenta natrijuma, ali sa dodatkom kalijuma, značajno smanjuje stopu moždanog udara, srčanog udara i smrti, pokazuju rezultati jedne od najvećih studija o intervencijama u ishrani ikada sprovedenih. Otrkiće je predstavljeno na Kongresu Evropskog društva za kardiologiju, 29. avgusta, u Parizu, i  istovremeno objavljeno u New England Journal of Medicine. Rezultati studije su takođe pokazali da nema štetnih efekata od zamene jedne vrste soli drugom.

Natrijum hlorid zameniti kalijum hloridom

Visok nivo unosa natrijuma i nizak unos kalijuma su široko rasprostranjeni, a oba su povezana sa visokim krvnim pritiskom i većim rizikom od moždanog udara, srčanih oboljenja i prerane smrti. Korišćenje zamene za so – gde se deo natrijum hlorida zamenjuje kalijum hloridom – rešava oba problema odjednom. Poznato je da zamene soli snižavaju krvni pritisak, ali njihovi efekti na bolesti srca, moždani udar i smrt do sada nisu bili jasni.

Nema rizika od zamene soli, a ne bi ni bilo skupo

Vodeći istraživač, profesor Bruce Neal sa The George Institute for Global Health, rekao je da bi opseg koristi, koji se video u studiji, mogao spreči milione ranih smrti, ako bi se zamene soli široko usvojile i primenjivale.

Skoro svi u svetu jedu više soli nego što bi trebalo. Prelazak na zamensku so je nešto što bi svako mogao da uradi ukoliko bi takva so mogla da se kupi u supermarketima. Iako su zamene za so malo skuplje od obične soli, i dalje su veoma jeftine – smatra profesor Neal. Osim što pokazuje jasnu korist za važne zdravstvene ishode, studija takođe otklanja zabrinutost zbog mogućih rizika.

– Nismo videli nikakve naznake bilo kakve štete od dodavanja kalijuma u ​​zamenu soli. Svakako, pacijenti sa ozbiljnom bubrežnom bolešću ne bi trebalo da koriste zamene za so, ali se moraju držati podalje i od obične soli – podsetio je profesor Neal.

Uočeno smanjenje svih rizika

Studija zamene soli i moždanog udara obuhvatila je 21.000 odraslih osoba sa istorijom moždanog udara ili loše kontrolisanim krvnim pritiskom, iz 600 sela u ruralnim područjima 5 provincija u Kini – Hebei, Liaoning, Ningkia, Shanki i Shaanki, u periodu od aprila 2014. do januara 2015. Učesnici su dobili dovoljno zamene za so, da pokriju sve zahteve kuvanja u domaćinstvu i očuvanje hrane, oko 20 g po osobi dnevno, besplatno. Oni u drugim selima nastavili su da koriste običnu so.

Tokom prosečnog praćenja od skoro pet godina, više od 3.000 ljudi imalo je moždani udar. Za one koji koriste zamenu za so, istraživači su otkrili da je rizik od moždanog udara smanjen za 14 procenata, ukupni kardiovaskularni problemi (moždani i srčani udar zajedno) za 13 odsto, a prerana smrt za 12 procenata.

Zamenska so sprečila bi nekoliko miliona prevremenih smrti svake godine

Profesor Neal je rekao da je zamena za so relativno jeftina (oko 1,62 dolara po kilogramu naspram 1,08 po kilogramu za običnu so u Kini) i vrlo je isplativa.

– Prošle godine, jedna model-studija rađena za Kinu, pokazala je da bi se oko 400.000 preuranjenih smrti moglo sprečiti svake godine nacionalnim programom zamene soli. Naši rezultati to sada potvrđuju. Da je so zamenjena zamenom u celom svetu, bilo bi sprečeno nekoliko miliona prevremenih smrti svake godine –  naglasio je profesor Bruce Neal po kojem je ovo jedno od najvrednijih istraživanja sa kojima se ikada bavio. Prebacivanje kuhinjske soli na zamenu za so, kako ističe, vrlo je izvodljiva i jeftina prilika za postizanje ogromne globalne zdravstvene koristi.

A sve što treba uraditi je da proizvođači soli i trgovci na malo širom sveta treba da se prebace na proizvodnju i prodaju zamene za so, vlade širom sveta treba da osmisle politiku koja će promovisati zamenu soli i obeshrabriti redovnu upotrebu kuhinjske soli, a potrošači širom sveta treba da kuvaju, začinjavaju i konzerviraju hranu sa zamenom soli, a ne običnom solju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo