Naslovna / Ishrana

Cikorija je po ukusu najsličnija kafi, a ne sadrži kofein

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 13. 02. 2022.

Za osobe koje vole, ali zbog zdravstvenog stanja ne smeju da piju kafu – cikorija je idealna zamena

cikorija Cikorija je zdrava biljka koja ne sadrži kofein, a ima aromu, ukus i miris kafe Foto: Shutterstock

Cikorija (Cichorium intybus) je korovska višegodišnja biljka koja raste na različitim terenima zbog svoje otpornosti. Atraktivne plave cvetove srećemo najčešće, a ređi su bele ili roze boje. Nezavisno od cveta, koren je najkorisniji deo cikorije. Njena najveća prednost je to što po ukusu i aromi može da zameni kafu, a ne sadrži kofein.

Zašto cikorija može da zameni kafu

Ova okolnost je posebno značajna za osobe koje vole da piju kafu, a to zbog nekih zdravstvenih stanja ne smeju. Ukus i miris su veoma slični kafi, pa se zbog toga cikorija u neka stara vremena zvala i „kafa za sirotinju“. Mešali su je sa kafom, ili konzumirali odvojeno. Cikorija ne sadrži kofein i zato je dobar izbor za osobe koje pate od insomnije, nesanice, depresivna ili anksiozna stanja, ili im na kafu burno reaguje želudac.

Za zamenu, odnosno napitak koji se pije od cikorije, koristi se koren koji se suši i melje. Najbolje je to uraditi u jesen.

Kako se suši koren cikorije

Koren cikorije dobro očistite od zemlje i rasecite uzdužno. Zagrejte rernu na 60 stepeni, otvorite i tako sušite koren. Proveravajte da li još ima ostataka vlage na korenu. Ako ima, ponovite dok ne bude u potpunosti suv. Nakon toga ga sameljite, i imate spremu cikoriju kao zamenski napitak za kafu.

Kako se priprema cikorija-kafa

U 3 decilitra vode stavite jednu kašičicu osušenog i mlevenog korena cikorije. Kada sve provri, ostavite još nekoliko minuta na laganoj vatri, sklonite i pričekajte da se talog umiri i slegne potpuno. Procedite kroz gazu ili gustu žicu i napitak je spreman.

Ako vam je ukus previše opor ili jak, zasladite stevijom, smeđim šećerom, medom ili cimetom.

Čaj od cikorije

Možete ga spremati od svih delova biljke. Dobar je za varenje, stomačne probleme i ekceme (priviti na obolelo mesto). Najblaži ukus je od cveta, a najjači od korena. Delove biljke nemojte mleti skroz sitno, već ostavite malo krupnije. Postoji više načina za pripremu čaja od ove biljke:

  • preliti osušene cvetove sa 2 dl ključale vode, ostaviti da stoji dva sata, pa procediti;
  • kuvati pola kašičice očišćenog i osušenog korena kuvajte na laganoj vatri između do 1o minuta, procedite i piti kad se malo prohladi;
  • osušenu i iseckanu kombinaciju korena i listova preliti vrelom vodom, poklopiti, ostaviti da stoji poklopljeno pola sata, procediti, pa konzumirati.

Cikorija je zdrava jer poboljšava probavu i čisti od toksina

Cikorija je zdrava jer sadrži inulin, probiotik koji je važan za normalno funkcinisanje digestivnog trakta. Uz to, eliminiše masnoće u krvi i utiče na bolji imunitet. Istraživanja kažu da je koren cikorije odličan za detoks, posebno bubrega i jetre.

Takođe, cikoriju mogu, uz konsultaciju lekara, da koriste i dijabetičari jer dobro reguliše nivo šećera u krvi. Pozitivna iskustva imaju i oboleli od artritisa u smanjenja bolova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo