Naslovna / Ishrana

Zdrave poslastice: Zapečene kruške posute medom, cimetom i hrskavom granolom

Priredio/la: I. V.|10:54 - 18. 09. 2021.

Zdrav način ishrane može da nam pomogne da smršamo, poboljšamo zdravlje srca i rad mozga, pojedemo poslaticu, a i dalje budemo da dobrom putu

zapečene kruške- zdrava poslastica-med-cimet Zdrava poslatica koja se spremi za pola sata Foto: Shutterstock

Mediteranskinačin ishrane postoji daleko duže od bilo kojeg drugog modernog načina plana ishrane. Zasniva se na tradicionalnoj kuhinji zemalja kaš što su Italija i Grčka, a nauka iznova i iznova podržava zdravstvene prednosti ovakvog načina hranjenja. Zasnovana je na voću i povrću, ribi, integralnim žitaricama i zdravim mastima, tako da bi mediteranski način ishrane mogao da nam pomogne da smršamo, poboljšamo zdravlje srca i rad mozga, pa čak i da dodamo po koju godinu svom životu.

Dezerta se ne treba odricati, posebno kad je zdrav

Najbolji deo ovakvog načina ishrane je što ne moramo da se odreknemo dezerta. Zahvaljujući posvećenim gurmanima i njihovim receptima, postoji mnogo načina da uživamo u omiljenim poslasticama nakon večere, a da i dalje budemo na pravom, zdravom putu.

Zapečene kruške sa hrskavom granolom

Za zapečene kruške potrebno je samo 4 sastojka, a po želji može i više, i može se napraviti za samo 30 minuta, što ovaj recept čini savršenom poslasticom spremljenom u poslednjem trenutku. Kruške su tople i mekane, potpuno prožete medom i vanilom, a posute hrskavom granolom.

Sastojci

4 ili 6 anžujske kruške
1/2 šolje tečnog meda
1/4 kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
dodaci po želji: granola od orhaha, lešnika i žitarica, šlag, sladoled, slatka pavlaka

Priprema

Zagrejte rernu na 190 °C. Pleh za pečenje možete obložiti pek papirom. Presecite kruške na pola, a zatim isecite mali komad sa donje strane tako da kruške stoje ravno, položene na pleh. Koristeći malu kašičicu izvadite, izdubite semenke. Rasporedite kruške, okrenute prema gore, na pleh za pečenje. Ravnomerno ih pospite cimetom – slobodno dodajte još cimeta ako želite. Rastopite med, neka bude što tečniji, i razmutite ga zajedno sa ekstraktom vanile u maloj činiji. Prelijte med po kruškama, ali ostavite 2 kašike za preliv kasnije, kada se kruške ispeku. Kruške pecite oko 25 minuta dok ne omekšaju i blago porumene po ivicama. Izvadite ih iz rerne i odmah prelijte preostalom smesom meda i vanile. Poslužite ih tople, sa granolom i slatkom pavlakom, šlagom, sladoledom… Ostatke čuvajte u frižideru do 5 dana. Kruške je najbolje peći neposredno pre serviranja, ali možete ih ispeći i ostaviti u frižideru do 5 dana. Kad želite da ih poslužite zagrejte ih u rerni 10 minuta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo